Ο απολογισμός της δημάρχου Βέροιας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

dimarxos apologismos1

Χωρίς συμμετοχή πολιτών αλλά και μόνο με τον Χρήστο Τσιούντα να ασκεί κριτική από τους συμβούλους της μειοψηφίας (οι περισσότεροι δεν παρέστησαν), πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός της Δημάρχου. Στην εισήγησή της η δήμαρχος Βέροιας τόνισε:

"Διανύω την δεύτερη θητεία μου ως Δήμαρχος της Βέροιας. Την τρίτη, ως επικεφαλής μιας Παράταξης που διαρκώς ανανεώνεται ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ με επιτυχία. Όπως οι καιροί το επιτάσσουν.

Μεγάληείναι η τιμή και μεγαλύτερη είναι η ευθύνη, γιατί στην τοπική Ιστορία θα καταγραφώ ως η Δήμαρχος που κλήθηκε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση.

Και παρά τη συγκυρία, κατάφερα να ανέλθω στα ανώτερα όργανα της Aυτοδιοίκησης στην Ελλάδα εκλεγμένη στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ και στην Ευρώπη ως επικεφαλής των Δημάρχων στο αντίστοιχο όργανο Δήμων και περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης,  με ό,τι αυτό σημαίνει για τη Βέροια.

Για τη διαχείριση της κρίσης λοιπόν, κριθήκαμε ως Δήμος σε πανελλαδικό, αλλά και  πανευρωπαϊκό επίπεδο θετικά.

Και κληθήκαμε να παρουσιάσουμε την καλή πρακτική που ακολουθούμε, στη Λιέγη, μαζί με το Δουβλίνο κι άλλες 4 ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο συνέδριο του ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ (Αθήνα, Στεγη Γραμματων κ Τεχνων), στο Συνέδριο ΚΕΔΕ για την Αυτοδιοίκηση στην κρίση, σε Συνέδριο του Πάντειου Πανεπιστήμιου, και σε πολλά ακόμη.

Γι’ αυτήν τη μεγάλη διάκριση για το Δήμο μας, πρέπει να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες αιρετούς, υπηρεσιακούς, μετακλητούς, εθελοντές.

Η προσπάθεια που καταβάλαμε είχε πολιτική κατεύθυνση να λειτουργούμε στοχευμένα, ολοκληρωμένα και σπάνια περιστασιακά.

Βέβαια, στη θεωρία κάθε ένας μπορεί να μεγεθύνει ή να μειώνει επιτυχίες και αποτυχίες, να ασκεί κριτική σε πρόσωπα και καταστάσεις ή να κρύβει ευθύνες και εν γένει να εμφανίζει τα πράγματα όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Σε κάθε περίπτωση όμως,  μετά τη θεωρία έρχεται και η πράξη.

apologismos veria2

Ασκούμε καθήκοντα Δημοτικής Αρχής από το 2007. Κριθήκαμε από τους συμπολίτες μας το 2010, όχι για τα λόγια που είπαμε προεκλογικά το 2006, αλλά για τις πράξεις στην τετραετία που ακολούθησε.

Από τότε συνεχίσαμε να δουλεύουμε για τον τόπο χωρίς πολλά λόγια.      

Αυτό, δεν είναι κατ’ ανάγκην καλό. Μπορεί να καταλογιστεί στις παραλήψεις ή τις αστοχίες μας. Γιατί ΚΑΙ τα έργα ΚΑΙ τις πρωτοβουλίες πρέπει να τα επικοινωνείς. Να ενημερώνεις. Να εξηγείς.

Οφείλω να ομολογήσω ότι ως Δήμαρχος, δεν είχα ποτέ τις δυνατότητες να λειτουργήσω σχετικά άνετα, γιατί από το 2007 επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα για να αποπληρώσουμε χρέη, να πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση των δανείων και από το 2009 ξεκίνησαν πιο έντονα τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης για όλη τη χώρα. Στην αρχή λιγότερα και ξαφνικά εξαιρετικά διογκωμένα.     

Είμαστε εδώ σε μια συγκυρία που καταστρέφει τους βασικούς θεσμούς της κοινωνίας με πρώτον και κύριο την Αυτοδιοίκηση,  και σε εμάς έλαχε να διαχειριστούμε την φτώχεια και όχι τον πλούτο, όπως είχαν την τύχη προηγούμενες διοικήσεις σε εποχές που η Αυτοδιοίκηση αποτελούσε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιφέρειας στον τόπο μας.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζουμε πλέον καλά, πώς είναι να δουλεύεις και να κρίνεσαι, να παράγεις έργο και να προσπαθεί η αντιπολίτευση να στο μηδενίσει, να κάνεις λάθη και να προβάλλονται μεγεθυμένα .

Ξέρουμε πως είναι να κάνεις έργα και απέναντι σου να έχεις διαρκώς κάποιους,όχι απλώς να γκρινιάζουν και να προσπαθούν να αναπαράγουν στην κοινωνία μόνο την αρνητική τους άποψη και ποτέ κάτι θετικό, αλλά να  σέρνουν ολημερίς στα δικαστήρια και στους εισαγγελείς αιρετούς και υπαλλήλους ποινικοποιώντας με πρωτοφανή μανία την δημοτική μας ζωή. Καταγγέλλοντας συνήθως ανώνυμα, πράγματα για τα οποία πάντοτε δικαζόμαστε και μέχρι στιγμής αθωωνόμαστε.

Είναι βαρύ, δύσκολο, απάνθρωπο να δουλεύεις έχοντας διαρκώς απέναντί σου, κάποιους που καραδοκούν να εντοπίσουν το λάθος για να το καταγγείλουν σε δημόσιες αρχές, ιστοσελίδες, Facebook κλπ. να διασύρουν αιρετούς και υπαλλήλους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Υπαλλήλους που είναι πια φοβισμένοι, ευνουχισμένοι ….

apologismos veria4

Είμαστε εδώ, και διοικούμε έναν οργανισμό του οποίου το έμψυχο δυναμικό, οι εργαζόμενοι, είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται ,τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις να επικρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω απ τις ζωές τους. Τις αργίες να κτυπάνε την πόρτα τους.

Τις δυσκολίες μιας τέτοιας διοίκησης δεν τις εύχομαι ούτε στους χειρότερους αντιπάλους.

Ζούμε καθημερινά την πίεση των αναγκών της κοινωνίας που τα θέλει όλα να λειτουργούν ρολόι, της κοινωνίας που έχει υπερευαισθητοποιηθεί από την κρίση, ενώ την ίδια ώρα η κεντρική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αφαιμάξει τα δημοτικά ταμεία και να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων με οριζόντια μέτρα που μας στερούν από απολύτως χρήσιμους ανθρώπους.

Σήμερα πλέον, καμιά σημασία δεν έχει αν ο τάδε ή ο δείνα Δήμαρχος εκλέχτηκε με τη στήριξη του άλφα ή του βήτα κόμματος. Είμαστε όλοι προδομένοι από ένα πολιτικό σύστημα που υπονομεύει τους Δήμους, αδιαφορεί για την κοινωνική συνοχή, πού ‘χει διαλύσει την κοινωνία και στήριξη δεν έχουμε από πουθενά.

Όμως, στο πιο αντίξοο περιβάλλον για την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, σε μια εποχή πλήρους απαξίωσης της πολιτικής, με τους πολίτες να ταλανίζονται καθημερινά από σοβαρά ΖΩΤΙΚΆ προβλήματα, εμείς μείναμε εδώ και εργαζόμαστε, κόντρα στον λαϊκισμό της καφετέριας στον οποίο επιδίδονται κάθε λογής επίδοξοι Μεσσίες του τόπου.   

Σε πρώτο πρόσωπο, μπορώ δημόσια να πω δυνατά, πως έμεινα εδώ, μειώνοντας διαρκώς την παλιά, γνωστή οικογενειακή μου περιουσία, κάνοντας προσωπικό μου πρόβλημα το πρόβλημα του κάθε συνδημότη, χωρίς ηρεμία νύχτα και μέρα,  με απολύτως όμως, ήσυχη συνείδηση κρατώντας με κάθε κόστος, ήθος, εντιμότητα και αρχές, και πράττοντας απόλυτα το καθήκον μου στο μέτρο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων .

