"Απαράδεκτα σενάρια κατάργησης ΔΕΥΑ"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

Από την ΔΕΥΑ Βέροιας ανακοινώθηκε το εξής: "Μετά τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που έκαναν λόγο για κλείσιμο Δημοτικών Επιχειρήσεων, λάβαμε από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κ. Μακεδονίας  την υπ αριθ. 1779/21/ΓΘ/2-12-13 επιστολή του Πρόεδρου της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Δημάρχου Νεάπολης Συκεών κ. Σίμου Δανιηλίδη την οποία απέστειλε στους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , στους Βουλευτές Κ. Μακεδονίας, στην ΚΕΔΕ και σε Δημάρχους και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:  

« Η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έκπληξη πληροφορήθηκε το περιεχόμενο δημοσιεύματος κυριακάτικης εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας, που προαναγγέλλει την κατάργηση δεκάδων δημοτικών επιχειρήσεων, είτε ΔΕΥΑ, είτε κοινωφελών. 

Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας σε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίασή του ομόφωνα αποφάσισε τα εξής :
Ο νέος αιφνιδιασμός προκαλεί την έντονη οργή και αγανάκτηση του συνόλου του αυτοδιοικητικού κόσμου. Εάν το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει την παραμικρή έστω βάση, -είτε πρόκειται για διαρροή από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είτε είναι σοβαρές και έγκυρες πληροφορίες προερχόμενες από οποιοδήποτε υπουργείο-, τότε δρομολογούνται εξελίξεις πολιτικά, εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνες για τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες.

Και τούτο διότι:

1.- Αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις, που κάποιοι θέλουν να καταργήσουν, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τον επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές, όπως είναι οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κι Αποχέτευσης) καλύπτουν με το παραπάνω τα λειτουργικά τους έξοδα και τα έξοδα κατασκευής έργων υποδομής από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι τα εκτελούμενα έργα των ΔΕΥΑ από το ΕΠΕΡΑ (τομεακό πρόγραμμα περιβάλλοντος-ΕΣΠΑ), τα οποία έχουν σχέση με δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς.

Αντιλαμβάνεται ο καθείς σε αυτήν τη χώρα ότι, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν οι δυο πρώην κρατικοί οργανισμοί της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όλη η άλλη Ελλάδα εξυπηρετείται από τις ΔΕΥΑ, και δεν υφίσταται στη χώρα μας, αλλά ούτε και προβλέπεται, άλλος τρόπος διαχείρισης είτε του αποχετευτικού δικτύου με τους βιολογικούς καθαρισμούς είτε της υδροδότησης των πολιτών.

2.- Όσο για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, οι οποίες προβλέπονται ρητά και κατηγορηματικά από το Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»), είναι αυτές που έχουν περισώσει τον αγώνα και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας και της κοινωνίας για κοινωνική συνοχή…

3.- Η λειτουργία των κοινωφελών επιχειρήσεων, με τα δεκάδες τμήματα και δομές, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε στο ελάχιστο. Και το σημαντικότερο, δεν απασχολούν δημόσιους υπαλλήλους, δεν απασχολούν καν δημοτικούς υπαλλήλους…
Η  διακοπή λειτουργίας τους δεν θα αποφέρει κανένα όφελος στο έλλειμμα της χώρας, αλλά θα το μεγαλώσει!
Για όλους τους παραπάνω λόγους, μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηρισθεί η σκέψη για την κατάργηση των κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων.

Βεβαίως, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε την πρόθεση να συγκαλύψουμε και να προστατέψουμε οποιαδήποτε κακή διαχείριση. Όπου κι αν υπήρξε, ή όπου κι αν υπάρχει, για την παραμικρή κακή διαχείριση σε οποιαδήποτε δημοτική επιχείρηση, να γίνει αυστηρός κι εξονυχιστικός έλεγχος σε βάθος, και αν υπάρχει η παραμικρή σκιά τότε οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για την πιο αυστηρή τιμωρία.

