Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

evz

Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) οι τιμές αγοράς τεύτλων για το 2014. Αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή, 22/11/2013, στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ. Στο μεταξύ δόθηκαν από την ΕΒΖ στην τράπεζα Πειραιώς, τη Δευτέρα (25/11), οι καταστάσεις με τις πληρωμές στους τευτλοπαραγωγούς για την καμπάνια του 2013. Σε πρώτη φάση πιστώνονται 3,4 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς περίπου 1.700 αγροτών, που παρέδωσαν τεύτλα έως τις 15 Σεπτεμβρίου και ανά δύο εβδομάδες θα κατατίθενται τα υπόλοιπα, μέχρι να συμπληρωθούν τα 14,5 εκατ. ευρώ, που είναι το σύνολο της δαπάνης.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση των σωματείων των τευτλοπαραγωγών με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου. Στη συνάντηση οι τευτλοπαραγωγοί ζητάνε να παρευρεθεί και η διοίκηση της ΕΒΖ. Θα συζητηθεί η διεξαγωγή ημερίδας, που θα διοργανώσει το υπουργείο, με θέμα το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και της ΕΒΖ.

Στο μεταξύ πέντε στρατηγικοί επενδυτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ευρωπαϊκές βιομηχανίες και τρία fund από τη Γηραιά Ήπειρο, ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό της ΕΒΖ, το οποίο πωλείται από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ. Μεταξύ των «μνηστήρων» είναι τέσσερις ζαχαροβιομηχανίες, η Cristal Union, η Polski Cukier, η Sunoco και η Litex, οι οποίες έχουν ενδιαφερθεί και στο παρελθόν. Υπενθυμίζουμε ότι στις 31/10 η υπό εκκαθάριση ATEbank έδωσε νέα παράταση έως τις 20 Δεκεμβρίου 2013 στη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του 82,33% της ΕΒΖ.

πηγή: www.agrotypos.gr