Αυτός ο απολογισμός δείχνει ένα μικρό  δείγμα της δουλειάς και τη δείχνει με συγκεκριμένους αριθμούς για τα έργα που έγιναν, για όσα εξελίσσονται και για όσα μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες ετοιμάζουμε για το μέλλον.

Δείχνει επίσης και τις δράσεις για την κοινωνία της αλληλεγγύης που πρώτοι εμείς ξεκινήσαμε και στηρίζουμε, για να απαλύνουμε τον πόνο των ευπαθών οικογενειών του τόπου μας.

Δείχνει πως η "κακοποιημένη" Βέροια του 2006, με την κακή δημόσια εικόνα έσπασε θετικά τα δημοτικά όρια, τα πανελληνια και τα ευρωπαίκά με θετική παρουσία και δημοσιότητα.

Αυτός ο απολογισμός είναι η ουσιαστική και αποστομωτική απάντηση σε όσους έχουν κάνει σκοπό ζωής τον πετροπόλεμο σε βάρος μιας Δημοτικής Αρχής που μόνο εργάζεται κάνοντας φυσικά και λάθη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 

Διανύοντας το 4o « κολασμένο μνημονιακό έτος» η πρώτη διαπίστωση των οικονομικών δεδομένων είναι ότι όλες οι πάγιες ανάγκες του Δήμου παραμένουν οι ίδιες και ορισμένες εξ αυτών αυξημένες, ενώ το ίδιο διάστημα δεν μπορούμε να προβούμε σε αυξήσεις τελών σε μια κοινωνία που διαρκώς καλείται να πληρώσει τα «σπασμένα» των Μνημονίων, ταλανίζεται από ανεργία και εξωθείται σε σημαντικό ποσοστό σε επίπεδα διαβίωσης κάτω του ορίου της φτώχειας.

Μέσα στο 2012 σημειώθηκαν, με απαίτηση της Τρόικας, NEESπερικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων (ΚΑΠ) σε ποσοστό περί το 34%. Συγκεκριμένα, από τα 12.640.000 ευρώ του 2011 τα έσοδα του Δήμου μειώθηκαν στα 8.330.000 ευρώ το 2012!

Ασκώντας όμως πολύ προσεκτική οικονομική πολιτική και διαθέτοντας μια σοβαρή και υπεύθυνη Οικονομική Υπηρεσία, τα στελέχη της οποίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, και δυο αντιδημάρχους που το πάλεψαν, μαζί και δίπλα με τον Γενικό,  ο Δήμος πέτυχε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τρίτους ώστε να είναι φερέγγυος στην αγορά.

Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε κι ένα μικρό θαύμα, αφού καταφέραμε με μειωμένα έσοδα:

  • Να μειώσουμε και τον Τραπεζικό Δανεισμό από τα 6.78 εκατομ. ευρώ στα 6.15 εκατομ. ευρώ!
  • Να μειώσουμε, έστω και οριακά, τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μας, από τα 5.7 εκατομ. ευρώ  στα 5.5 εκατομ. ευρώ
  • και το σύνολο των υποχρεώσεων του Δήμου από τα 12.5 εκατ. στα 11.7 εκατ. ευρώ.

Αυτή η σκληρή προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου, που είναι διαρκής ,συνεχίστηκε και απέδωσε καρπούς στην περίοδο κατά την οποία εκτός από τα βάρη του Μνημονίου ο Δήμος μας κλήθηκε να σηκώσει και τα βάρη του Καλλικράτη. Από τη συνένωση των Δήμων γεννήθηκαν δαπάνες που δεν αναμένονταν και προέρχονταν από πρώην Δήμους.

Επίσης το 2012, μια χρονιά με σωρευμένες πολλές οικονομικές δυσκολίες, έλαχε να τελεσιδικήσουν πολλές παλιές υποθέσεις προσκυρώσεων υπέρ δημοτών που είχαν ξεκινήσει πριν παρά πολλά χρόνια. Και αυτά τα λεφτά έπρεπε να καταβληθούν σήμερα. 

EΞΟΔΑ 2012     42.518.199

ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ  39.589.089

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ 2013   2.929.110

Μεγάλος ήταν και παραμένει ο αγώνας της είσπραξης των ίδιων εσόδων, που όπως είναι φυσικό εν μέσω οικονομικής κρίσης κινούνται με ιδιαίτερη αδυναμία.

Νομίζω ότι και ο πιο κακοπροαίρετος κριτής μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων και των εμποδίων που διαμορφώνουν το δυσχερές περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται η Δημοτική Αρχή και η υπηρεσία να κινηθούν, ώστε να εκτιμήσει το πραγματικό μέγεθος του θετικού αποτελέσματος αυτής της προσπάθειας σε μια οικονομική περίοδο που κρίνεται ως η χειρότερη της 50ετίας για τη χώρα μας.

Την ίδια περίοδο βέβαια, πετύχαμε την απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησης των έργων από ΤΟ ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Και η επιμονή μας στο νοικοκύρεμα  των οικονομικών, έδωσε καρπούς για το 2013, κατ αρχάς με την έγκριση του φακέλου που υποβάλαμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την ένταξη μας στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου και με την έγκριση της επιχορήγησης του Δήμου με το ποσό των 2.150.000 ευρώ για την κάλυψη τέτοιων οφειλών μέσα στο 2013.

Επενδυτικό δάνειο  ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Από την προηγούμενη θητεία μας ξεκινήσαμε επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου που εκπονήσαμε, συνολικού προϋπολογισμού 50.000.000€, το οποίο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη νέα θητεία μας και με τη διεύρυνση του Σχεδίου προκειμένου να συμπεριλάβει έργα στο διευρυμένο πλέον Δήμο, φθάσαμε σχεδόν στην υπογραφή συμβολαίου, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Υπενθυμίζουμε την εκτεταμένη διαβούλευση που έγινε με συμπολίτευση και αντιπολίτευση – μείζονα και ελάσσονα- και με ενδιαφερόμενους φορείς του Δήμου, όπως το Επιμελητήριο Ημαθίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, το Σύλλογο Οικοδόμων, κλπ. Η οικονομική όμως συγκυρία δεν το επέτρεψε. Μέσα στο 2012, η ΕΤΕπ, με δική της πρωτοβουλία επικοινώνησε μαζί μας, κατ’ εξαίρεση και λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας που είχαμε, προκειμένου να μας ανακοινώσει ότι δύναται να προχωρήσουν στη δανειοδότηση επενδυτικών σχεδίων σε Δήμους στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όμως μέσω Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και με διαφορετικούς όρους. Επισκεφθήκαμε και συνεργαστήκαμε μέσα στο 2012 με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Αθήνα. Από τη συνεργασία μας καταλήξαμε ότι οι νέοι όροι ανέτρεπαν το συνολικό σχεδιασμό μας και επιπλέον δημιουργούσαν πολλές ανασφάλειες ως προς τη διασφάλιση της ομαλής και εντός των χρονοδιαγραμμάτων πορείας υλοποίησης, έστω και μερικών δράσεων, του Επενδυτικού Σχεδίου. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε να μη προχωρήσουμε παραπέρα τις ενέργειές μας. Ο δρόμος όμως είναι ανοιχτός και εφόσον βελτιωθούν οι όροι, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να επανέλθουμε.

Απ’ την αρχή θέσαμε δημόσιαΤΡΕΙΣ βασικούς στόχους με δεδομένο το τοπίο της οικονομικής κρίσης:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Μπήκαν γερά θεμέλια και για τα δυο πρώτα.Αλλά και για το τρίτο, νομίζω ότι πετύχαμε πράγματα που ποτέ δεν συνέβησαν ξανά σ’ αυτό το Δήμο. Με πολύ σκληρή δουλειά. Συλλογική δουλειά. Αιρετών, μετακλητών, υπηρεσιακών.