"Όχι, όμως, πονάει δόντι, κόβει κεφάλι..." Ένα τέτοιο σχέδιο (αν υπάρχει) συνιστά άμεσο ακρωτηριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα την οδηγήσει και στον τελικό θάνατο, και μαζί της θα συμπαρασύρει σε θάνατο και την ίδια την κοινωνία, - γι αυτό και. δεν μπορούμε να το δεχτούμε σε καμιά περίπτωση, ούτε οι κατ’ ιδίαν Δήμοι, ούτε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε ευρύτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καλούμε τους πάντες, -εμπνευστές, σχεδιαστές, εκτελεστές, διακινητές τέτοιων σεναρίων-, να ανακαλέσουν πάραυτα οποιαδήποτε τέτοια σκέψη κι αν έχουν κάνει.

Καλούμε ιδιαίτερα την Πολιτική Ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων να αποκηρύξει τα απαράδεκτα αυτά σενάρια.

Καλούμε την Κεντρική Ένωση Δήμων να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Και, κυρίως, καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους αυτοδιοικητικούς, όλους τους Δημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους πολίτες, ώστε να αποτρέψουμε τα σχέδια στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης και αφανισμού των Τοπικών Κοινωνιών.-

Όμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΟΕ ΔΕΥΑ η οποία αναφέρει :

«Μετά την εφημερίδα Παραπολιτικά και η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή κατάσταση 29 δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ που σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο. Από τις δημοτικές επιχειρήσεις οι 11 είναι ΔΕΥΑ καθώς και η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας που ανήκει στη δύναμη της ομοσπονδίας.

Γνωρίζοντας τα στοιχεία των 11 ΔΕΥΑ διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο μεταξύ τους… 

Από την Κυριακή το πρωί που έγινε γνωστό το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας υπήρξε έντονη κινητικότητα των συναδέλφων ιδιαίτερα των επιχειρήσεων της λίστας με συνέπεια να υπάρξει γενικευμένη πίεση προς τους δημάρχους και βουλευτές των αντίστοιχων περιοχών.

Με πρόταση της Ομοσπονδίας τα αντίστοιχα σωματεία απαίτησαν από τους δημάρχους να συγκαλέσουν άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο που θα εκδώσει ψήφισμα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων.

Ήδη κάποια δημοτικά συμβούλια έχουν αποφασίσει και αρκετοί δήμαρχοι βγήκαν στα τοπικά αλλά και πανελλήνια μέσα ενημέρωσης και κατήγγειλαν μεθοδεύσεις κλεισίματος ΔΕΥΑ.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ζήτησε άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς.

Συναντηθήκαμε την Τρίτη 3-12 με τον κ. Γρηγοράκο, αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τα δημοσιεύματα είναι ανυπόστατα, δεν υπάρχει καμία σκέψη για κλείσιμο των ΔΕΥΑ και μας ενημέρωσε επίσης ότι στην διυπουργική επιτροπή για την κινητικότητα-διαθεσιμότητα-απολύσεις δεν αναφέρθηκαν ΔΕΥΑ.

Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήσαμε τους κ.κ. Νέζη και Φραγκάκη, συμβούλους του κ. Μητσοτάκη που χειρίζονται τα σχετικά θέματα. Μας έδειξαν πολλές σελίδες που είχαν καταγεγραμμένα νομικά πρόσωπα, δημοτικές επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες κ.α. που έχουν στείλει στοιχεία απογραφής. Σ’ αυτές τις καταστάσεις υπήρχαν πολλές ΔΕΥΑ. Ανέφεραν ότι γίνεται αξιολόγηση αυτών των νομικών προσώπων χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα κλείσουν κάποιες ή ότι θα απολυθεί προσωπικό.

Έγινε προσπάθεια συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη απαιτώντας με έντονο τρόπο να δεχθεί το προεδρείο της Ομοσπονδίας χωρίς επιτυχία διότι είχε στο γραφείο του συνάντηση με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζητήσαμε να μας δεχθεί τις επόμενες ημέρες και μας διαβεβαίωσαν ότι από βδομάδα θα γίνει η συνάντηση διότι θα απουσιάσει ως την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Συνάντηση με τον κ. Μιχελάκη ζήτησε και η ΕΔΕΥΑ.

