ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ
Μόλις κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας το βιβλίο Η ζωή ανάμεσα στα κτήρια: Χρησιμοποιώντας το δημόσιο χώρο του Δανού αρχιτέκτονα και σύμβουλου αστικής ποιότητας Jan Gehl. Η μετάφραση και η επιμέλεια του βιβλίου έγινε από τις αρχιτέκτονες Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, η οποία ζει και εργάζεται στη Βέροια, και Παρασκευή Ταράνη. Σύμβουλος μετάφρασης από το πρωτότυπο δανικό κείμενο ήταν ο επίσης αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Θόρβαλντ Μπάρλας, ενώ την έκδοση προλογίζει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης. Σημειώνεται ότι η ελληνική μετάφραση έγινε με τη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού της Δανίας.
Η έκδοση καλύπτει ένα σημαντικό κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας για το σχεδιασμό των πόλεων: πρόκειται για ένα «κλασικό», πλέον, κείμενο στο οποίο μέχρι τώρα το αναγνωστικό κοινό, ειδικό και γενικό, δεν είχε πρόσβαση στη γλώσσα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη του έκδοση, το 1971, το βιβλίο έχει επανεκδοθεί πολυάριθμες φορές και μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες, με πιο πρόσφατη τα μπενγκάλι, στο Μπαγκλαντές. Γραμμένο σε απλή, ανεπιτήδευτη γλώσσα και με χιούμορ, είναι από τα λιγοστά βιβλία αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής θεωρίας που είναι ευπρόσιτα στο ευρύτερο κοινό.
Το βιβλίο αντλεί τη δύναμή του από το ότι ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα του όχι από τη μεριά του «ειδικού» αλλά από τη σκοπιά του απλού χρήστη της πόλης: Γιατί χρησιμοποιούμε τους ανοιχτούς, δημόσιους χώρους των πόλεων; Τι μας ελκύει να περπατήσουμε σ’ έναν πεζόδρομο, να καθίσουμε σε μια πλατεία, να κουβεντιάσουμε με τον διπλανό μας; Γιατί οι άνθρωποι προτιμούν να κινηθούν παράλληλα με τα κτήρια παρά να διασχίσουν έναν άδειο, αχανή χώρο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά το βιβλίο, και τα συμπεράσματά του είναι πολύτιμα για όσους σχεδιάζουν τους ανοιχτούς χώρους των πόλεων. Αυτή η επιστροφή στη μικροκλίμακα είναι εξαιρετικά κρίσιμη στην εποχή που ζούμε, την ώρα που οι πόλεις μας, ο δημόσιος χώρος, κάνουν εμφανή τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει η ως τώρα διαχείριση: κακός σχεδιασμός των λεπτομερειών, κυριαρχία του αυτοκινήτου σε βάρος των πεζών και ποδηλατών, έλλειψη δημόσιων χώρων που να καλύπτουν τον πρωταρχικό σκοπό ύπαρξής τους: τις υπαίθριες δραστηριότητες και τη συλλογική ζωή που γεννιέται απ’ αυτές.
Ο δρόμος που δείχνει το βιβλίο αυτό είναι στο χέρι μας και είναι εμπρός μας. Από τους πολίτες και από τους πολιτικούς, και από τις κρίσιμες αποφάσεις τους, εξαρτάται η ζωή στις πόλεις, που δεν «μετριέται» με την πολυτέλεια ή τη φτώχεια στο κλειστό ιδιωτικό βασίλειο του καθενός, αλλά με τον πλούτο του δημόσιου χώρου, με τη ζωή ανάμεσα στα κτήρια.
- Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από τον πρόλογό του για την ελληνική έκδοση.
Στοιχεία έκδοσης:
Jan Gehl
Η ζωή ανάμεσα στα κτήρια:
Χρησιμοποιώντας το δημόσιο χώρο
Πρόλογος: Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Μετάφραση από τα αγγλικά – επιμέλεια:
Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, Παρασκευή Ταράνη
Σύμβουλος μετάφρασης από το δανικό κείμενο:
Κωνσταντίνος Thorvald Μπάρλας
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας
Χορηγία μετάφρασης:
Culture Fund, Υπουργείο Πολιτισμού της Δανίας
Τιμή 12 ευρώ
Το βιβλίο διατίθεται στη Βέροια στα βιβλιοπωλεία "Σχήμα" και "Bazaar Βιβλίου".