Εκτός απ’ τα κοινωνικά προγράμματα που «έτρεχαν» ήδη και τα αυξήσαμε και τα δυναμώσαμε όσο λίγοι στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε δομές που λειτουργούν επαγγελματικά κι άλλες που στηρίζονται σε συνεργασία  με  εθελοντές, φυσικά πρόσωπα και φορείς, καιβέβαιαμε την Ι. Μητρόπολη που πρώτα μ’ αυτήν δημιουργήσαμε κοινή βάση δεδομένων για την καλύτερη υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων,

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν ανέλαβα, αξίζει να θυμηθώ, ότι δεν υπήρχε στο Δήμο Κοινωνική Υπηρεσία. Ήταν το πρώτο που ζήτησα να γίνει. Με τον Καλλικράτη, αποδείχθηκε πόσο χρήσιμη ήταν, γιατί όταν αναλάβαμε την Πρόνοια-ως πρωτεύουσα- με πάνω από 3.000 εξυπηρετούμενους και …1 άτομο προσωπικό, τα βγάλαμε πέρα χάρι στην φιλοτιμία των στελεχών μας κι έτσι δόθηκαν κανονικά τα επιδόματα.

Παράλληλα μπήκανε σε πρόγραμμα σχολικής ένταξης τα παιδιά των ρομ, παρείχαμε 1256 βιβλιάρια σε ανασφάλιστους απόρους, δώσαμε έκτακτα βοηθήματα, ελέγξαμε τη νομιμότητα είσπραξης επιδομάτων πρόνοιας και εντοπίσαμε τις παρανομίες. 

Εκπαιδεύσαμε το προσωπικό, φροντίσαμε αστέγους, φροντίσαμε για την τελευταία κατοικία ενδεών, ελέγξαμε την καλή λειτουργία ιδρυμάτων και ΜΚΟ, συμμετείχαμε στο progress για την Ισότητα υπογράφοντας και την Ευρωπαϊκή Χάρτα, οργανώνοντας σεμινάρια και ενταχθήκανε στο πρόγραμμα για τη λειτουργεία συμβουλευτικού κέντρου κακοποιημένων γυναικών που στεγάζεται πιά στο κτίριο Καραναστάση.

Πρόγραμμα αναδοχής οικογενειών «οι οικογένειες αγκαλιάζουν οικογένειες», λειτουργία του συμβουλίου μεταναστών και πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών αλλά και της γλώσσας τους, κοινωνική εργασία για αντιρρησίες συνείδησης , ανήλικους παραβάτες κλπ 

Την ώρα που κάποιοι σε μεγάλα αστικά αθηναϊκά κέντρα επαίρονται στις τηλεοράσεις ότι έχουν δημοτικά ιατρεία με 13 εθελοντές, από το δημοτικό μας ιατρείο πέρασαν όλες οι ειδικότητες και δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές που πρόσφεραν και προσφέρουν αθόρυβα και προγραμματισμένα τις υπηρεσίες τους.

Και δυστυχώς, αυξήθηκε η πελατεία. Δεν είναι μόνο οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι άνεργοι και όσοι διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά είναι και οι νεόπτωχοι που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν ανασφάλιστοι κι απροστάτευτοι.

Σήμερα λειτουργεί ιατρείο τηλεϊατρικής και στη Βεργίνα και θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, εφ’ όσον υπάρξουν οι εκπαιδευμένοι αγροτικοί γιατροί που χρειάζονται για να λειτουργήσουν το σύστημα, με πρώτο μέλημα τα Πιέρια.

Πρόληψη, εμβολιασμοί όλων των ανασφάλιστων παιδιών, δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας, σπειρομετρήσεις, καμπάνιες για τον προστάτη, το αλκοολ, τον καρκίνο, την ορθή χρήση αντιβιωτικών, δωρεάν τεστ παπ, μαστογραφίες, μελέτη διαταραχών του ύπνου, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και διαχείριση ΑΜΕΑ (πρόγραμμα πιλότος που ζήτησε να υιοθετήσει το Κράτος μέσω της Γ.Γ Πρόνοιας),οδοντιατρική φροντίδα κλπ

Παράλληλα, ενημερωτικές δράσεις για ζητήματα διατροφής, ομιλίες σε παιδικούς σταθμούς, φορείς, συλλόγους, και συστέγαση και συνεργασία με τον οικογενειακό προγραμματισμό του Νοσοκομείου Ημαθίας.  

Τον ρόλο του Ιατρείου έρχεται να συμπληρώσει το κοινωνικό φαρμακείο μας.

Κι όλα αυτά με ηλεκτρονικά αρχεία, με προσωπικές καρτέλες όλων, με τήρηση ηλεκτρονικά της κίνησης των φαρμάκων κλπ. Πλήρης διαφάνεια, εχεμύθεια, σεβασμός στο πρόβλημα και στον συνάνθρωπο. Αθόρυβα κι αποτελεσματικά.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε επι πολύ για τις προσπάθειες και την επιτυχή έκβασή τους στην ενεργοποίηση του εθελοντισμού και τον συντονισμό του για καλύτερη αποτελεσματικότητα ακολουθώντας 5 σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όσο για την Παιδεία και την Δια Βίου Μάθηση, εκτός από τη διαχείριση του ζητήματος της μεταφοράς μαθητών τις διαλέξεις και τα βιωματικά εργαστήρια, την διαχείριση ενδοσχολικής βίας, την προσέγγιση ζητημάτων όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, τις διαπροσωπικές σχέσεις , ΤΟ άγχος των εξετάσεων και τη δόμηση αυτοεκτίμησης είδαμε και τα ζητήματα σίτισης των μαθητών, εκτός από το μουσικό σχολείο που παρέχουμε σίτιση,  σε συνεργασία με τις αντίστοιχες διευθύνσεις, όπως και για το θέμα καταγραφής των παιδιών που ΔΕΝ πάνε σχολείο. Επίσης, τα τμήματα Δια Βίου Μάθησης, άρχισαν ήδη να λειτουργούν.

Οι δράσεις μας για τη δια βίου μάθηση δεν περιορίστηκαν όμως μόνο στον ελληνικό χώρο, αλλά προχωρήσαμε και σε διακρατικές συνεργασίες, οι οποίες προχώρησαν και συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία. Αξιοποιώντας το πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση» στέλνουμε κάθε χρόνο νέους στο Μαγδεμβούργο,  επίσης άτομα με ελαφρά νοητική υστέρηση ταξίδεψαν σε Ιταλία και Ισπανία και φέτος, φέραμε για πρώτη φορά 80 νέους καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου να δουλέψουν και να εμπνευστούν από τον πολιτισμό και το περιβάλλον της περιοχής μας στη Βέροια.

Η δια βίου μάθηση δεν σταματά όμως μόνο στους νέους, αλλά και σε ενήλικες κάθε ηλικίας, οι οποίοι επίσης δικαιούνται ευκαιρίες για βελτίωση των προσόντων τους και απασχόληση.

Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε σε 3 δράσεις δια βίου μάθησης που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα LeonardodaVinci και στείλαμε 81 ενήλικες σε 10 διαφορετικούς προορισμούς για την κατάρτισή τους μέσα από θέσεις εργασίας. Και βέβαια δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τη σημασία της εμπειρίας, περα από την κατάρτιση, να εργαστούν, να ζήσουν και να έλθουν σε επαφή με τον πολιτισμό μιας ευρωπαϊκής χώρας.  

Παράλληλα οι δυό σχολικές μας Επιτροπές, με εξαιρετική δουλειά των διοικήσεών τους, διαχειρίστηκαν με σύνεση τα κονδύλια που αφορούν στα σχολεία μας, φρόντισαν για την καλή καθαριότητα όλων των σχολικών συγκροτημάτων που φιλοξενούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κάθε οικογένειας, διαχειρίστηκαν τους σχολικούς χώρους με την δέουσα προσοχή και κινήθηκαν ορθολογικά, εξασφαλίζοντας καλές παρεχόμενες υπηρεσίες και ορθολογική διαχείριση χρημάτων. Εκτός από την εξοικονόμηση πόρων, θεωρώ ότι είχαν εξαιρετική συνεργασία με όλους τους σχολικούς παράγοντες, τους διευθυντές αλλά και τους συλλόγους των γονέων.

