Τέλος στα δελτία αποστολής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 deltio apostolis

Κατάργηση των δελτίων αποστολής για τη διακίνηση αγαθών, προαιρετική χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου, κατάργηση της σήμανσης των βιβλίων και των στοιχείων διακίνησης ή πώλησης με εξαίρεση τις αποδείξεις λιανικής είναι ορισμένες από τις νέες ρυθμίσεις που φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.

Ως βασική αρχή εισάγεται η απαίτηση ο φορολογούμενος να τεκμηριώνει τις συναλλαγές και τα γεγονότα που τον αφορούν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η διενέργεια ελέγχου. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απλούστευση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα σε ό,τι αφορά την τεκμηρίωση των συναλλαγών, την ενημέρωση των λογιστικών αρχείων και τον εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων.

Το σχέδιο αυτό με τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις θα τεθεί πολύ σύντομα σε διαβούλευση και έχει δομηθεί με βάση τις προβλέψεις των σχετικών Οδηγιών της Ε.Ε. και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, προκειμένου να αποτελέσει το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και να εκσυγχρονίσει το λογιστικό μας δίκαιο. Με τις ρυθμίσεις του νέου σχεδίου:

Καταργούνται οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την έκδοση δελτίων αποστολής κατά τη διακίνηση των αγαθών, αλλά και πολλές άλλες ειδικές διατάξεις που καθορίζουν την τήρηση ειδικών βιβλίων και την έκδοση στοιχείων. Ο έλεγχος της διακίνησης αλλάζει μορφή και μπορεί να γίνεται πλέον διαμέσου απλής καταγραφής των πραγματικών περιστατικών σε συνδυασμό με τη διασταύρωση των στοιχείων που υποχρεωτικά καταγράφουν οι συναλλασσόμενοι.

Καταργείται η σήμανση (με φυσικά ή ηλεκτρονικά μέσα) βιβλίων και στοιχείων διακίνησης ή πώλησης με εξαίρεση τις αποδείξεις λιανικής για ένα μεταβατικό στάδιο.

Στη χονδρική απλοποιούνται οι ρυθμίσεις περί έκδοσης τιμολογίων. Τα τιμολόγια μπορεί να εκδίδονται είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή και είναι στην απόλυτη ευχέρεια των συναλλασσόμενων να επιλέξουν τον τρόπο που θα συναλλάσσονται μεταξύ τους. Είναι ευθύνη του φορολογούμενου η διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας των τιμολογίων, επιλέγοντας τις κατάλληλες δικλίδες.

πηγή: www.imerisia.gr