Βέροια: εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα βίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ

erasmos rodakin1

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση με πιστοποιημένη δομή από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Ως φορέας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, παρέχοντας πάσης φύσεως αρωγή και συμπαράσταση σε άτομα στα οποία ασκείται οποιαδήποτε μορφή βίας και αντιμετωπίζουν προσωπικά, οικογενειακά και εν γένει κοινωνικά προβλήματα.

O Σύλλογος λόγω της φύσης του, αλλά και της ενεργούς συμμετοχής του στα κοινωνικά δρώμενα, οφείλει να ενημερώνει και να παραθέτει στοιχεία σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αναδεικνύεται το μείζον θέμα της κακοποίησης και ειδικά της ενδοοικογενειακής βίας. Η 25η Νοεμβρίου έχει χαρακτηριστεί σχετικά πρόσφατα, από τις 17 Δεκεμβρίου 1999, ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ύστερα από απόφαση του Ο.Η.Ε., με στόχο να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η ημέρα αυτή είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδερφών Μίραμπαλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία σοκάρουν. Πιο αναλυτικά: 1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα, έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής της σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων. Η πλειοψηφία των κακοποιημένων γυναικών ανέφεραν ότι υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής επί δέκα έτη και άνω. Το 28% των γυναικών που είχαν υποστεί βία σε παρελθοντικές σχέσεις, παραµένουν θύµατα βίας στην παρούσα σχέση τους. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα περιστατικά βίας δεν είναι συνέπεια χρήσης αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών, ότι τόσο οι δράστες όσο και τα θύματα προέρχονται από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και ότι το μορφωτικό επίπεδο αυτών ποικίλει (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας-Πρώτη Πανελλήνια Επιδημιολογική Έρευνα 2002-2003). Στην Ελλάδα μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύμα του τωρινού ή πρώην συντρόφου, ενώ μία στις πέντε γυναίκες υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού, τουλάχιστον μία φορά, από τον άντρα της (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν διαφοροποιούνται για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, καθώς και της πόλης μας. Η κοινωνία μας αναπτύσσει μηχανισμούς προστασίας και πρόληψης, γι' αυτό η ενημέρωση και η γνώση είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία στη προσπάθεια για την προστασία των γυναικών από την βία τόσο στον ενδοοικογενειακό όσο και στον κοινωνικό της περίγυρο.

Ο "Έρασμος" προσφέρει αυτή την προστασία και αυτή τη βοήθεια σε ψυχολογικό, κοινωνικό, νομικό επίπεδο, αλλά και οποιαδήποτε άλλη παροχή ηθικής και υλικής στήριξης προκειμένου μια κακοποιημένη γυναίκα να βγει από τον φαύλο κύκλο της βίας. Ακόμη, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο λειτουργεί ο ξενώνας φιλοξενίας θυμάτων βίας και των παιδιών τους ή ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο ή έχουν άμεσα ανάγκη. Σήμερα, που η οικονομική ανέχεια είναι σε ευθεία συνάρτηση με την κακοποίηση, περιφερειακές δομές του τύπου αυτού είναι περισσότερο από απαραίτητες.

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών «Κορνηλία Καραναστάση» και το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Πρωτοβουλία για το παιδί» συνδιοργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για θέματα βίας. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την ύπαρξη και δράση των παραπάνω φορέων μέσω της διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων την Παρασκευή 29/11/2013 από τις 11:00-13:00 στην Πλατεία Δημαρχείου.

Η σιωπή διαιωνίζει το πρόβλημα - δεν το λύνει.