Με την κατάργηση των σχολικών φυλάκων τα πράγματα στα σχολεία έγιναν πιο περίπλοκα. Στο Δήμο μας καταφέραμε να κερδίσουμε τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά ακόμη υπάρχει δρόμος μπροστά μας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η κατάργηση επίσης της δημοτικής αστυνομίας….για λόγους περικοπής δαπανών , αλλά ουσιαστικά για απώλεια εσόδων από τους Δήμους είναι το άλλο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε.

Αξίζει να αναρωτηθούμε όλοι, ποιος μηχανισμός θα μπορέσει να υποκαταστήσει αυτήν τη σημαντική απώλεια για το αστικό κέντρο; 

Μόνο η ανάγνωση των  αποτελεσματων των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας για ένα έτος αρκεί για να μας προβληματίσει και να μας…μελαγχολήσει.

17.811παραβάσεις

60 αποφάσεις διοικητικών μέτρων

24 εκθέσεις αρχής

12 πταισματικές παραβάσεις

18 παραβάσεις για κάπνισμα

26 πρόστιμα παράνομου εμπορίου

72 σφραγίσεις

127 κατασχέσεις παραεμπορίου

356 αναφορές για ρύπανση , καταλήψεις πεζοδρομίου παράνομες διαφημίσεις, πολεοδομικές παραβάσεις κλπ κλπ

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ - ΤΟ 2012 ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ 585 ΝΗΠΙΑ

Μέχρι στιγμής εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο τις δυνατότητες των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ μέσω ΕΕΤΑΑ κλπ για τους ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΑΣ όπου φιλοξενήθηκαν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εκατοντάδες παιδιά και βρέφη.

Συνεχίστηκε απρόσκοπτα η λειτουργία του ΚΔΑΠ στα Πιέρια. Ξεφύγαμε από τα συνηθισμένα και συμβατικά και διοργανώθηκαν μεγάλες εκδηλώσεις συμμετοχής των παιδιών και των γονιών τους, με μουσικοκινητικές δραστηριότητες, εικαστικά, παραστάσεις, επετειακές γιορτές ακόμη και σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ και τους Παιδικούς!       

ΤΑ ΚΑΠΗ ΖΟΥΝ ΥΠΟ ΤΟ ΑΓΡΥΠΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ…. ΣΔΟΕ, !!!!!

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τις ¨σειρήνες» που είχαν διαδώσει ότι θα τα κλείσουμε, τη ΣΔΟΕ που αφού….. τελείωσε με όλους τους άλλους, ήρθε και στα ΚΑΠΗ, τα πράγματα πήγαν εξ ίσου καλά. 

Κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, νοσοκόμες και βοηθοί, εργασιοθεραπευτές, γιατροί, με συμβάσεις, μόνιμοι ή από το ΒΣΣ, συνέχισαν να υποστηρίζουν με ευσυνειδησία την Τρίτη ηλικία του Δήμου μας.

Μόνο το 2012,

Οικογενειακά προβλήματα των ηλικιωμένων αντιμετώπισαν οι κοινωνικοί λειτουργοί σε 320 περιστατικά, ο γιατρός εξυπηρέτησε 2.800 ασθενείς, εργαστηριακές εξετάσεις και ενέσεις έγιναν σε 280 άτομα και μέτρησαν πίεση σε 2.500. Σε 348 μέλη παρείχαν 3.510 συνεδρίες φυσικοθεραπείας, πολλές εργοθεραπείες και ομάδα εργοθεραπείας με 50 άτομα. Χορωδίες παραδοσιακές, βυζαντινές, χορευτικά συγκροτήματα χορευτικά φεστιβάλ με συμμετοχή και σε χ, άθληση 70 ατόμων με το πρόγραμμα αθλητισμός και Τρίτη ηλικία. Ομιλίες για το Αlzheimer και άλλες νόσους και συμμετοχικές εκδηλώσεις , επιμορφωτικές και συνεργασία με τα σχολεία της πόλης. Εκδρομές, λουτροθεραπείες, συνεισφορά στα προγράμματα αλληλεγγύης.          

Παράλληλα λειτούργησε το ΚΗΦΗ με νοσηλευτική, τεχνικές νοητικής ενδυνάμωσης, γυμναστική, χειροτεχνίες, ενημερώσεις για υγεία και ψυχική υποστήριξη κλπ      

Το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ φρόντισε 554 μοναχικούς ηλικιωμένους κάνοντας παράλληλες δράσεις με τα προαναφερθέντα προγράμματα και επιπλέον διανομές συσσιτίων, διανομή πρωινών γευμάτων σε σχολεία, συνεργασία με γηροκομείο, πρόσβαση, κεκυκαμεα κλπ

Μεγάλα έργα καθοριστικά για την Εκπαίδευση, τον Τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την εξοικονόμηση ενέργειας εξελίσσονται ή ολοκληρώνονται. Και πολλά μελετώνται ή ήδη ετοιμάστηκαν για το ΣΕΣ (5η προγραμματική περίοδο). Το ΣΕΣ που στο 35 % θα έχει leader την τοπική αυτοδιοίκηση στα  κοινωνικά προγράμματα που θα τρέξουν.

Ο τομέας της Κοινωνικής μας Πολιτικής είναι έτοιμος να μπεί με αξιώσεις στο ΣΕΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

 

ΠΡΙΝ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ. ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ…ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Μόνο το 2012 η Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών μελέτησε 57 έργα, συνολικής δαπάνης περίπου 12.000.000,00 €. Η πλειονότητα των μελετών έχει υλοποιηθεί ή επίκειται η υλοποίησή τους,  με την συμβασιοποίησή τους ή την  ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης εντός του 2012, συνεχίστηκε και η εκτέλεση έργων παλαιοτέρων  ετών, όπως και πολλές συντηρήσεις ολοκλήρωση μελετών που παρελήφθησαν από τους πρώην Δήμους που ενώθηκαν με τη Βέροια.

Πρέπει να τονίσω κάτι που ενδεχόμενα δεν έχει αξιολογηθεί όσο θάπρεπε:

Η Βέροια, ανέλαβε το βάρος των αρμοδιοτήτων της ΤΥΔΚ.

Έτσι, για πολύ καιρό η υπηρεσία δούλευε και μέχρι σήμερα δουλεύει για επίβλεψη, υλοποίηση και περαίωση έργων και της Αλεξάνδρειας, Νάουσας, Αντιγονιδών, Μελίκης Πλατέος, Ειρηνούπολης Ανθεμίων. 

Είμαστε κατά μια έννοια και Δήμος και… Νομαρχία! ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΔΕΊΤΕ ΛΙΓΑ, ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100… ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ 

Τα περισσότερα έργα ολοκληρώθηκαν το 2012 και πολύ λίγα ολοκληρώνονται τώρα. Στους πίνακες μπορείτε να δείτε ενδεικτικά τους τίτλους από έργα και μελέτες που παραλάβαμε από την ΤΥΔΚ και όφειλε η Τεχνική Υπηρεσία να συνεχίσει, να περαιώσει και να παραδώσει δηλαδή επιμετρήσεις, αλληλογραφία, διοικητικές πράξεις. Με λίγα λόγια η Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών ως Διευθύνουσα Υπηρεσία, έχει 4 Προϊσταμένες Αρχές:

  1. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βέροιας
  2. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Νάουσας
  3. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αλεξάνδρειας

Και βέβαια όχι απλώς δεν θα πρέπει να παραλείψουμε, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε και την υποστήριξη του ΕΣΔΑ σε όλα τα Τεχνικά έργα, δηλαδή και 4η Προϊσταμένη Αρχή, το

  1. Διοικητικό Συμβούλιο ΕΣΔΑ

Που δεν συνδέονται διοικητικά μεταξύ τους και με την έννοια αυτή δεν επικοινωνούν.

