Χαμόγελα και δικαιώματα για τα παιδιά όλου του κόσμου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κάθε μέρα μας πρέπει να είναι αφιερωμένη στο να γεμίζουμε τα πρόσωπα των παιδιών με χαμόγελα και το μυαλό τους με όμορφες εικόνες!

Ωστόσο, η πραγματικότητα συχνά μας σοκάρει και μας γεμίζει αποτροπιασμό καθώς παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται, στερούνται τη στέγαση,  τη στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση, την ιατρική μέριμνα και φαρμακευτική περίθαλψη.  Εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται, νοσούν από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες.  Εξαιτίας του ανεπίτρεπτα χαμηλού βιοτικού επιπέδου τα περισσότερα παιδιά των τριτοκοσμικών χωρών αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από σκληρές, για την ηλικία τους, και επιβαρυντικές για την υγεία τους, συνθήκες, με πενιχρές αμοιβές , τη στιγμή που θα έπρεπε να μορφώνονται και να χαίρονται την αθωότητα και την ξενοιασιά της ηλικίας τους. Πολλές φορές τα παιδιά –ακόμα και στις δυτικού τύπου αναπτυγμένες κοινωνίες-γίνονται θύματα εκμετάλλευσης εμπόρων που τα πωλούν ή εμπορεύονται τις υπηρεσίες τους καταπατώντας το αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα για ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή. Ο κατάλογος της φρίκης συνεχίζεται με παραμελήσεις και κακοποιήσεις ανηλίκων κάθε είδους… Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι κόλαφος στην εφησυχασμένη μας  συνείδηση.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού οι μαθητές της β’ και γ’ γυμνασίου και α’ λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Βέροιας συζήτησαν με τη φιλόλογό τους κ. Κουτόβα φαινόμενα όπως τα παραπάνω και εξέφρασαν το γόνιμο προβληματισμό τους για τις οξείες αντιφάσεις του σύγχρονου πολιτισμού.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη  Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς:

Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. Η συζήτηση επεκτάθηκε κι στο ρόλο και τη δράση διαφόρων μη κερδοσκοπικών, μη κυβερνητικών και άλλων οργανώσεων καθώς και στο τι μπορεί να γίνει για τη δυναμικότερη προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Οι μαθητές παρακολούθησαν διάφορα βίντεο και κάθε τάξη επικεντρώθηκε σε κάποια από τις επιμέρους θεματικές και παρουσίασε εργασίες αξιοποιώντας και υλικό από το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας με την ευχή να ανθίσουν χαμόγελα στα πρόσωπα όλων των παιδιών  του κόσμου!