Αφθονία υδάτινου πλούτου και δυνατότητα διαρκούς ευημερίας στη Βέροια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

papagiannis

Του Γιάννη Παπαγιάννη, Υποψηφίου Δημάρχου Βεροίας

Η Βέροια, αρχαία και εύπορη πόλη ανά τους αιώνες, δεν οφείλει την μακραίωνη ύπαρξη και ευημερία της στην τύχη αλλά στο γεγονός ότι κτίστηκε σε χώρο όπου αφθονεί το νερό. Στους πρόποδες του Βερμίου, τις γειτονιές και παρυφές της Βέροιας, καταλήγουν υδάτινοι δρόμοι από δεκάδες ρυάκια και μικρούς και μεγαλύτερους ποταμούς. Η πλούσια βεροιώτικη φύση χαρίζει πόσιμο ύδωρ, ενέργεια και φυσική δύναμη και δη με άνεση και άμεση πρόσβαση στους τυχερούς, σε σχέση με τόσες άλλες άνυδρες περιοχές, κατοίκους της. Μεταξύ Βερμίου και Πιερίων χιλιετίες τώρα ο ποταμός Αλιάκμων φιλοδωρεί τους κατοίκους της Ημαθίας και Κεντρικής Μακεδονίας με σεβαστούς όγκους υδάτινου πλούτου. Αγροτικές καλλιέργειες, οικίες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες βιοτεχνικές επωφελήθηκαν από το νερό.

Στις αρχές του προηγούμενα αιώνα πρωτοπόροι συμπολίτες μας εγκατέστησαν μύλους αλλά και βιομηχανικές μονάδες στηριζόμενοι στη δύναμη του νερού της Βέροιας, δίνοντας εργασία αλλά και πλούτο και αίγλη στη βεροιώτικη κοινωνία. Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα για λόγους που δεν θα αναλύσω τώρα, δυστυχώς, η πολιτεία γύρισε στην πλάτη στην αυτονόητη πηγή πλούτου της περιοχής, το νερό. Το νερό, το οποίο άλλες κοινωνίες εκατομμυρίων ανθρώπων στερούνται και πολλοί θεωρούν ότι θα μπορούσε, ο μη γένοιτο, να αποτελέσει την αιτία μελλοντικών πολέμων, βρίσκεται στην τυχερή Βέροια σε πλήρη αφθονία αλλά παραμένει τραγικά ανεκμετάλλευτο.

Πρέπει άπαντες να γρηγορήσουμε στο θέμα της αξιοποίησης του υδάτινου πλούτου της περιοχής. Οι αγροί μας, μέσα από ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκού επιπέδου, πρέπει και μπορούν να αρδεύονται στάγδην και δη με ηλεκτρονικά ελεγχόμενους τρόπους και για όλο το χρόνο, ώστε να αξιοποιείται το νερό σε νέες, πιο πολλές και πιο αποδοτικές καλλιέργειες. Η ροή των ποταμών πρέπει και μπορεί να αποτελέσει πηγή οικολογικής, φθηνής, ήσυχης και άμεσης παραγωγής άφθονης και διαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας. Προς όφελος της κοινωνίας μας και των πολιτών της Βέροιας πρέπει τώρα να αλλάξουμε αντιλήψεις και να υιοθετήσουμε σύγχρονες, σοβαρές και εξειδικευμένες πρακτικές, με σοβαρές προτάσεις και πρόγραμμα όχι ερασιτεχνισμούς και κούφια λόγια.