Η…ΑΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ  

Πέρα τώρα από αυτά και πριν φθάσουμε στα μεγάλα έργα είχαμε επίσης να αντιμετωπίσουμε τα έργα της καθημερινότητας ΜΕ ΠΟΛΎ ΜΕΓΆΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΑΡ’ ΟΤΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

Από τη συστηματική, αθόρυβη και αποτελεσματική δουλειά των εργαζομένων μας στα ΚΕΠ και των πολιτικών τους προϊσταμένων επι θητείας μας, μέχρι τις…

Ποτίστρες, χαλικοστρώσεις, λακκούβες και βέβαια

τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και των δημοτικών κτιρίων.

Εκπονήθηκε μελέτη για τη μεταφορά μαθητών του σχολικού έτους 2012-2013 με συνολικό προϋπολογισμό 1.340.521,24 €.

ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ  ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ –ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ- ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000.000 €

Το 2012 επιπλέον, λοιπόν, εκπονήθηκαν 28 μελέτες προϋπολογισμού 11.500.000 περίπου που αφορούσαν έργα, προμήθειες, εργασίες, παροχή υπηρεσιών, ανάθεση μελετών κλπ. Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι, διότι … (περιορισμοί προσωπικού, πόρων, …, η κοινωφελής απασχόληση σε άσχετες εποχές με το φόρτο της δουλειάς…)

ΔΎΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ, σε αγαστή συνεργασία με την υπηρεσία μας καταφέραμε να αξιοποιήσουμε όποιον πόρο ήταν διαθέσιμος. Με το λιγότερο προσωπικό όλων των εποχών από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι σήμερα και με τα λιγότερα έσοδα όλων των εποχών στην ιστορία της αυτοδιοίκησης αλλά και με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις λόγω Καλλικράτη, έχουμε να επιδείξουμε σημαντικό έργο.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΣΚΛΗΡΑ ΚΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟ

Το συμμάζεμα, η σημασία, η συγκροτημένη δουλειά …

Π.Χ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ

ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΗΔΗ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥΣ ΔΟΒΡΑ ΚΑΙ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ, ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ, ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ, ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: ΥΠΟΒΟΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥΣ, ΣΤΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, ΣΤΟ ΤΑΧΔΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΠ

1) Αποτύπωση-Οριοθέτηση δημοτικών ακινήτων για διόρθωση κτηματογραφικών στοιχείων ή λόγω διεκδικήσεων ακινήτων του Δήμου που κατέχονται από τρίτους (διοικητικές αποβολές,κλπ.) (αποτύπωση δημοτικού οικοπέδου επί της οδού Κομνηνών,

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Ο Δήμος Βέροιας από το 2008 έως σήμερα έχει αναθέσει την σύνταξη πολεοδομικών μελετών και πράξεων εφαρμογής οι οποίες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ΕΣΟΔΑ ΔΗΜΟΥ. Αυτές είναι:

 

  1. «Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας και Πράξη Εφαρμογής στην Π.Ε. 23 και σε τμήμα των Π.Ε. 24 και 14 της πόλης Βέροιας» προϋπολογισμού 338.636,00€. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 8-12-2010 και έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και ηπολεοδομικήμελέτηη οποία πρέπει να εγκριθεί με Π.Δ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σύνταξη πράξης εφαρμογής. Από τον Δήμο Βέροιας πληρώθηκαν 56.399,72€Με το από 12-9-2012 πρακτικό συνεδρίασης το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε  ποσό πληρωμής 123.994,95€ και με το από 31-10-2012 πρακτικό ποσό 55.208,78€.Σύνολο πληρωμής από το Πράσινο Ταμείο 179.203,73€.Το υπόλοιπο ποσό πληρωμής είναι 103.033,15€
  2. «Kτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας και πράξη Εφαρμογής στην Π.Ε. 25 και σε τμήματα των Π.Ε. 15, 7 της πόλης Βέροιας» προϋπολογισμού 242.405,83€. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 2-11-2010 και έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και η α’ φάση της πολεοδομικής μελέτης. Μετά την σύνταξη υδραυλικής μελέτης θα ακολουθήσει το Β1 και Β2 στάδιο της πολεοδομικής  μελέτης, η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας και τέλος μετά την έγκριση αυτών η πράξη εφαρμογής.Από τον Δήμο Βέροιας πληρώθηκαν 44.422,72€. Με το από 12-9-2012 πρακτικό συνεδρίασης το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε  ποσό πληρωμής 43.910,99€ και με το από 31-10-2012 πρακτικό ποσό 45.030,14€Σύνολο πληρωμής από το Πράσινο Ταμείο 88.941,13€.Το υπόλοιπο ποσό πληρωμής είναι 153.464,70€
  3. «Πολεοδόμηση , μελέτη Γεωλογικής καταλληλότητας και πράξη εφαρμογής στο Δ.Δ. Ασωμάτων του Δήμου Βέροιας» προϋπολογισμού 155982,03€. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 3-12-2007 και έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η α’ φάση της πολεοδομικής μελέτης. Μετά την έγκριση μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας για την μείωση της απόστασης των κοιμητηρίων από το νέο σχέδιο, θα ακολουθήσει το Β1 και Β2στάδιο της πολεοδομικής  μελέτης, η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας και τέλος μετά την έγκριση αυτών η πράξη εφαρμογής Από τον Δήμο Βέροιας πληρώθηκαν 43.395,80€. Με το από 12-9-2012 πρακτικό συνεδρίασης το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε  ποσό πληρωμής 19.223,35€ .Σύνολο πληρωμής από το Πράσινο Ταμείο.Το υπόλοιπο ποσό πληρωμής είναι 93362,88€
  4. «Πράξη εφαρμογής τμήματος πολεοδομικής μελέτης επέκτασης οικισμού Μακροχωρίου (Α’ φάση)»προϋπολογισμού 71308.02€. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 23-6-2011 και έως σήμερα έχει παραδοθεί εξ’  ολοκλήρου όλη η μελέτη πλην όμως εκκρεμεί η έγκρισή της.  Από τον Δήμο Βέροιας δεν πληρώθηκε λογαριασμός. Με το από 12-9-2012 πρακτικό συνεδρίασης το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε  ποσό πληρωμής 50.261,30€ και με το από 31-10-2012 πρακτικό ποσό 14.608,88€. Σύνολο πληρωμής από το Πράσινο Ταμείο 64.870,18€.Το υπόλοιπο ποσό πληρωμής είναι 6.437,84€ και θα χρηματοδοτηθεί  ομοίως από το Πράσινο Ταμείο .

 

ΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Σύνολο επιδότησης από το Πράσινο Ταμείο 352.238,39  €  από τα έξι εκατομμύρια ευρώ (6.000.000) του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού» του έτους 2012.

Ο Δήμος απορρόφησε το 5,87% του συνολικού προγράμματος, ποσοστό δεκαπλάσιο σε σχέση με τον πληθυσμό του, που αποτελεί το 0,6% του πανελλαδικού πληθυσμού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 Είμαστε ο Δήμος που πέτυχε τη χρηματοδότηση των περισσοτέρων έργων από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ κατ’ αναλογία πληθυσμού στην Κ. Μακεδονία- και όχι μόνο,- σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

 ΑΞΙΟΛΟΓΉΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΝΤΥΑΧΘΗΚΑΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΥΨΟΥΣ 5.500.000 ΠΕΡΙΠΟΥ €

 Πρόκειται για 7 έργα μέσα στο 2012 μόνο, με συνολικό προϋπολογισμό 645.000.

 Αντιδήμαρχοι,  Υπηρεσία και ειδικοί συνεργάτες εργάστηκαν με ζήλο και έτσι έγινε η υπέρβαση

 Και συνεχίζουμε να ξεχωρίζουμε και μέσα στο 2013 στο Π.Τ για να φτάσουμε στα 9 εγκεκριμένα έργα με προϋπολογισμό τις 767.000 ε , ενώ ήδη περιμένουμε και την αξιολόγηση 5 ακόμη έργων προϋπολογισμού 733.000 ε.

