Θεμελιώθηκε το σχολείο στα Γιοτζαλίκια (φωτορεπορτάζ & video)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

giotza1

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι η τελετή θεμελίωσης του Γυμνασίου - Λυκείου στα Γιοτζαλίκια. Η κατασκευή του προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και μέσα στο 2015 αναμένεται να λειτουργήσει. Στην τελετή του αγιασμού χωροστάτησε ο Μητροπολίτης ενώ παραβρέθηκαν η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Μαυροκεφαλίδης, Θεόφιλος Κορωνάς, Βασίλης Παπαδόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Μωυσιάδης, Βαρβάρα Σταυροπούλου, οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης Ευθύμιος Φλιτούρης, Διονύσης Διαμαντόπουλος, εκπρόσωποι των σωματών ασφαλείας και μαθητές.

giotza2

Στον χαιρετισμό της η δήμαρχος Βέροιας ανέφερε τα εξής για το έργο:

Είναι από τις λίγες ευχάριστες στιγμές της δημοτικής θητείας αυτά τα δύσκολα χρόνια . Έργα έγιναν και γίνονται πολλά στη Βέροια, στον Καλλικρατικό Δήμο, θεωρώ όμως ότι αυτό είναι από τα σπουδαιότερα. Γιατί αν θέλουμε να ελπίζουμε για το μέλλον, να οραματιζόμαστε, να ελπίζουμε, μόνο μέσα από την Εκπαίδευση, την Παιδεία τελικά, που προσφέρουμε στη νέα γενιά μπορούμε.

Γι' αυτό, μόλις ξεκίνησε η νέα θητεία μας, μέσα στην οικονομική κρίση, θεωρήσαμε ότι βασικός και άμεσος στόχος είναι η κατασκευή ενός νέου , υπερσύγχρονου σχολικού συγκροτήματος, προκειμένου να διασφαλίσουμε –εκμεταλλευόμενοι τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΣΠΑ- καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης για τα παιδιά μας.

giotza3

Έτσι θα γίνει και η απαραίτητη ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία της πόλης και θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και την επιθυμία του αείμνηστου Χρήστου Τσολάκη για τη μεταστέγαση μέσα στην πόλη, του Μουσείου Εκπαίδευσης σε διατηρητέο εκπαιδευτήριο, στην περιοχή όπου υπάρχει συγκεντρωμένος ο μνημειακός πλούτος του αστικού κέντρου μας.

Εδώ πρόκειται, κυρίες και κύριοι, να στεγαστεί το ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 2Ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ που σήμερα έχουν 360 μαθητές το καθένα.
Λίγα λόγια για το έργο, το οποίο κατασκευάζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε 5.500 περίπου τετραγωνικά, σε δημοτική έκταση και έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά. Είναι εξαιρετικά βατό για ΑΜΕΑ και με πολύ υψηλές ενεργειακές προδιαγραφές.

Η μελέτη είχε προϋπολογισμό 10.350.000 και το έργο δημοπρατήθηκε και κατασκευάζεται με κόστος 5.170.000.
Βορειοδυτικά τοποθετούνται τα κτίρια και νοτιοδυτικά η αυλή του σχολείου.
Λόγω του επικλινούς του εδάφους η τοποθέτηση των κτισμάτων προστατεύει την αυλή από την όχληση του κεντρικού δρόμου.

giotza4

Το κτίριο έχει δύο επίπεδα, είναι κλιμακωτό, και αναπτύσσεται σε δύο ορόφους πέραν του ισογείου .Σε δύο επίπεδα είναι και η αυλή που χωρίζει έτσι το Γυμνάσιο από το Λύκειο. Έχει τρείς εισόδους από την κεντρική οδό Ρωμανίας. Αυτές, όπως και οι έξοδοι προς την αυλή έχουν ράμπες για ΑΜΕΑ. Το κτίριο είναι ιδιαίτερα φιλόξενο γι' αυτά, αφού στο ισόγειο και των δύο σχολείων διαμορφώνονται από δύο αίθουσες στο καθένα για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Σε δύο ορόφους και στα δυό σχολειά αναπτύσσονται οι αίθουσες διδασκαλίας και η κίνηση γίνεται με 4 κλίμακες και 2 ανελκυστήρες .
Συνολικά το κτίριο διαιρείται σε 3 τμήματα (τα κτίρια Α,Β,Γ) με κατασκευαστικούς αρμούς . Στο κτίριο Β τοποθετείται η Βιβλιοθήκη και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κοινή για τα δυό σχολειά. Και βέβαια διοικητικοί χώροι υπάρχουν χωριστοί για τα δυο σχολεία.

giotza6

Νοτιοανατολικά έχουμε δυο σύγχρονα γήπεδα μπάσκετ και βόλευ και όπως αυτή η πλευρά είναι χαμηλότερα από τους δρόμους που διασταυρώνονται δημιουργούνται κατάφυτα πρανή , ενώ γύρω από το σχολείο φυτεύονται πολλά – πολλά δένδρα .

Κλείνοντας να τονίσω κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους.

Η Τεχνική μας Υπηρεσία δεν είχε μελετήσει ξανά σχολικό συγκρότημα. Αυτή ήταν δουλειά της τεχνικής υπηρεσίας της Νομαρχίας.

Παρ' όλα αυτά, κάποιοι δούλεψαν συστηματικά κι αγόγγυστα ώστε να έχουμε μια πληρέστατη μελέτη που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ χωρίς προβλήματα και μια δουλειά σύγχρονη, πρωτοποριακή.

giotza5

Ενεργειακά κατατάσσεται στην υψηλότερη βαθμίδα και ο κλιματισμός του είναι ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί στην αγορά.
Υπο τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Άρη Λαζαρίδη-που δυστυχώς λόγω της αλλαγής προγραμματισμού, δεν βρίσκεται σήμερα εδώ για να χαρεί αυτήν την ξεχωριστή στιγμή- δούλεψαν αποτελεσματικά :

  • Ο τοπογράφος μας χρήστος Σέρμπος με την υποστήριξη της Πένυς Σιούρδα και της Πηνελόπης Ψάρα
  • Η Στέλλα Σιδηροπούλου που ανέλαβε τα αρχιτεκτονικά
  • Ο Ευθύμης Γκαβανάς τη στατική μελέτη (και σε κάποια στιγμή τον υποστήριξε ο καλός φίλος και αείμνηστος Τρύφων Θωμαϊδης)
  • Ο Μαυρουδής Ιωαννίδης που ξενύχτησε για να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι ηλεκτρο-μηχανολογικές μελέτες.

Θέλω όλους να τους ευχαριστήσω από καρδιάς. Γιατί μια άρτια μελέτη, όπως αυτή, ένας καλός εργολάβος όπως μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ο ανάδοχος , αλλά και τα εξασφαλισμένα χρήματα, εγγυώνται ότι τον μεθεπόμενο χρόνο το σχολειό θα λειτουργήσει!".