Σε αρκετά μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας όπως και σε συναδέλφους σωματείων υπήρξε διαβεβαίωση αρκετών βουλευτών και δημάρχων που μίλησαν με τους υπουργούς που αναφέραμε παραπάνω ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για παρέμβαση στις ΔΕΥΑ. 

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας επικοινώνησε με δημάρχους που αντέδρασαν έντονα μετά από τις δημοσιεύσεις καθώς και με δημοσιογράφους της Ελευθεροτυπίας. Θεωρούν βάσιμα τα δημοσιεύματα. Η λίστα με τις 29 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα υποστηρίζουν ότι διέρρευσε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πριν από λίγη ώρα (10:00  4-12-13) ο Δήμαρχος Ρόδου με τις διοικήσεις των σωματείων ΔΕΥΑ Ρόδου και της δημοτικής επιχείρησης ΡΟΔΑ που είναι στην προαναφερόμενη λίστα μαζί με βουλευτές συναντήθηκαν με τον κ. Γρηγοράκο. Τους ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τις πιέσεις που δέχεται θα εκδώσει σήμερα ανακοίνωση που θα διαψεύδει τις δημοσιεύσεις. Το δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου αποφάσισε να καταθέσουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τις παραιτήσεις τους αν δεν υπάρξει ισχυρή διαβεβαίωση και διάψευση από το Υπουργείο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εκτιμώντας όλα τα παραπάνω δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ενώ οι Υπουργοί και οι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι δεν αγγίζουν τις ΔΕΥΑ, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο και την πολιτική των διαρροών διαβεβαιώνουν το αντίθετο.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που είναι πολύ πιθανό να γίνει συνάντηση από κοινού με την ΕΔΕΥΑ με τον κ. Μιχελάκη:

1. Όλα τα σωματεία πρέπει να πιέσουν τη δημοτική αρχή για σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα στήριξης των ΔΕΥΑ με ψήφισμα που θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία και θα ανακοινωθεί στον τύπο.

2. Να πιεστούν όλοι οι βουλευτές να πάρουν θέση υπέρ των ΔΕΥΑ με ανακοινώσεις και πιέσεις στα αντίστοιχα υπουργεία.

3. Να βγουν ανακοινώσεις από τα σωματεία που να καταγγέλλουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Την επόμενη εβδομάδα αξιολογώντας και τη συνάντηση με τον κ. Μιχελάκη θα καλεστεί Γενικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι πρόεδροι των σωματείων για περαιτέρω αποφάσεις. ».

Στην παραπάνω συνάντηση του Αναπλήρωτή Υπουργού Εσωτερικών και βουλευτών του νομού Δωδεκανήσου, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, του Δημάρχου Ρόδου, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, του προέδρου των Εργαζομένων στην ΔΕΥΑΡ ο κ. Γρηγοράκος ανεφερε ότι «…Πάγια θέση τόσο του Υπουργού Εσωτερικών κυρίου Γιάννη Μιχελάκη όσο και του Αναπληρωτή κυρίου Λεωνίδα Γρηγοράκου, όπως και ολόκληρης της κυβέρνησης είναι ότι όποια δημοτική επιχείρηση σχετίζεται με τις δομές που αφορούν την Κοινωνική Πολιτική και την Πρόνοια δεν πρόκειται να καταργηθεί.  Επ ευκαιρία της συνάντησης ο κύριος Γρηγοράκος εξέφρασε την άγνοια του για δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου  και όχι μόνο- που κάνουν λόγο για χιλιάδες απολύσεις σε ΟΤΑ. Κατέστησε σαφές ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται σε Διαδημοτική Εθελοντική Κινητικότητα, όχι διαθεσιμότητα και στις απολύσεις από τους Δήμους».