 -ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΕΡΕΕΑΑ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Δ.Β» ΠΡΟΥΠΟΛ 2.640.797 ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΗΔΗ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ

 -ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΧΥΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΡΟΥΠ 401.800

 -ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ Π.Τ

 1 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΟΥΠ 210.330 €

 2 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΜΙΒΥΘΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΓΕΡΑΝΟΥ ΠΡΟΥΠ 109.470 €

 3 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΣΥΣΤΗΓΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜ ΠΡΟΥΠ 147.600€

 4 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΔΩΝ ΣΚΙΠ Κ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΟΧΗΜΑ 209.100€

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ.

Παράλληλα εφαρμόστηκαν πλήρως οι δασοτεχνικές μελέτες, συντελέστηκαν αποχιονισμοί ικανοποιητικά παρά την τεράστια αύξηση του ορεινού μας όγκου με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την… μείωση προσωπικού και πόρων, ελήφθησαν μέτρα πυροπροστασίας, εκπονήθηκαν και ελέγχθηκαν ΜΠΕ.

Προμηθευτήκαμε 200 μπλε κάδους ανακυκλώσιμων , ανακυκλώσιμα καλάθια για παιδικές χαρές κι ένα μικρό αντίστοιχα απορριμματοφόρο για την αποκομιδή τους. 19 κάδους κομποστοποίησης για Σχολεία, 70 οργανικών για καταστήματα, έναν κομποστ κλειστού συστήματος και ένα μικρό όχημα αποκομιδής βιοδιασπώμενων.

Α. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΧΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ.

Ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑ ΟΤΑ Νομού Ημαθίας και τη εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» προώθησε τις διαδικασίες για την ένταξη και χρηματοδότηση,  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), της Πράξης

«Αποκατάσταση ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στις θέσεις α) «Μετόχι – Όχθη Αλιάκμονα ή Μανίκι» και   β) «Τριπόταμος ή Καψούρες».

Το έργο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ, εντός του 2012, με συνολικό προϋπολογισμό 2.855.895 ευρώ, το οποίο  επιμερίζεται:

θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης και εκτέλεσης του υποέργου 2,  της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ (β΄εξάμηνο του 2014).

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΗΡΕ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΗΛΕΚΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΤΕΛΜΑΤΩΣΕΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.

Β. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ (4) ΗΜΙΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΤΡΑΚΤΟΡΑ.

Ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑ ΟΤΑ Νομού Ημαθίας υπέβαλε τα τέλη του έτους  2011 πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) πρόταση για την υλοποίηση της Πράξης «Προμήθεια τεσσάρων (4) ημιρυμουλκούμενων απορριμματοφόρων με σύστημα συμπίεσης και ενός ρυμουλκού  (τράκτορα) για την μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων»,  συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Η υποβληθείσα πράξη εγκρίθηκε εντός του 2013 από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

 Με εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και μεγάλη έλλειψη προσωπικού εκτελέστηκαν τα καθήκοντα στην καθαριότητα, αντιμετωπίζοντας πάντα και την αμέλεια και αδιαφορία των πολιτών και μιάς κοινωνίας που χρειάζεται να εκπαιδευτεί και να παιδευτεί ώστε συνεργαζόμενη με την εκάστοτε δημοτική αρχή να κατακτήσει εικόνα πολιτισμένων δημόσιων χώρων με ευπρέπεια και καθαριότητα.

Σημαντικό κομμάτι του Δήμου, οι Παιδικές Χαρές, που φιλοξενούν ό,τι πιο πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας, στο αστικό κέντρο εντάχθηκαν σε πρόγραμμα αναβάθμισης .

Αναπλάστηκαν και πιστοποιήθηκαν 21 παιδικές χαρές στη Βέροια. Το 2013 το ίδιο θα γίνει στο Μακροχώρι 120.000€ ΓΙΑ 7 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΚΠΟΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΟΙΚ ΕΝΕΡΓ) ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΤΥΠΟΥ ΛΕΝΤ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ.

Για την ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΉΘΗΚΑΝ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΛΉΘΗΚΑΝ ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΜΈΤΡΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ και έγινε προετοιμασία προτάσεων για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού που είναι απολύτως αναγκαίο για την εκτέλεση έργων συντήρησης των υποδομών του Δήμου, αλλά και η τεράστια έλλειψη προσωπικού στον τομέα του Πρασίνου και της Καθαριότητας, είναι το μεγάλο αγκάθι που δυσχεράνει τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου που δίνουν τη μάχη της καθημερινότητας και ταυτόχρονα σηκώνουν το βαρύ φορτίο του σχεδιασμού μεγάλων έργων υποδομών.

Να δούμε κάποια στενόχωρα νούμερα:

Για την εκτέλεση των έργων του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, κατά το 2012, στο Τεχνικό Τμήμα απασχολήθηκαν 6 μηχανικοί (ΠΕ) διαφόρων ειδικοτήτων, 5 υπομηχανικοί (ΤΕ) εκ των οποίων οι 4 με παράλληλη απασχόληση σε άλλα τμήματα, 2 εργοδηγοί τοπογράφοι (ΤΕ και ΔΕ) με τον έναν σε παράλληλη απασχόληση σε άλλο τμήμα, 2 εργοδηγοί ΤΕ με τον έναν σε παράλληλη απασχόληση σε άλλο τμήμα και μόλις έναν διοικητικό, 5 εργατοτεχνίτες και 2 οδηγούς!!!!!

Για το 2012 έγιναν 23 μελέτες του τεχνικού προγράμματος που αφορούσαν μελέτες για έργα, προμήθειες και έργα συντηρήσεων των η/μ εγκαταστάσεων συνόλου  400.013,57€ και πραγματοποιήθηκε η συντήρηση όλων των υφιστάμενων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε πάρκα, η αντικατάσταση-βελτίωση φωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους, οδούς, πλατείες, άλση κτλ του Δήμου, καθώς και η κατασκευή νέου δικτύου φωτισμού.

ΑΡΔΕΥΣΗ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  

Για δεύτερη χρονιά είχαμε την αρμοδιότητα άρδευσης

Για το 2012, έγιναν 4 μελέτες του τεχνικού προγράμματος που αφορούσαν τις προμήθειες υδραυλικών και ηλεκτρολογικών υλικών άρδευσης και 4 μελέτες για έργα και παροχές υπηρεσιών συνολικής δαπάνης 130.000,00 €.

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΕΡΓΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΧΑΡΑΔΡΑΣ 337.000 €

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΑΛΕΞ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ-ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΔΗΜ. ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ ΚΑΙ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΠΡΟΥΠ 231.181 €

 Ακόμη λόγω ελλείψεως προσωπικού  τμημάτων άλλων Διευθύνσεων, το τμήμα αυτό ασχολήθηκε με την μελέτη για την ίδρυση και λειτουργία του  ΣΜΑ του Δήμου μας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ

1.ΝΕΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: ΠΡΟΟΠΤΟΚΕΣ -ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΓΕΣΑΣΕ) (ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΝΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΙΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΒΕΡΓΙΝΑΣ)

3. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

4 . ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

5.ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΜΕ

ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΖΩΗΣ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ; 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΣΡΕΥΣΕΙ ΞΕΝΟ ΧΡΗΜΑ;

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Της; ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ;

ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ; ΠΩΣ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟΝ ΜΝΗΜΙΑΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ; ΠΟΙΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ;

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

ΈΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:

ΞΕΚΙΝΆΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ

ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΥΣΙΟΥ που στοχεύει να αποσυμφορήσει το κέντρο  της Βέροιας από τα αυτοκίνητα. Πού βρίσκεται το θέμα;…μπορώ ανεπιφύλακτα να πω ότι βρίσκονται ΠΙΑ όλα, στο χέρι του δημοτικού συμβουλίου. Σήμερα πέρασε ο ΑΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων έργων . Ενώ σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δημοτικών παραγόντων πρώην και νύν αντιδημάρχων, του δικηγόρου από Αθήνα, του δικηγόρου του Δήμου, , του δικηγόρου του δωρητή- και παρουσία του πάντα, -του μελετητή και μελών της διαχειριστικής, ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που ορίζουν την περαιτέρω δρομολόγηση ενεργειών με εφικτό στόχο την περαίωση μέσα στο 2014.

