Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια: «Τα ζώα εκπέμπουν S.O.S …»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 Οι μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας της Γ’ τάξης γνώρισαν τα απειλούμενα είδη ζώων λαμβάνοντας μέρος σε ένα mini project με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Ιωάννας Ιορδανίδου .

Με αφορμή την ενότητα της Γλώσσας «Στη γη και στη θάλασσα», οι μαθητές συζήτησαν για τις ενέργειες των ανθρώπων προς τη Μητέρα φύση και σχολίασαν πώς αυτές επηρεάζουν τα ζώα οδηγώντας τα μέχρι και στην εξαφάνιση!

Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα και με οικολογική ανησυχία  ανέλαβαν και την εκπόνηση σχετικής εργασίας . Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες των τεσσάρων ατόμων με στόχο η κάθε ομάδα να αναζητήσει και να συλλέξει πληροφορίες και εικόνες ενός ζώου που απειλείται με εξαφάνιση. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα έπρεπε να «φιλτράρει» τον μεγάλο όγκο πληροφοριών  και επιλέγοντας τις πιο σημαντικές από αυτές να φτιάξουν το Δελτίο Ταυτότητας του ζώου.

Οι ομάδες αποδείχτηκαν ιδιαίτερα οργανωτικές και συνεπείς, και φυσικά το αποτέλεσμα άξιο των δικών τους  προσδοκιών και της δασκάλας τους.

Πιο συγκεκριμένα η δραστηριότητα περιελάμβανε και επιμέρους μαθησιακούς και παιδαγωγικούς στόχους όπως: οι μαθητές να εντοπίσουν , να καταγράψουν τα κύρια σημεία σε ένα πληροφοριακό κείμενο και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους γύρω από το κειμενικό είδος της περιγραφής αλλά και να εργαστούν ομαδικά και αρμονικά και να ευαισθητοποιηθούν για τα ζώα υπό εξαφάνιση και για το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Η διάπλαση συνειδητοποιημένων και δραστήριων πολιτών ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και είναι σημαντικό να ενεργοποιούμε τα παιδιά με κάθε ευκαιρία!