Τα Εκπαιδευτήρια Βέροιας στο Μουσείο Κινηματογράφου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

mouseio kinimatografou

Το Μουσείο Κινηματογράφου επισκέφτηκαν στις 6 Νοεμβρίου οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Βέροιας. Η επίσκεψη σχεδιάστηκε στα πλαίσια της εκπόνησης ερευνητικής εργασίας της Α' λυκείου με τίτλο «Η ιστορία της Βέροιας από την αρχαϊκή εποχή μέχρι σήμερα. Αρμονική συμβίωση ανθρώπων διαφορετικών θρησκευμάτων». Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εξοικείωση των μαθητών με την τεχνολογία του κινηματογράφου, τον κινηματογραφικό λόγο και την εικονογράφηση του σεναρίου. Επίσης επιδιώχθηκε η πληροφόρηση των μαθητών σχετικά με τις τεχνικές δημιουργίας ντοκιμαντέρ αλλά και τις διαφορετικές αφηγηματικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να «μεταφέρουν» μια ιστορία προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στην ερευνητική τους εργασία για παραγωγή πρωτότυπου υλικού .

Οι μαθητές παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ξενάγηση από τις υπευθύνους του μουσείου σχετικά με την Ιστορία της κινούμενης εικόνας, τα επιμέρους στοιχεία της κινηματογραφικής τέχνης και τα κινηματογραφικά κινήματα. Ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο που ξετύλιξε τα μυστικά της 7ης Τέχνης, μια γνωριμία με τους προδρόμους του κινηματογράφου και τα πρώτα πειράματα που οδήγησαν στην δημιουργία της πρώτης κινηματογραφικής παραγωγής, μια προσέγγιση μέσων της κινηματογραφικής γλώσσας της μουσικής, της αφηγηματικής της δύναμης και τη συσχέτιση της με την προβολή μιας ταινίας και αξιοποίηση του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού του μουσείου που οδήγησε τους μαθητές στη συνειδητοποίηση της παγκοσμιότητας του κινηματογράφου!

Η επίσκεψη συνδέθηκε και με το μάθημα της Έκθεσης- Έκφρασης και συγκεκριμένα με την ενότητα Είδηση και ΜΜΕ καθώς οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν κάποια από τα «μυστικά» της παρουσίασης της είδησης, αλλά και να γνωρίσουν την ορολογία του τηλεοπτικού πλατό. Παράλληλα με αφορμή ουσιαστικά επίκαιρα κοινωνικά, πολιτικά κτλ. θέματα προτείνουμε η περιήγηση επικεντρώθηκε σε θέματα όπως το περιβάλλον, η θέση της γυναίκας, η μοναξιά κλπ και στο τρόπο που αυτά παρουσιάζονται διαχρονικά στον κινηματογράφο.

Το πιο απολαυστικό κομμάτι της επίσκεψης ήταν αναμφισβήτητα το γύρισμα ταινίας μικρού μήκους από τους ίδιους τους μαθητές στο τέλος της επίσκεψης! Η δημιουργική αυτή ενασχόληση βοήθησε στην εμβάθυνση και την ουσιαστική και βιωματική προσέγγιση της δημιουργίας σεναρίου, στην κατάθεση σκηνοθετικής άποψης και τη δραματοποίηση σεναρίου από τους ίδιους τους μαθητές!

"Μια εξαιρετική εμπειρία για όλους, ευχαριστούμε πολύ το προσωπικό του Μουσείου!" αναφέρει η ανακοίνωση του σχολείου.