Μειώσεις τιμών στα γενόσημα - Τι κρύβεται;

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

Του Αργύρη Φουκαλά

Πολύς θόρυβος τις τελευταίες μέρες για την πρωτοβουλία του Υ.Υγείας για τις νέες μειώσεις τιμών φαρμάκων.Την τελευταία 3ετία μειώσεις έγιναν 6-7 φορές ,όλως τυχαίως  μετά από επισκέψεις της Τρόικας και την ανικανότητα του κράτους να μειώσει τις σπάταλες δαπάνες του εγκαίρως και εκεί που δεσμεύτηκε.

Ο στόχος όμως συνήθως είναι ο αδύναμος κρίκος και τέτοιος είναι οι ασθενείς…

Η κίνηση του υπουργού ιδίως μετά τις επιλεκτικές και όχι ισότιμες  μειώσεις θυμίζει την 10ετία του 2000 με έναρξη το 1998 όταν το υπουργείο έδινε τιμές σε φάρμακα κατά βούληση ,όταν οι φαρμ.εταιρείες αλλάζοντας το μόριο του φαρμάκου ζητούσαν και έπαιρναν  τιμές 2-3 φορές παραπάνω για το ‘νέο’…

Ενώ πολλά όμοια σκευάσματα είχαν προκλητικά διαφορετικές τιμές πάλι όλως τυχαίως.

Οι μειώσεις τιμών μέχρι σήμερα [κατά τους εκάστοτε υπουργούς ]γινόταν κατόπιν ανακοστολόγησης ή με μέτρο τα 3 φθηνότερα στην Ευρώπη. Επομένως αφού εξέλιπαν οι λόγοι για περαιτέρω μειώσεις εφευρέθηκε το ‘όφελος των ασφαλισμένων’.

Αμ δε,με αυξημένες συμμετοχές [από 12 σε 26%] και απανωτά και αλληλοαναιρούμενα χαράτσια ο ασφαλισμένος πάλι πληρώνει περισσότερα. Έτσι για ένα αντιπηκτικό πού το 2008 κόστιζε 63,36ευρώ και ο ασθενής πλήρωνε 6,34 ευρώ ,σήμερα με τιμή 27,33 πληρώνει 1,11!!

Η δε Στατιστική Υπηρεσία πρόσφατα ανακοίνωσε ‘αύξηση στα φάρμακα’ 17% ,ενοόντας προφανώς την επιβάρυνση του καταναλωτή διότι οι μειώσεις στην Λ.Τ.ξεπέρασαν το 45%..

ΓΙΑΤΙ λοιπόν οι νέες μειώσεις;

1. Διότι όπως προανέφερα δεν πέτυχε το σπάταλο ακόμη κράτος να κάνει τις περικοπές  που συμφώνησε στα 3 μνημόνια.

2. Διότι όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας μας η έλευση –εισβολή ευκαιριακών ξένων συμφερόντων εταιρειών επιχειρεί την άλωση του τομέα φάρμάκου με φθηνά γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης ,και στην συνέχεια να επιβάλουν τους δικούς τους όρους ,αφού εξανδραποδήσουν την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Γιά να επιβιώσουν όμως χρειάζονται την άνωθεν προστασία π.χ. εξευτελιστικές τιμές ώστε μα μην αντέξουν οι ελληνικές φαρμ.εταιρείες. Θυμίζω ότι : τα όπλα ,τα ναρκωτικά και τα φάρμακα κατέχουν τις 3 πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο τζίρο !!

Και βέβαια τα ‘κίνητρα’ προς τους ασθενείς να προτιμούν ‘αυτά τα γενόσημα’ στο τέλος θα καταλήξουν εις βάρος τους και όταν το αντιληφθούν θα είναι πλέον αργά για επαναφορά αφού θα έχουν επικρατήσει πλήρως…

Οι φαρμακοποιοί ως επιστήμονες με γνώση και σπουδές στο φάρμακο γνωρίζουμε και από ποιότητα-αποτελεσματικότητα  και από αξιοπιστία των εταιρειών, και τι παιχνίδια παίζονται πίσω από την πλάτη του άμοιρου ασφαλισμένου.

Χώρια φυσικά ότι με τις αλλεπάληλες μειώσεις οι ελλείψεις πολαπλασιάζονται ιδίως σε σπάνια φάρμακα και κυρίως στα αντικαρκινικά ή τα ‘Υψηλού κόστους’ όπου το πείραμα με τα κρατικοδίαιτα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έδειξε την ανεπάρκεια –ανικανότητα του και το πείσμα του τ.υπουργού να κοντράρει τα φαρμακεία…πείσμα που αναγκάζει τους καρκινοπαθείς ωσάν υποβαθμισμένη κατηγορία ασθενών παρά την ταλαιπωρία τους να ψάχνουν τα φάρμακά τους από πόλη σε πόλη ,πολλές φορές ανεπιτυχώς.

Το Πάρτυ της 10 ετίας του 2000 με την καθοριστική συμβολή των ‘αρμοδίων παραγόντων’ που ενέκριναν τιμές ή επέτρεπαν την προκλητή ζήτηση και  υπερσυνταγογράφηση, τελείωσε μεν αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι την ζημία πρέπει να την πληρώσει ο ασφαλισμένος ,που ούτε έφταιγε ούτε επωφελήθηκε,όταν μάλιστα οι ένοχοι μένουν στο απυρόβλητο!!

Την τακτική Γεωργιάδη την αποπειράθηκε και ο κ.Μόσιαλος ,εύχομαι να μην έχει την ίδια τύχη,γιατί δείχνει ότι τουλάχιστον κότσια και αποφασιστηκότητα διαθέτει, αρκεί να είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Αργύρης Φουκαλας Γ.Γ.Φ.Σ.Η.

Υ.Γ.στο αρ.5 π.4 του νομοσχεδίου αναφέρεται: ‘οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας δύνανται να προσφέρουν σε οποιαδήποτε χρ.στιγμή τιμές χαμηλότερες …’ που σημαίνει ότι για πρώτη φορά εισάγεται ο ανταγωνισμός τιμών!!με ότι συνεπάγεται αυτό στην ποιότητα και ασφάλεια χρήσης… Ευνοούνται βέβαια μόνο οι σαν μανιτάρια εμφανιζόμενες φαρμακοβιομηχανίες εξ ανατολής .