Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας στην Ιταλία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 3o gel kalavria

Πέντε μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας και τρεις καθηγητές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο "Imagine there's no countries... We all live in a yellow submarine... Why don't we paint it blue? With respect for our pasts and enjoying the present - let's sail for Europe of the future" ταξιδέψανε στην πόλη Νικότερα που βρίσκεται στην Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας όπου πραγματοποιήθηκε η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση των ομάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η ομάδα της Βέροιας διανυκτέρευσε μια βραδιά στη Ρώμη και επισκεφτήκε τα κυριότερα μνημεία της, όπως το Κολοσσαίο, την πλατεία του Αγίου Πέτρου, την Φοντάνα ντι Τρέβι, την Πιάτσα Βενέτσια, Ναβόνε, Ντέι Φιόρι και το Τραστέβερε, την περιοχή δίπλα στον Τίβερη.

Μετά από την Ρώμη έφτασε στον προορισμό της όπου απόλαυσε την φιλοξενία των κατοίκων , την ομορφιά του τοπίου, το ήπιο και γλυκό κλίμα, καθώς επίσης και τη νόστιμη ιταλική κουζίνα. Ήταν μια έκπληξη για όλους η ζεστασιά των ανθρώπων αλλά ακόμη και η περηφάνια τους που κατάγονται από τους αρχαίους Έλληνες. Όπως είναι γνωστό η περιοχή ονομαζόταν Magna Grecia δηλαδή Μεγάλη Ελλάδα. Πλήθος αρχαιοελληνικά ευρήματα, πραγματικοί θησαυροί βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης Βίμπο Βαλέντσια ( αρχαίο Ιππώνιο) το οποίο επισκέφτηκε η Βεροιώτικη αποστολή . Τα ονόματα των πόλεων της περιοχής προέρχονται από ελληνικές λέξεις όπως για παράδειγμα το Ρέτζιο Καλάμπρια που δεν είναι άλλο από το αρχαίο Ρήγιο που σημαίνει ρήγμα. Σ' αυτό το σημείο κατά την μυθολογία βρίσκονταν τα μυθικά τέρατα της Οδύσσειας ,Σκύλλα και Χάρυβδη. Και πράγματι υπάρχει εκεί η παραθαλάσσια πόλη Σίλα ( Σκύλλα) για να θυμίζει αυτόν το μύθο.

Η Βεροιώτικη αποστολή επισκέφθηκε ακόμη τις παραθαλάσσιες πόλεις Pizzo και Tropea, γραφικές και πανέμορφες, με υπέροχη θάλασσα. Απέναντι από το Ρήγιο μπορεί κανείς να θαυμάσει την εντυπωσιακή θέα της Μεσσήνης της Σικελίας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, μόνο 3 χιλιομέτρων. Σ' αυτή την θάλασσα της πόλης Ριάτσι βρέθηκαν και τα εντυπωσιακά μπρούτζινα αρχαία ελληνικά αγάλματα της κλασσικής εποχής που ελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Παράλληλα με την ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες του προγράμματος που είχαν ως θέμα το δημοτικό τραγούδι και την παραδοσιακή φορεσιά. Οι μαθητές από όλες τις χώρες εταίρους, την Πολωνία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα παρουσίασαν ένα δημοτικό τραγούδι της χώρας τους και το δίδαξαν στους υπόλοιπους.

Συγκινητική η πρώτη εντύπωση από το σχολείο ISTITUTO OMNICOMPRENSIVO STATALE LICEO CLASSICO "B.VINCI" που τους φιλοξένησε: στην κεντρική είσοδο υπήρχε προθήκη με παλιές εκδόσεις αρχαίων ελληνικών κειμένων. Η τελετή υποδοχής έγινε στην Βιβλιοθήκη του σχολείου τους η οποία είχε ολόκληρη πτέρυγα αφιερωμένη στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

Οι μαθητές από την Βέροια παρακολούθησαν μαθήματα του ιταλικού σχολείου και έτσι γνώρισαν το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η πιο ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι οι μαθητές του σχολείου διδάσκονται αρχαία ελληνικά από το πρωτότυπο, αρχαία ελληνική γραμματική και συντακτικό. Οι μαθητές δημιούργησαν δεσμούς φιλίας και γνώρισαν τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα των τοπικών κατοίκων.

Ήταν ένα ταξίδι σε μια πανέμορφη περιοχή πλούσιο σε εμπειρίες όπου μαζί με τη συνάντηση των πολιτισμών, τη φιλοξενία των κάτοικων και τις συνήθειές τους, τους συγκίνησε ιδιαίτερα το ότι η κοινή ιστορία και μυθολογία γι αυτούς ακόμη και σήμερα αποτελεί καύχημα.