Κυκλοφοριακή μελέτη, σε συνδυασμό με τη γέφυρα Κούσιου, … κυκλοφοριακό …

Αστικές αναπλάσεις, οι οποίες παρά τον ανίερο πόλεμο που δέχθηκε το έργο… ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο  του 2014. ΣΚΑΒΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ

Ο χώρος στάθμευσης στη λεωφόρο Στρατού.

Η οδός Μητροπόλεως Ανάδειξη αρχαιοτήτων – ανάπλαση οδού Μητροπόλεως ξεκίνησε η Β΄ φάση της μελέτης, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Δήμου ΚΑΙ Της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΟΣ.

Η αντιπλημμυρική μελέτη του Τριποτάμου που περιλαμβάνει και παρεμβάσεις για την ανάδειξη τμημάτων στις όχθες και καθιστικά, ώστε να μετατραπεί σε ένα ζωντανό τόπο αναψυχής, ανατέθηκε ήδη μετά από περιπέτειες..

Το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για το ιστορικό κέντρο της Βέροιας (URBACT)

-ΟικολογικήαποκατάστασηΙστορικώνΚέντρωνΕυρωπαϊκώνΠόλεων (Low Tech Inherited from the old European City as a key for Performance and Sustainability- LINKs) (2009-2013)

Συμμετέχει η πόλη της Βέροιας με 8 ακόμα Ευρωπαϊκές πόλεις και συντονιστή την πόλη της Bayonne (Γαλλία) Στο πλαίσιο του Προγράμματος συστήθηκε «Τοπική Ομάδα Στήριξης» με αιρετούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων της πόλης με στόχο την εκπόνηση «Σχεδίου Δράσης» για την Οικολογική Αποκατάσταση του Ιστορικού Κέντρου της Βέροιας, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η εκπόνηση του σχεδίου είναι σε εξέλιξη. 

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου ΕΑΧΑ . ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΜΕΓΑΛΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΠΟΓΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:

-ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ( ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ, ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΛΠ) ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ

-ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΟΤΖΑΛΙΚΙΑΘΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΤΑΞΕ ΣΧΟΛΕΙΟ…) ΕΥΓΕ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΝΥΧΤΗΣΑΝ

ΔΩΡΕΆ ΚΑΡΑΝΑΣΤΆΣΗ, δημοπρατείται

ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΙΚΟΥ, μελετάται στο πλαίσιο urbact ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΒ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΩΝ 

ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ –ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΑΝ Ή ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 8  ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ, ΚΑΣΤΑΝΙΑ, ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΡ. ΗΛΙΑ, ΣΕΛΙ, ΚΑΛΙΓΚΑ,ΠΑΤΡΙΔΑ, ΦΥΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΣ  ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΔΟΒΡΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛ 6.275.740€

 ΑΛΛΑ 7 ΕΡΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ: ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ, ΣΕΛΙ, ΠΑΤΡΙΔΑ-ΛΑΖΟΧΩΡΙ, ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ, ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ, ΒΕΡΓΙΝΑ, ΚΑΙ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡ. ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓ 8.300.50

- ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕΤΑΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ :

ΠΛ ΠΛΑΤΑΝΩΝ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΟΛΗΣ ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ ΓΙΑΖΕ ΚΛΠ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΡΩΗΝ ΔΟΒΡΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΜΕΤΟΧΙΟΥ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΗΚΕ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΚΕΙ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗ ) + ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΚΤΕΛ κ ΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ θα παρουσιαστεί σε 2 μέρες

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ  Α.Ε.

Εδώ, οφείλω να τονίσω και τη συμβολή της Αναπτυξιακής μας, που το υφιστάμενο νομικό καθεστώς έκανε απαγορευτική τη λειτουργία της και η οποία υλοποίησε 5 πολύ σημαντικά έργα κυρίως στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης. Οκτώ έργα προτάθηκαν από την ΑΝΑΕ και υλοποιήθηκαν κι άλλα μελετήθηκαν και υποβλήθηκαν, κάποια εντάχθηκαν και κάποια άλλα μπορούν ενδεχόμενα να υποβληθούν σε άλλα μέτρα για χρηματοδότηση γιατί έχουν πολύ ώριμες μελέτες.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΑ

Στα πλαίσια συντήρησης και επισκευής των μονίμων εγκαταστάσεων έγιναν  πολλές και διάφορες εργασίες για την βελτίωση των εγκαταστάσεων των Δημοτικών γυμναστηρίων,  ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΟ ΦΙΛΛΙΠΠΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ- ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΙΑΣ- ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΚ ΒΙΚΕΛΛΑΣ

 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όλα τα έργα αναπλάσεων και οι κτιριακές υποδομές όπως το μουσείο, εκτός του ότι αποσκοπούν στη Βελτίωση της ποιότητας ζωής, αποσκοπούν και στη βελτίωση της εικόνας της πόλης (προσέλκυση – παραμονή τουριστών.

Επιπλέον:

  • Πολύ-πολιτισμική διαδρομή στη Βέροια με τη χρήση νέων τεχνολογιών
  • Ανάδειξη πολιτισμικής διαδρομής στα όρια του Δήμου
  • Δίκτυο «Ρίζες του Μ. Αλεξάνδρου» (photos): Εκπρόσωπος του Δ. Βέροιας στο Ενδοπεριφερειακό - Διαδημοτικό δίκτυο συνεργασίας «Ρίζες του Μ. Αλεξάνδρου» το οποίο συστάθηκε από τους Δήμους Βέροιας, Δίου – Ολύμπου, Νάουσας, Πέλλας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας), με στόχο την καθιέρωση του δικτύου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού μέσα από την από κοινού δράση προβολής του αρχαιολογικού αποθέματος της περιοχής.

Μέχρι στιγμής το δίκτυο έχει ολοκληρώσει τους δυο αρχικούς του στόχους, δηλαδή την παραγωγή ενός κύριου τουριστικού εντύπου 16 σελίδων και την κατασκευή ιστοσελίδας τουριστικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία www.ancientmacedonia.gr .

  • Τουριστική Προβολή:  
  1. Σύνταξη του Ετήσιου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής για τα έτη 2012/2013 τα οποία εγκρίθηκαν από τη Γ.Γ. Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και
  2. Προετοιμασία για την παραγωγή έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού προβολής της περιοχής. Ήδη για πρώτη φορά συγκεντρώνεται οπτικοακουστικό υλικό και κείμενα τουριστικού περιεχομένου με τα πνευματικά δικαιώματα να ανήκουν στο Δήμο Βέροιας για κάθε είδους χρήση (έντυπα, ιστοσελίδες, dvd κτλ).  Έτσι ο Δήμος έχει πλέον μια σημαντική βάση δεδομένων οπτικού υλικού για την τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή ενός τρίπτυχου αναδιπλούμενου εντύπου σε 8 διαφορετικές γλώσσες (Ελληνικά - Αγγλικά, Γαλλικά - Γερμανικά, Ρώσικα – Κινέζικα, Τουρκικά – Εβραϊκά) με το διακριτικό τίτλο «Το Μεγάλο Χρυσό Βασίλειο» (TheGreatGoldenKingdom). Το έντυπο καλύπτει γλωσσικά το μεγαλύτερο φάσμα των επισκεπτών της πόλης, προσφέροντας μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας, των μνημείων, της κουλτούρας και του φυσικού περιβάλλοντος  της ευρύτερης περιοχής.
  3. Επιμέλεια έκδοσης τουριστικού χάρτη που περιλαμβάνει το αστικό κέντρο. Πέραν των οδών, ο χάρτης εμφανίζει τα κυριότερα μνημεία και αξιοθέατα της πόλης (Δημαρχείο, Βήμα Απ. Παύλου, Μουσεία, Βυζαντινούς Ναούς κτλ) σε εικονογραφημένη μορφή.  Η παραγωγή του χάρτη βρίσκεται σε τελικό στάδιο και εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να παραδοθεί.
  4. Σχεδιασμό και προετοιμασία των δράσεων τουριστικής προβολής που θα ενταχθούν στην πρόταση του Δήμου για το τρέχων πρόγραμμα Leader.
  • Σύμφωνο Πολιτιστικής και Τουριστικής Συνεργασίας των Δήμων Θεσσαλονίκης και Βέροιας:

Συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας με τίτλο «Σύμφωνο Πολιτιστικής και Τουριστικής Συνεργασίας των Δήμων Θεσσαλονίκης και Βέροιας» με φυσικό αντικείμενο την επεξεργασία, την επιστημονική τεκμηρίωση και την υποβολή προτάσεων –εισηγήσεων για την εκτέλεση και την προετοιμασία δράσεων σχετικών με την ανάδειξη του πολιτισμικού και ιστορικού κεφαλαίου της περιοχής και την καθιέρωση του ζωτικού χώρου που εκτείνεται μεταξύ των δύο Δήμων σε ενιαίο τουριστικό πόλο έλξης

  • Δίκτυο “Via Egnatia” (photos):

Οργάνωση του 1ου Εργαστηρίου (Workshop) ViaEgnatia: Περιφερειακός Σχεδιασμός μέσω Τουρισμού» στη Βέροια κατά το διάστημα 17-18 Απριλίου.

 Σκοπός του δικτύου με την επωνυμία «ViaEgnatia» είναι η ανάδειξη του Βορειοελλαδικού φυσικού τοπίου που εκτείνεται γύρω από την ιστορική Εγνατία Οδό και η οργανωμένη καθιέρωσή του ως ενιαίου τουριστικού προορισμού στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

 Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Βόρεια Ελλάδα, φορέων και επιχειρηματιών από το χώρο του τουρισμού, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μη-κυβερνητικών οργανώσεων, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

  • Διαδικασία Αδελφοποίησης με πόλη Pushkin της Ρωσίας

Σύνταξη «Υπομνήματος Συνεργασίας και Κατανόησης» μεταξύ του Δήμου Βέροιας και της πόλης Πούσκιν – Τσάρσκυ Σέλο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας και ανάληψη των σχετικών με την αδελφοποίηση ενεργειών.

  • Διεθνείς Σχέσεις –Εξωστρέφεια (photos):
  • Ανάπτυξη επαφών και συνεργασιών με αιρετούς αντιπροσώπους και επίσημους εκπροσώπους ξένων χωρών.

Αξιοσημείωτη είναι η στενή συνεργασία με το Γερμανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης και τον πρώην Γενικό Πρόξενο Hoelscher-Obermaier για την ανάληψη δράσεων προώθησης της περιοχής στη γερμανική τουριστική αγορά.

Μεταξύ άλλων,  ύστερα από συντονισμένες ενέργειες το Δημαρχείο της Βέροιας επισκέφτηκαν και συνεργαστηκαν:

  1. Ο  Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, DuQiwen, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Δήμου Βέροιας (15 Μαρτίου 2013)
  2. Ο Βουλευτής των Πρασίνων, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού της Γερμανικής Βουλής και αρμόδιος για θέματα τουρισμού για το κόμμα των Πρασίνων, MarkusTressel(10 Μαΐου 2013)
  3. Ο Δήμαρχος της πόλης Ettenheim της Γερμανίας, BrunoMetz(24 Μαΐου 2013)
  4. Ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού της Ιορδανίας, Saed Zawaideh και η Επίτιμη  Πρόξενος της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη, Δέσποινα Μαντά στο πλαίσιο της έκθεσης « Οδοιπορικό στους Ιερούς Τόπους της Ιορδανίας» που διοργάνωσε ο Δήμος Βέροιας, σε συνεργασία με το Προξενείο της Ιορδανίας και την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας (8 Ιουνίου 2013)
  5. Αντιπροσωπεία Αυστραλών Βουλευτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Victoria, KenSmith(12 Σεπτεμβρίου 2013)
  6. Ο Πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Ινδίας (IndianAssociationTourOperators), SubhashGoyal, ύστερα από επίσημη πρόσκληση της Δημάρχου Βέροιας (23 Ιουλίου 2012)
  7. Πολλοί δημοσιογράφοι τουριστικού ρεπορταζ από χωρες της Ευρώπης και Ρωσία
  8. Τίθενται οι βάσεις για τουρισμό από Τουρκία και Ισραήλ

Η ΚΕΠΑ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΠΑ

Σήκωσαν το μεγάλο φορτίο της ευθύνης για τον Πολιτισμό και την Άθληση. Σε μια εποχή που κάποιοι θεωρούν πολυτέλεια αυτό που εμείς θεωρούμε αυτονόητο, αντέξαμε και διατηρήσαμε παρεχόμενες υπηρεσίες και ποιότητα.

Το ΔΗΠΕΘΕ  σε χαλεπούς καιρούς ανέβασε 12 παραστάσεις μέσα στο 2012, σαν να λέμε 1 κάθε μήνα. Λειτούργησε με επιτυχία το Τμήμα Θεατρικής Υποδομής όπου αναπτύσσεται η δημιουργικότητα των παιδιών  και των εφήβων. Συνεργάστηκε και με άλλα θέατρα και είχε μέσο όρο προσέλευσης θεατών τα 300 άτομα ανά παράσταση.

 Η ΚΕΠΑ απτόητη συνέχισε δράσεις εκπαιδευτικές και εκδηλώσεις, αλλά παράλληλα υποστήριξε και δράσεις πολιτισμού φορέων και συλλόγων.

 Στο συνολό τους είναι πάνω από 300 πολιτιστικές εκδηλώσεις από τις οποίες οι 200 είναι αποκλειστική διοργάνωση της ΚΕΠΑ.

 Οι μισές από αυτές ήταν με ελεύθερη είσοδο.

 ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΗΧΗ, ΝΟΤΕΣ ΚΛΠ

Αιτήματα φορέων ικανοποιήθηκαν 100%, όπως και συλλόγων ειδικού σκοπου και επιστημονικών φορέων, αλλά και εθνικοτοπικών κλπ

Τονίζω, ότι οι Παιδικές εκδηλώσεις είχαν σχεδόν όλες ελε΄’υθερη είσοδο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εκδηλώσεις προσφορά σε ειδικές ομάδες, όπως για τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Γιαννιτσών.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΩΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ.

Για το 2013 ο αριθμός των εκδηλώσεων αυξήθηκε 50% ενώ η επιχείρηση υποστηρίζει και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Εκπαίδευσης και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μακροχωρίου και ξεναγεί επισκέπτες στη πόλη.

Παράλληλα, διεξήχθησαν πολλές αθλητικές διοργανώσεις,

 Πολλές ΔΡΆΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ

Σε μια εποχή που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά, ΕΠΟΧΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι τα έκανες όλα

Παρότι οι αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στο Δήμο μας και αφορούν σε πολλές περιπτώσεις το σύνολο του πληθυσμού του νομού  δεν συνοδεύτηκαν και με την μεταφορά του απαιτούμενου προσωπικού και πόρων –όπως ορίζει το Σύνταγμα-, οργανωθήκαμε καλά, σηκώσαμε τα μανίκια και με καλό προγραμματισμό μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πέραν των γραφειοκρατικών αρμοδιοτήτων του Δήμου.

Με  ελάχιστο προσωπικό επειδή βάλαμε τις κοινωνικές ανάγκες των συμπολιτών, που έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω κρίσης, σε πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της τετραετίας που διανύουμε.

Οφείλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το προσωπικό ,τους συνεργάτες αιρετούς, μετακλητούς, εθελοντές  που ενεργοποιούνται στις υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα.

Το έργο τους ΑΘΟΡΥΒΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΑΝ της ΜΈΛΙΣΣΑΣ δίνει καρπούς πολύτιμους Σ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΆΧΑΡΗ ΕΠΟΧΗ και ευχής έργο είναι να μπορέσει ο Δήμος μας να το αναπτύξει ακόμα περισσότερο στο μέλλον".