Ψυχολογική Αυτοάμυνα για παιδιά

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΠΟΡ

 tae psixol

Σου είναι δύσκολο να πεις «όχι» όταν σου ζητάνε να κάνεις κάτι ενώ εσύ δεν θέλεις; Ανησυχείς μήπως δυσαρεστήσεις τους άλλους; Εχεις πρόβλημα να εκφράσεις τα πραγματικά σου συναισθήματα; Αν ναι, τα προσωπικά σου όρια είναι μάλλον «χαλαρά» και χρειάζονται ....γυμναστική για να «δυναμώσουν» ώστε να νιώσεις ασφαλής να εκφραστείς και να συνυπάρχεις αρμονικά με τους άλλους. Έχεις το δικαίωμα να λες ΟΧΙ. Έλα να μάθεις το που, το πότε και το πώς..

Με αυτά τα λόγια, ο διοργανωτής σύλλογος παρακίνησε τα νεαρά μέλη του, να δώσουν το παρόν στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί 24 Νοεμβρίου στα γραφεία της Πυγμής, με στόχο την ενδυνάμωση & εκγύμναση , αυτή τη φορά του ψυχισμού τους.

Με την προπονήτρια του συλλόγου Μαρία Σταύρου, να επιλέγει τη θεματολογία, 55 περίπου αθλητές συμμετείχαν και στα δύο τμήματα που δημιουργήθηκαν , προκειμένου τα όσα ακούστηκαν να γίνουν συμβατά και κατανοητά από διαφορετικές ηλικίες,.

Χαρακτηριστικά, η προπονήτρια της Πυγμής, που εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στο χώρο της, διοργανώνοντας ανάλογες δραστηριότητες για παιδιά αλλά και για ενήλικες, σχολιάζει τα εξής :

" Κάθε φορά που ολοκληρώνεται μία δραστηριότητα που αφορά την ψυχολογική αυτοάμυνά μας, νιώθω βαθιά ικανοποίηση από τη συμμετοχή, τις σκέψεις και τις τοποθετήσεις των παιδιών.

Μας προσθέτουν, μας προβληματίζουν σε βάθος, μας βελτιώνουν & μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του ψυχισμού τους. Έτσι και στην ομιλία- συζήτηση που επιτυχώς διοργανώσαμε την Κυριακή στα γραφεία της Πυγμής, στα πλαίσια της Ψυχολογικής Αυτοάμυνας με θέμα "Μαθαίνω - έχω δικαίωμα - να λέω Όχι" , ειπώθηκαν και διαδραματίστηκαν αξιόλογοι διάλογοι γύρω από τη συναισθηματική ανασφάλεια, φοβία, ντροπή, παθητικότητα, και την πολύ συχνή απουσία αντίδρασης από τη συμπεριφορά μας, με σκοπό τη συνειδητοποίηση των κινδύνων που εγκυμονούν στο ευρύτερο περιβάλλον από αυτή την αδύναμη στάση- αδράνεια και την αλλαγή της στάσης αυτής σε μία δυναμική διαχείριση από τα ίδια τα παιδιά.

Μιλήσαμε για τα ευάλωτα & χαλαρά όρια του χαρακτήρα μας που μικροί και μεγάλοι έχουμε και προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε το γιατί και το πώς πρέπει αυτά τα όρια να δυναμώσουν, προκειμένου να προστατεύουμε και να προασπίζουμε τον εαυτό μας, όπου και όταν εκείνος δέχεται πολύμορφες & ιδιότυπες επιθετικές συμπεριφορές είτε από φίλους , είτε από συνομήλικους, είτε από γνωστούς ενήλικες , είτε και από ξένους ανθρώπους.

Αποδείχτηκε πως πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, αφού κάποια από τα μικρότερα παιδιά, απονήρευτα, αγνά, βουτηγμένα στην αθωότητά τους, έδειξαν πως εύκολα θα μπορούσαν να γίνουν δέκτες παγίδων, παρά την κατ' εξακολούθηση & διαρκή ενημέρωση που λαμβάνουν από τους γονείς τους.

Στη δόμηση & στη διεύρυνση αυτής της ασπίδας προστασίας οφείλει και έχει χρέος ο σύλλογός μας να συμβάλλει , αφού αποτελούμε ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς της καθημερινότητάς του παιδιού,αλλά και η φύση του αθλήματος μας επιτάσσει , αφού η έννοια της σωματικής Αυτοάμυνας είναι αλληλένδετη και με την ψυχολογία που πρέπει να την διέπει.

Νομίζω πως βγήκαμε κερδισμένοι όλοι από αυτή τη διαφορετική «προπόνηση συναισθηματικής και νοητικής αυτοάμυνας » και πως... λέξη με τη λέξη, συζήτηση με τη συζήτηση, προπόνηση με την προπόνηση, αγώνα με τον αγώνα, εκδήλωση με την εκδήλωση, συμβάλλουμε έμπρακτα και αποτελεσματικά στη σύνθεση προσωπικοτήτων με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στους εαυτούς τους.

Ευχαριστώ θερμά τους γονείς για την εμπιστοσύνη και την παρακίνηση που έδωσαν στα παιδιά τους να παρευρεθούν στην ομιλία μας .

Ο κύκλος ομιλιών «Ψυχολογική Αυτοάμυνα,» για ηλικίες δημοτικού , γυμνασίου – λυκείου, θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια όλης της αθλητικής περιόδου με θεματολογία που αγγίζει και εκφράζει τα ενδιαφέροντα & τους προβληματισμούς των αθλητών μας» .

Για την Πυγμή, η προπονήτρια
Μαρία Σταύρου.