Χρήσιμες οδηγίες πριν την αιμοληψία

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ

aimatologikes exetaseisΕπιμέλεια Φλώρα Πασχώνη, Βιοπαθολόγος - Μικροβιολόγος

  • Η αιμοληψία είναι προτιμότερο να γίνεται τις πρωινές ώρες και μετά από νηστεία 12 έως 14 ωρών, ιδίως εάν πρόκειται για ένα απλό check up. Από το προηγούμενο 24ωρο συνιστάται η αποφυγή γαλακτοκομικών και άλλων λιπαρών τροφών.
  • Το πρωί της αιμοληψίας (ιδιαίτερα για τη μέτρηση σακχάρου και λιπιδίων) επιτρέπεται μόνο η λήψη νερού ενώ το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.
  • Για την εξέταση της καμπύλης σακχάρου είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στο ιατρείο για όση ώρα διαρκεί η εξέταση. Εκτελούνται διαδοχικές αιμοληψίες για τη μέτρηση του σακχάρου (κάθε 30 λεπτά) και διαρκεί από 1-3 ώρες.
  • Για την εξέταση των ούρων (γενική ούρων ή καλλιέργεια) είναι προτιμότερα τα πρώτα πρωινά ούρα μετά από σχολαστικό καθαρισμό των έξω γεννητικών οργάνων και η συλλογή τους σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Τα ούρα μαζεύονται στο μέσο της ούρησης, χωρίς να διακόπτεται η ροή τους. Στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως απαιτείται πωματισμός του κόλπου με αποστειρωμένη γάζα. Ειδικά για την καλλιέργεια, η συλλογή των ούρων πρέπει να γίνει πριν τη λήψη αντιβιοτικού.
  • Συλλογή ούρων 24ώρου. Πετάμε τα ούρα της πρώτης πρωινής ούρησης και αναγράφουμε την ακριβή ώρα, μαζεύουμε όλη την ποσότητα των ούρων κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας καθώς και της πρώτης πρωινής ούρησης την επομένη η οποία θα είναι στην ίδια ακριβώς ώρα που ξεκινήσαμε την προηγούμενη ημέρα. Κατά τη διάρκεια της συλλογής τα ούρα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.
  •  Για τη συλλογή ούρων σε βρέφη, μετά τον καθαρισμό των έξω γεννητικών οργάνων με ειδικό υγρό σαπούνι, ακολουθεί σκούπισμα της περιοχής με αποστειρωμένη γάζα και στη συνέχεια επικολλάται το ειδικό σακουλάκι. Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος στα αγόρια, γίνεται αποκάλυψη της βαλάνου, εφόσον είναι δυνατό. Αλλαγή στο σακουλάκι γίνεται κάθε 30-45 λεπτά και επαναλαμβάνεται όλη η διαδικασία από την αρχή. Σε περίπτωση που δεν είναι άμεση η μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.
  • Για διερεύνηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς δεν είναι απαραίτητη η νηστεία και μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή, συνιστάται η λήψη του φαρμάκου μετά την αιμοληψία ή σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. 
  • Ο ορμονολογικός έλεγχος, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία, εκτός από την τεστοστερόνη η οποία παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και γι’ αυτό προτιμάται η πρωινή μέτρηση. Για την εξέταση της προλακτίνης, απαραίτητη είναι η  αποφυγή stress ενώ τυχόν λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιβίωση, αντιόξινα, αγχολυτικά, αντισυλληπτικά, κ.α.) θα πρέπει να αναφέρεται. Οι παραπάνω εξετάσεις είναι προτιμότερο να πραγματοποιούνται τη 2η-6η ημέρα του κύκλου. Η μέτρηση της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης μπορεί να γίνει  αργότερα (14η ημέρα και 21η ημέρα του κύκλου, αντίστοιχα) σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.
  • Για την εξέταση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (ορμόνη εγκυμοσύνης), καταλληλότερη ημέρα πραγματοποίησης της ανάλυσης είναι από την 2η ημέρα καθυστέρησης της περιόδου και μετά. Εάν η εξέταση πραγματοποιηθεί νωρίτερα, υπάρχει μικρή περίπτωση να μην ανιχνευτεί μία αρχόμενη εγκυμοσύνη. Μετά από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, η β-HCG συνήθως πιστοποιεί ύπαρξη ή όχι εγκυμοσύνης, 14 ημέρες μετά από την εμβρυομεταφορά.
  • Για την ανάλυση του προγεννητικού ελέγχου χρωμοσωμιακών ανωμαλιών του εμβρύου, η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Το υπερηχογράφημα πρέπει να γίνεται την ίδια ημέρα ή με απόκλιση μίας-δύο ημερών από την αιμοληψία. Σημειώνεται η τελευταία έμμηνος ρύση, η ακριβής ημερομηνία γέννησης της γυναίκας, το βάρος της, τα στοιχεία του υπερηχογραφήματος, εάν καπνίζει ή όχι, εάν υπάρχει ιστορικό συνδρόμου Down στην οικογένεια και εάν πάσχει από ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για την στατιστική ανάλυση που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πρόγραμμα και όπου συγκρίνονται τα δεδομένα αυτά με τα επίπεδα των ορμονών.
  • Η αιμοληψία για την μέτρηση της κορτιζόλης του αίματος συνήθως πραγματοποιείται νωρίς το πρωί (7:30 - 8:30π.μ.) και είναι επιθυμητή η πρωινή νηστεία.
  • Για τους καρκινικούς δείκτες, η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Θα πρέπει να σημειωθεί εάν ο ασθενής είναι χρόνιος καπνιστής, διότι οι τιμές των δεικτών τείνουν να αυξάνουν σε καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές.
  • Η εξέταση της ινσουλίνης και C-πεπτιδίου, πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από τουλάχιστον 8ωρη νηστεία.
  • Για την αλλεργιολογική εξέταση (RASTS), η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία.
  • Για τα επίπεδα φαρμάκων, ο ασθενής προσέρχεται τις πρωινές ώρες για αιμοληψία, αφού έχει παραλείψει την αγωγή, την οποία και λαμβάνει μετά την αιμοληψία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Φλώρα Πασχώνη

Αλ. Παπάγου 23Α, Αλεξάνδρεια

Τηλ. 2333053004

www.pliroforiodotis.gr/iergastiria