ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ
Επιμέλεια Καμμένος Λ. Παναγιώτης, Λογιστής-Φοροτεχνικός, Οικονομολόγος MSc
Δύο νέα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ περιμένουμε να προκηρυχθούν που θα βοηθήσουν όσους έχουν κάρτα ανεργίας να ιδρύσουν την δική τους επιχείρηση.
Τα προγράμματα που αναμένουμε είναι τα παρακάτω:
1. «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία» που θα επιδοτήσει με 10.000 ευρώ 7.000 περίπου νέους μέχρι 35 ετών που θέλουν να αναπτύξουν την δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα με βασικό άξονα την καινοτομία.
2. «Πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών» που θα επιδοτήσει με 24.000 ευρώ 2.200 ανέργους ηλικίας 22-64 ετών
1.100 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22-32 ετών και 1.100 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 33-64 ετών.
Ποια είναι όμως η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσει κάποιος να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής και να ωφεληθεί από τα παραπάνω προγράμματα; Παρακάτω θα περιγράψουμε αναλυτικά τα βήματα που χρειάζονται:
Βήμα 1ο: Έκδοση κάρτας ανεργίας και διατήρησή της μέχρι την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Βήμα 2ο: Έκδοση βεβαίωσης εξατομικευμένης παρέμβασης από τον ΟΑΕΔ.
Όταν κάποιος βγάζει κάρτα ανεργίας για πρώτη φορά περνάει και από την διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης από τον αρμόδιο σύμβουλο του ΟΑΕΔ. Είναι προαπαιτούμενο για την συμμετοχή σας στα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ να έχετε κρατήσει την βεβαίωση εξατομικευμένης παρέμβασης και να την καταθέσετε με την αίτησή σας.
Βήμα 3ο: Βεβαίωση παρακολούθησης «Σεμιναρίου Επιχειρηματικότητας» σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.
Τα σεμινάρια διοργανώνονται δωρεάν από τον ΟΑΕΔ και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο υποκατάστημα ΟΑΕΔ της περιοχής σας.
Βήμα 4ο: Επιλογή της πιθανής έδρας της επιχείρησής σας.
Κάντε μία πρώτη έρευνα αγοράς και βρείτε τον χώρο που είναι κατάλληλος για την επιχείρησή σας ( χωρίς να δεσμευτείτε με συμβόλαιο) ώστε να είστε έτοιμοι όταν προκηρυχθούν τα προγράμματα.
Βήμα 5ο: Σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου (business plan).
Προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησής σας είναι η σύνταξη και η υποβολή ενός επιχειρηματικού σχεδίου (business plan). Καλό είναι να ξεκινήσετε από σήμερα την προεργασία για το επιχειρηματικό σχέδιο που θα υποβάλλετε αργότερα στο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Τι ακριβώς είναι όμως το Επιχειρηματικό Σχέδιο;
Το Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι μία γραπτή περιγραφή του επιχειρησιακού μοντέλου που η επιχείρηση προβλέπεται να ακολουθήσει συστηματικά στο μέλλον. Σκοπός του είναι η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, τόσο της αγοράς όσο και της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά, την οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα της επιχείρησης.
H μορφή του Επιχειρηματικού Σχεδίου προσδιορίζεται από το είδος και τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης.
Παρόλο που η προετοιμασία και η σύνταξη ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου απαιτεί γνώσεις, χρόνο και περιοδικές επανεξετάσεις, η ολοκλήρωση του προσφέρει στην επιχείρηση χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη θέση και την πορεία της στην αγορά, τους ανταγωνιστές και τους πελάτες της, καθώς επίσης και για τις προοπτικές της μελλοντικής ανάπτυξης και βιωσιμότητάς της.
Σε κάθε περίπτωση, ένα τεκμηριωμένο και αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο και μια σωστά συμπληρωμένη αίτηση θα αυξήσει στο μέγιστο τις πιθανότητες να πάρετε την επιδότηση και να ξεκινήσετε την δική σας επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εμείς είμαστε κοντά σας για να σας ενημερώσουμε άμεσα όταν βγουν οι προκηρύξεις και να σας προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο επιχειρηματικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας, αξιόπιστα και πάντα μέσα στις προθεσμίες του κάθε προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Λογιστικό-Οικονομοτεχνικό Γραφείο, Συμβουλευτική Eπιχειρήσεων “naoussa-taxis”
Χρ. Λαναρά 11, Νάουσα
Τηλ. : 2332057089