Τα μεγάλα έργα και ο ρόλος τους

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΟ

Τα μεγάλα έργα συνήθως απογειώνουν μια δημοτική αρχή. Εκτός από το ότι τα επιδεικνύει στον απολογισμό της, ανεβάζοντας το κύρος της, εξασφαλίζει και την υποστήριξη των δημοτών που απολαμβάνουν την χρήση τους.

Στην περίπτωση του Δήμου Βέροιας, τα πράγματα εξελίχθηκαν αντίθετα. Η σημερινή δημοτική αρχή είχε την ευθύνη υλοποίησης δυο μεγάλων έργων για την πόλη και όχι μόνο δεν θα αποκομίσει προεκλογική  οφέλη από αυτά, αλλά θα τα βρει απέναντι της.

Το πρώτο είναι η γέφυρα Κούσιου. Ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από δωρεά που όχι μόνο δεν τελείωσε άλλα έγινε ανέκδοτο. Τα προβλήματα στην μελέτη του έργου έβαλαν φρένο στην υλοποίηση του έργου δίνοντας την δυνατότητα στον εργολάβος να κάνει μια σειρά ενστάσεις για να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα.

Το άλλο έργο είναι η ανάπλαση του κέντρου. Το έργο αυτό έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ο εργολάβος το υλοποιεί πιο γρήγορα από την συμβατική του υποχρέωση. Όμως όπως κάθε έργο που υλοποιείται σε κεντρικό σημείο δημιουργεί αναστάτωση και γκρίνιες. Το άσχημο για την δημοτική αρχή είναι ότι μέχρι τις εκλογές δεν έχει θα έχει ολοκληρωθεί το έργο και δεν θα έχει αντιστραφεί το κλίμα.