Παγκόσμια μέρα τηλεόρασης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης στις 21 Νοεμβρίου, οι μαθητές  της  Δ΄ τάξης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας με την παρότρυνση της δασκάλας τους Κ. Καρλή  συζήτησαν και κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για το ρόλο και τη θέση του συγκεκριμένου μέσου ενημέρωσης και επικοινωνίας στην καθημερινότητα μας.

Μετά από συζήτηση κατέληξαν και αποφάνθηκαν ότι η βίαιη είσοδος και επικράτηση της τηλεόρασης στη ζωή μας είναι αναπόφευκτη και αδιαμφισβήτητη, γι’ αυτό επιβάλλεται να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε με σύνεση και μέτρο, σωστά και εποικοδομητικά.  Στις θετικές της λειτουργίες αναγνωρίστηκαν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η πληροφόρηση, η δύναμη της εικόνας.

Στη συνέχεια, συνδυάζοντας τη γλώσσα με το μάθημα της μελέτης του περιβάλλοντος  οι μαθητές, παρακολούθησαν  ένα ντοκιμαντέρ  με τίτλο « Η Ελλάδα: ένας απέραντος σκουπιδότοπος» στα πλαίσια της καλλιέργειας οικολογικής συνείδησης σχετικά με την ρύπανση και την προστασία του περιβάλλοντος. Το ντοκιμαντέρ προβλημάτισε πολύ τους μαθητές και μεγάλωσε την ανησυχία και την ευαισθητοποίηση τους για το περιβάλλον ενώ όλοι συμφώνησαν ότι χωρίς την τηλεόραση όλα αυτά θα μας ήταν άγνωστα. Ωστόσο οι μαθητές δεν έμειναν στα λόγια, ανέλαβαν δράση! Χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες και δημιούργησαν δικές τους αφίσες για να προσκαλέσουν γονείς τους αλλά και φίλους τους να αποδείξουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον κάνοντας  κάτι απλό, ανακύκλωση.