Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Βέροιας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

dimotiko ver proipologismos

Εγκρίθηκε με κατά πλειοψηφία απόφαση ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2014, του δήμου Βέροιας. Το ύψος του φτάνει τα 53,7 εκατομμύρια ευρώ.

Στην εισήγησή της η δήμαρχος τόνισε ότι τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα τα τελευταία δυο χρόνια και ότι τώρα πλέον ο στόχος στον προϋπολογισμό δεν είναι ο ισοσκελισμός αλλά η αποφυγή του παρατηρητηρίου. «Είναι αποικιοκρατικό αυτό και καταργεί το δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι ικανοί αυτοί να διαμορφώσουν προϋπολογισμούς και προτεραιότητες και κάποιος άλλος το ελέγχει. Μας πετάει στο υπόγειο της κοινωνικής ντροπής. Εμείς είμαστε ένα γραναζάκι και κάποιοι άλλοι θα μας πουν πώς να το κάνουμε» είπε η κ. Ουσουλτζόγλου και πρόσθεσε ότι στο σχέδιο περιλαμβάνονται μίζερα «νουμεράκια» και λίγα έργα. «Προτιμώ να μας πουν ότι τόση είναι η μείωση κι όχι να μας κάνουν κουμάντο» σημείωσε η κ. Ουσουλτζόγλου.

Σύμφωνα με την δήμαρχο, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, έπρεπε να προχωρήσει σε αυξήσεις δημοτικών φόρων 10%.

Εκ των εισηγητών, η κ. Γεωργιάδου τόνισε ότι το ετήσιο πρόγραμμα δράσης είναι συρρικνωμένο. Το σύνολο των επενδύσεων είναι 14 εκατομμύρια ευρώ.

Κριτική άσκησε ο επικεφαλής της μειοψηφίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης. «Τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε η δήμαρχος για να πάρει την ψήφο του λαού, δεν υποσχέθηκε. Τελείωσαν τα ψέματα. Η δήμαρχος έλεγε ότι θα ο δήμος θα έπαιρνε 50 εκατομμύρια για επενδύσεις (επενδυτικό δάνειο). Ούτε από τις υποδομές έκανε αυτά που υποσχέθηκε. Μόνιμη πλήρης παραλυτική ικανότητα. Ακόμη και με έτοιμα λεφτά δεν έγιναν έργα. Η διοίκηση κορόιδεψε τους πολίτες. Αν έχει αίσθημα ευθύνης πρέπει να τα παρατήσει. Απέτυχε παταγωδώς σε όλα. Θα πάτε σπίτια σας να ξεκουραστείτε».

Απαντώντας η δήμαρχος είπε: «Οι μόνοι χαμογελαστοί άνθρωποι σε αυτή την χώρα είναι οι βουλευτές. Γέμισε την αίθουσα ψέματα. Ας έρθει να ενημερωθεί ο κ. Τσαβδαρίδης. Ήθελε να δικαιολογήσει την απουσία του ο κ. Τσαβδαρίδης».

Κριτική άσκησε και η παράταξη Σοφρόνωφ. Ο ομιλητής της παράταξης Γιώργος Μελιόπουλος τόνισε ότι η δημοτική αρχή ακολουθεί την σημερινή πολιτική, στηρίζει τον Καλλικράτη και διαχειρίζεται την φτώχεια. «Μας ζητάτε να κλείσουμε τα μάτια. Μας λέτε ότι οι λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Μην μας περνάτε για αφελείς. Μαζί τα ψηφίσατε όλα και τώρα λέτε ότι δεν έχετε ευθύνη; Παραμελήθηκαν οι τοπικές κοινότητες. Τα προεκλογικά σας προγράμματα δεν κοστίζουν τίποτα, μόνο το χαρτί. Δεν έχετε πρόθεση να συγκρουστείτε με την ασκούμενη πολιτική» σημείωσε η κ. Σοφρόνωφ.

Ο κ. Τσούντας παρατήρησε: «Οι χαμογελαστοί βουλευτές ήταν αυτοί που έδωσαν το χρίσμα στην κ. δήμαρχο και έγινε υποψήφια του ΠΑΣΟΚ. Όσο για τα 50 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα Επενδύσεων, θα παρατηρήσω ότι έξι έπεσαν στην Βέροια για την ανάπλαση κι έγινε χαμός που να έπεφταν 50».

Ο κ. Νεστορόπουλος είπε: «Ακούσαμε πάλι τα ίδια από την δήμαρχο. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Δεν μπορείτε να τελειώσετε έργα που έχουν χρήματα από δωρεές θα κάνατε με έργα από επενδυτικά δάνεια;»

Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι οι δήμοι είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σε αυτή την κρίση και προσπαθούν να υλοποιήσουν έργα με μειωμένους προϋπολογισμούς. «Μας κατακρίνουν ακόμη και για το δάνειο που τότε μου ασκούσαν κριτική που θέλαμε να το πάρουμε» είπε ο κ. Λαζαρίδης. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών στάθηκε στην συμβολή της δημάρχου στην ανέγερση του Μουσείου της Βεργίνας και πρόσθεσε ότι δεν αδικεί η κριτική που γίνεται για την ανάπλαση. Για το κολυμβητήριο, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι υπάρχει εργολάβος και περιμένει 200.000 ευρώ από την πολιτεία για να συνεχίσει το έργο. «Αναγνωρίστε πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να μεμψιμοιρείτε. Ανοίξτε και λίγο τα μάτια σας».

Η κ. Κωστογλίδου πρόσθεσε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της δημάρχου ήταν ένα όμορφο παραμύθι που μετά από τέσσερα χρόνια έμεινε μια ωμή αλήθεια.

Ο κ. Παυλίδης είπε ότι όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε πράγματα για τον δήμο.

Ο κ. Τσαμήτρος σημείωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πιο μειωμένος και ταλαιπωρημένος αλλά και ο πιο αληθινός.