Μέτρηση οστικής πυκνότητας στο Δημοτικό Ιατρείο Βέροιας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ

Το Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας υλοποίησαν και πάλι πρόγραμμα Δωρεάν Μετρήσεων Οστικής Πυκνότητας για τους Δημότες του Δήμου Βέροιας από τις από 21 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου 2013.

Το ειδικευμένο προσωπικό του ΕΔΔΥΠΠΥ εκπαίδευσε τα στελέχη του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας στη χρήση μηχανήματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας, το οποίο και μας διέθεσε. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 950 μετρήσεις, τόσο σε κατοίκους του κεντρικού Δήμου Βέροιας, όσο και στα Κοινοτικά Διαμερίσματα( Δοβρά, Αποστόλου Παύλου, Βεργίνας και Μακεδονίδος), που ανήκουν στο διευρυμένο Δήμο Βέροιας. 

Για την υλοποίηση του όλου προγράμματος ουσιαστική ήταν η συμβο-λή των στελεχών όλων των ΚΑΠΗ του Δήμου Βέροιας, του ΚΗΦΗ Βέροιας καθώς και των στελεχών όλων των Προγραμ-μάτων Βοήθεια στο Σπίτι του ‘Καλλικρα-τικού’  Δήμου Βέροιας, όπως επίσης και πολλών εθελοντών πολιτών. Το συντονισμό του όλου προ-γράμματος είχε η Κοινωνική Λειτουργός υπεύθυνη του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας κα Σοφία Γούτα με τη συνεργασία και της προϊσταμένης και υπεύθυνης των ΚΑΠΗ κα Άρτεμη Λευκοπούλου.

Η εθελοντική συμβολή της κα Αθηνάς Καπράρα, ενδοκρινολόγου, εθελόντρια ιατρός στο Δημοτικό Ιατρείο, ήταν ανεκτίμητη σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς ανέλαβε την αξιολόγηση του συνόλου των αποτελεσμάτων των μετρήσεων και τη διαχείριση των περιστατικών που απαιτούσαν περαιτέρω παρέμβαση. Το πρόγραμμα έτυχε της στήριξης του Προέδρου του Ν.Π. ΚΑΠΑ κ. Παυλίδη στο οποίο ανήκει και το Δημοτικό Ιατρείο.

Η Δήμαρχος Βέροιας κα Χαρούλα Ουσουτζόγλου δήλωσε:

“Σε μια εποχή κατά την οποία βιώνουμε την δραματική αποδόμηση των ιατρικών υπηρεσιών του ΕΣΥ, ο ρόλος και η αποστολή του Δημοτικού Ιατρείου, που με τόσο κόπο και μεράκι στήσαμε και λειτουργούμε στη Βέροια, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία.

Στο πλαίσιο της Κοινωνικής Πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια, το Δημοτικό Ιατρείο με την συγκινητική συνδρομή εθελοντών συμπολιτών μας Ιατρών και νοσηλευτών πετυχαίνει την υλοποίηση προγραμμάτων μέσα από τα οποία προσφέρονται ιδιαίτερα χρήσιμες ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες του Δήμου μας. Η ανταπό-κριση του κοινού στο πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη, όπως μεγάλες είναι οι ανάγκες των πολιτών για εξετάσεις προληπτικής ιατρικής σε μια εποχή που η παροχή τους από το σύστημα υγείας γίνεται ολοένα πιο δαπανηρή και χρονοβόρα. Συγχαίρω όλους όσους εργάστηκαν στο πρόγραμμα για το κοινό καλό».  

Η συμμετοχή και η προσέλευση των πολιτών της Βέροιας στο πρό-γραμμα ήταν αθρόα  και τα σχόλιά τους ιδιαιτέρως θετικά για την όλη προ-σπάθεια και την οργάνωση του προγράμματος. Επίσης εξέφρασαν την επιθυ-μία τους να υπάρχουν και άλλα οργανωμένα προγράμματα προληπτι-κών ελέγχων από πλευράς μας, τα οποία υλοποιούν έναν από τους βασικούς στόχους του Δημοτικού Ιατρείου, που είναι η πρόληψη προβλημάτων υγείας στο γενικό πληθυσμό.