ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ
Πρόταση για την εγκατάσταση ενός θεματικού πάρκου, ενός διαδραστικού χωριού (Μακεδονικό Χωριό), μέσα από το οποίο οι επισκέπτες θα λαμβάνουν πληροφορίες για τους αρχαίους Μακεδόνες, κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας στελέχη του δήμου Τρικάλων και συγκεκριμένα της δημοτικής επιχείρησης e-Trikala.
Τα στελέχη των Τρικάλων, παρουσίασαν την Χριστουγεννιάτικη δουλειά τους, τον «Μύλο των Ξωτικών» ο οποίος λειτουργεί τα Χριστούγγενα.
Στην εισήγησή τους τόνισαν ότι ο «Μύλος των Ξωτικών» σε 38 ημέρες λειτουργίας, υποδέχθηκε 714000 επισκέπτες ενώ 15 εκατομμύρια ευρώ κυκλοφόρησαν στην αγορά.
Επίσης εξήγησαν πώς προπαγανδίζεται μια τέτοια επένδυση. «Πρέπει να υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτό» σημείωσαν και ανέφεραν τι γίνεται στο «Μύλο των Ξωτικών» και ποια εργαστήρια και δράσεις υπάρχουν μέσα σε αυτό. Επίσης εξήγησαν πώς προβάλλεται η δράση και τι αποτελέσματα φέρνει.
«Η διαφορά των 38 ημερών με την δωδεκάμηνη λειτουργία του Μακεδονικού Χωριού είναι τεράστια και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία μεγάλα» υπογράμμισαν.
Όσον αφορά την πρότασή τους για το «Μακεδονικό Χωριό» της Βέροιας, τονίστηκε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας μικρογραφίας Μακεδονικής πόλης και θα μπορεί ο επισκέπτης να ανακαλύψει τον τρόπο ευθύνης. «Έχετε την ευκαιρία να προσφέρεται στην ιστορία αυτής της χώρας κάτι που λείπει» επισημάνθηκε.
Ο επισκέπτης θα μεταφέρεται στην καθημερινότητα της αρχαίας πόλης, θα παίρνει πληροφορίες για την δομή των οικογενειών και τις διατροφικές τους συνήθειας αλλά και να κάνει βόλτα στην αγορά της αρχαίας πόλης. Ακόμη θα μπορεί να δει από κοντά το εργαστήρι του γλύπτη, του σιδερά, του αργυροχρυσοχόου κλπ.
Αναφορικά με το κόστος φτάνει τις 750.000 ευρώ (500.000 κατασκευή οικιμάτων, 100.000 κόστος διακόσμησης, 150.000 κόστος διαμόρφωσης). Θα απασχοληθούν 20 άτομα (11 στην διοίκηση, 6 στην προώθηση και 3 στην διαχείρηση). Θα έχει μια 9ωρη βάρδια για 210 ημέρες το χρόνο. Η μέγιστη επισκεψιμότητα θα φθάνει τα 66.150 άτομα. Τον πρώτο χρόνο η επισκεψιμότητα θα φθάσει το 80% ενώ στο τέλος της πενταετίας θα φθάσει το 97%. Τα έξοδα λειτουργίας ανά έτος θα είναι 122.400 (μισθοδοσία προσωπικού) και 54000 για τα έξοδα της διοίκησης.
Τα προσδοκώμενα έσοδα από εισιτήρια, με 8 ευρώ για τους μεμονωμένους και 5 ευρώ για ομαδικές επισκέψεις, θα φθάσουν τις 383.000 ευρώ την πρώτη και 466.000 ευρώ την 5η χρονιά.
Τα προσδοκώμενα έσοδα από τα προϊόντα που θα πωλούνται μέσα στο πάρκο, 40.000 την πρώτη χρονιά και 48.000 ευρώ την 5η χρονιά.
«Ήταν στόχος μας από το 2008. Έγινε μια σοβαρή δουλειά από την Αναπτυξιακή και τον κ. Παυλίδη, αλλά τότε στον δήμο Βέροιας δεν ήταν η Βεργίνα. Συζητώντας με τα στελέχη των Τρικάλων, αποφασίσαμε κάτι διαφορετικό, πιο βατό έργο. Ξεκινάει με μια γρήγορη κι αποτελεσματική προσέγγιση. Πρέπει να γίνει εδώ, στο παρελθόν καταγγείλαμε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Το Μακεδονικό Χωριό δεν έχει καμιά δουλειά στην Θεσσαλονίκη» τόνισε η δήμαρχος.