Οι πλειστηριασμοί που απελευθερώνονται αλλά δεν θα μπορούν να ... γίνουν

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συζήτηση έχει ανάψει και η κυβέρνηση διαφωνεί με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς ενώ οι βουλευτές προτάσσουν τα ... στήθη τους για να προστατέψουν την πρώτη κατοικία των φτωχών δανειοληπτών

που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Φαίνεται μάλιστα ότι στο θέμα υπάρχει ... πρόοδος καθώς τρόικα και κυβέρνηση αρχίζουν να συγκλίνουν στα κριτήρια που κάποιος θα αποφεύγει τον πλειστηριασμό.

Όποια συμφωνία όμως και να υπάρξει δεν μπορεί ουσιαστικά να γίνει κανένας πλειστηριασμός αν δεν πραγματοποιηθούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Και αυτό διότι σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορεί να διενεργηθεί επιτυχής πλειστηριασμός σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου. Η διάταξη αυτή υιοθετήθηκε προκειμένου να μπει φρένο στη μαφία των πλειστηριασμών που έβγαζε στο σφυρί ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι αν η διαδικασία πλειστηριασμού κηρυχθεί άγονη τότε μόνο με απόφαση δικαστηρίου μπορεί η τιμή εκκίνησης και ουσιαστικά ελάχιστη τιμή πώλησης μπορεί να διαμορφωθεί σε επίπεδα κατώτερα της αντικειμενικής. Για να φτάσει όμως σε τέτοια απόφαση ένα δικαστήριο θα πρέπει να μην υπάρξουν νομικά μέτρα από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που έχει βγει στον πλειστηριασμό.

Με δεδομένο ότι πλέον ελάχιστες αν όχι καμία συναλλαγή στην ελεύθερη αγορά δεν γίνεται πάνω από την αντικειμενική αξία είναι σαφές ότι από την μια πλευρά μπορεί να έχουμε θεωρητικά απελευθέρωση των πλειστηριασμών αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει κανένας.

Βέβαια ο νόμος μπορεί να αλλάξει και να επιτρέπεται ο πλειστηριασμός σε οποιαδήποτε τιμή. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι βουλευτές που σήμερα μάχονται για τα δικαιώματα των δανειοληπτών θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη ότι θα κατηγορηθούν για ξεπούλημα της περιουσίας των Ελλήνων. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τις δικαστικές προσφυγές όταν το κράτος επιμένει να φορολογεί την ακίνητη περιουσία με βάση τις αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπορικές.

Πηγή: www.fpress.gr