ΕΜΙΠΗ: Εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ

Μία ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης-τιμής και ιστορικής αυτογνωσίας πραγματοποιήθηκε για τα 40 χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στα 1973. Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.)-Αρχεία Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την Εταιρία Μελετών και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.). Η εκδήλωση είχε τίτλο: «Ο απόηχος των γεγονότων του Πολυτεχνείου- 40 χρόνια μετά (1973-2013) -Μαρτυρίες πρωταγωνιστών» και πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις 7μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων των Γ.Α.Κ (Ολγάνου 23, Βέροια), παρουσία πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα.

Στην αρχή της εκδήλωσης, εκ μέρους των διοργανωτών, μίλησαν η Διευθύντρια των ΓΑΚ Ν. Ημαθίας Ελένη Τζαβέλλα που αναφέρθηκε στην λειτουργία και τη γενικότερη προσφορά των Γ.Α.Κ. και ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Μανώλης Ξυνάδας που αναφέρθηκε στον σκοπό της εκδήλωσης, στη γενικότερη δράση της ΕΜΙΠΗ, ενώ είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μαθητική εργασία από μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βέροιας, που έγινε υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου Ολυμπίας Μπέτσα και την παρουσίασαν οι Νίκη Ζερβού και Γιώτα Ασλάνογλου και είχε ως βασικό περιεχόμενο την λειτουργία την περίοδο της δικτατορίας των σχολείων, καθώς και το «κλίμα» των ημερών του Πολυτεχνείου στη Βέροια.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος (εκδότης της εφημερίδας «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ»)-συγγραφέας αναφέρθηκε στο πως φθάσαμε στο νόημα του Πολυτεχνείου, στους συλληφθέντες από την Ημαθία κατά την διάρκεια της δικτατορίας, στον αντιδικτατορικό κίνημα στην περιοχή, στον απόηχο των γεγονότων μέσω των τοπικών εφημερίδων της εποχής και κατέληξε προτείνοντας στις τοπικές αρχές να τιμηθούν οι πολίτες εκείνοι που αντιστάθηκαν και Oh-εξορίστηκαν στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η συνέχεια γιατί δύο από τους νεολαίους τότε συλληφθέντες στα 1967, ο Γιώργος Μουρατίδης και Κώστας Μήττας, ξεδίπλωσαν τις αναμνήσεις τους για τον τρόπο σύλληψης τους και τη ζωή τους στις φυλακές και τις εξορίες. Στο τέλος, προσωπικές τους μαρτυρίες από την περίοδο μετέφεραν πολλοί από τους παρευρισκόμενους. Ήταν μία εκδήλωση που προσέφερε συγκίνηση και γνώση στους παρευρισκόμενους, ενώ όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο της Ε.Μ.Ι.Π.Η, η όλη εκδήλωση θα αποτελέσει «μαγιά» για συνέχιση του ιστορικού-ερευνητικού έργου για την περίοδο αυτή, που θα καταλήξει σε έκδοση και βιβλίου.