Αίσθηση προκάλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ της Σοφίας Παπαχρήστου «Κοινωνική Οικονομία-μια εναλλακτική λύση»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ

koinoniki oikonomia

Το ζωηρό ενδιαφέρον και τη διάθεση για μεγαλύτερη εμβάθυνση στα θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας προκάλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ της Σοφίας Παπαχρήστου «Κοινωνική Οικονομία-μια εναλλακτική λύση» και η συζήτηση που ακολούθησε, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Οικολογία-Αλληλεγγύη Κ. Μακεδονίας και τις Ομάδες Αλληλεγγύης και Δράσης Αλεξάνδρειας και Βέροιας, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, με θέμα: «Κοινωνική Οικονομία - Μια εναλλακτική λύση δημιουργίας θέσεων εργασίας για νέους και ανέργους».

Την ανάγκη αναζωογόνησης της οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, με παράλληλη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, μέσω των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, τόνισαν σε σύντομες εισηγήσεις τους οι Γ. Μπλιώνης, Ι. Αποστολίδης, Α. Σιδηρόπουλος και Ο. Χιλιτίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο Χάρης Κουρουζίδης, εκπρόσωπος της Οικολογίας – Αλληλεγγύης στη Βέροια και μέλος της δημοτικής παράταξης των Ενεργών Πολιτών.

Το ντοκιμαντέρ προλόγισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας της Οικολογίας – Αλληλεγγύης. Αναφέρθηκε, στις αλλαγές στην Οικονομία που πρέπει να γίνουν την περίοδο της κρίσης, ώστε να αναζωογονηθεί μέσα από τη στροφή της στον τρίτο τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας, και σε φιλοπεριβαλλοντικές κατευθύνσεις. Αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη πλέον εμπειρία, καθώς και τη γνώση από καλά παραδείγματα που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, μπορούμε να συμβάλλουμε στη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς μια νέα εναλλακτική, πράσινη, κοινωνικά υπεύθυνη στρατηγική.
Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση ο Χάρης Ντίνας εκπρόσωπος της Ομάδας Αλληλεγγύης και Δράσης Βέροιας.

Ακολούθησε η προβολή του Ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια παρουσίασαν οι ομιλητές τις θέσεις τους σχετικά με τον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.

koinoniki oikonomia1

Γ.Μπλιώνης: Κοινωνική Οικονομία και οικολογικό αποτύπωμα

Ο κος Μπλιώνης τόνισε τις ελπιδοφόρες προοπτικές που ανοίγουν οι Κοινωνικές και Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τόσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όσο και για την προώθηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών σκοπών, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης και αναφέρθηκε σε παραδείγματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η «τοπικοποίηση» της οικονομίας ήταν άλλη μια έννοια, τη σημασία της οποίας ανέδειξε, όπως και η ανάγκη για παραγωγή τροφής εντός των μεγάλων πόλεων, όπως συμβαίνει στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου της Θεσσαλονίκης ή στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα. Κλείνοντας παρότρυνε τους συμμετέχοντες να ενισχύσουν κοινωνικές και αλληλέγγυες πρωτοβουλίες, καθώς έτσι μπορούν να μετατρέψουν έμπρακτα την απόγνωση και την οργή σε δημιουργία και θετική προοπτική.

Ι.Αποστολίδης: Η Συν/κή Τράπεζα Δυτ. Μακεδονίας

Ως Πρόεδρος της Συν/κής Τράπεζας Δυτ. Μακεδονίας, ο κος Αποστολίδης παρουσίασε την πορεία της μέχρι σήμερα στον πιστωτικό χώρο καθώς και την έως τώρα δράση της, θέτοντας ως βασικό τους στοιχείο τις επενδύσεις στην ενίσχυση κυρίως Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών. Τόνισε πως η Τράπεζα γεννήθηκε από τη συμμετοχή και την πίστη των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, όπου και δραστηριοποιείται. Έτσι κάθε συνέταιρος είναι πελάτης και ιδιοκτήτης της Τράπεζας. Στόχοι τους είναι να παρέχουν υψηλό επίπεδο Τραπεζικών Υπηρεσιών στα μέλη, να εξασφαλίζουν φθηνά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μελών και να ενισχύουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας.

Α. Σιδηρόπουλος: Η « Πρωτοβουλία για το παιδί» και η προσφορά της στην τοπική κοινωνία

Είναι σχετικά ένας νέος Σύλλογος, αφού ιδρύθηκε το 2008, με πεδίο δράσης τη φροντίδα και την προστασία των παραμελημένων και κακοποιημένων παιδιών, είπε ο κος Σιδηρόπουλος. Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύλλογος, είναι συμπληρωματικές των αντίστοιχων κρατικών. Στους διάφορους χώρους τους, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εθελοντών, μαζί με τους εργαζόμενους, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αλληλέγγυα οικονομία σε τοπικό επίπεδο. Επιδιώκουν, ως Σύλλογος, τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους και σε άλλους τομείς, γι΄ αυτό και θεωρούν ότι ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας τους παρέχει το νομικό πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο. Χιλιτίδης: Εκπρόσωπος Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «BiosCoop»

Ένα συνεταιριστικό μη κερδοσκοπικό παντοπωλείο με την επωνυμία: «BiosCoop», το οποίο διέπεται από τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης Δημοκρατίας, παρουσίασε ο κος Χιλιτίδης. Στο οποίο θα υπάρχουν προϊόντα τα οποία κατά βάση θα προέρχονται από συνεταιρισμούς αγροτών και μεμονωμένους παραγωγούς, προσπερνώντας έτσι τα δίκτυα των μεσαζόντων και προσδοκώντας σε καλύτερες τιμές για τα μέλη του και τους πελάτες του. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αδειοδότησης του καταστήματος και έχει ξεκινήσει ο εφοδιασμός του, ώστε τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του με διάθεση προϊόντων μόνο στα μέλη του συνεταιρισμού, αρχικά, προκειμένου να ελεγχθούν η ορθή λειτουργία της διαδικασίας εφοδιασμού, της πώλησης και της εξυπηρέτησης των πελατών.