Ο Γιάννης Μ. Παπαγιάννης στην Εύξεινο Λέσχη Βεροίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

Ο Γιάννης Μ. Παπαγιάννης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας στο Πανόραμα και συναντήθηκε με τα μέλη της διοικήσεώς της. Διαπιστώθηκε ότι η Εύξεινος Λέσχη Βεροίας μέσα από φιλότιμες και ανιδιοτελείς προσπάθειες των μελών της παράγει πλούσιο σε ποσότητα και ποιότητα έργο και προάγει δυναμικά τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας συνεχάρη όλους τους συντελεστές της για το υψηλό επίπεδο του έργου τους. Τόνισε ότι η Εύξεινος Λέσχη Βεροίας μπορεί πέραν των όσων δυναμικά προσφέρει εδώ και δεκαετίες να αποτελέσει γέφυρα σύνδεσης της Βέροιας με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, απογόνους και συγγενείς των προγόνων μας, και τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου, που κρατάνε στην ψυχή και στο μυαλό τους ζωντανή, παρά τις αντίξοες και καταπιεστικές συνθήκες,  την ελληνική καταγωγή τους. Ο Γιάννης Μ. Παπαγιάννης επισήμανε ότι η πολιτιστική, πνευματική και εθνική δράση της Ευξείνου Λέσχης δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στο φιλότιμο των συντελεστών της αλλά πρέπει να τύχει της σοβαρής αρωγής της συντεταγμένης Πολιτείας και του Δήμου Βέροιας.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας διαπίστωσε ότι εν μέσω Νοεμβρίου δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Εύξεινο Λέσχη, γεγονός απαράδεκτο και αντίθετο στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει συναφθεί με τη διοίκηση του Δήμου. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά μας, πάνω από 250 στον αριθμό που διδάσκονται χορούς και μουσική, και οι επισκέπτες της Ευξείνου Λέσχης να κρυώνουν, στοιχεία απίστευτα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι επεβλήθη από την οικονομική εφορία σε βάρος της Ευξείνου Λέσχης ΕΤΑΚ ύψους 7.500 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για την εύρυθμη λειτουργία της. Η Εύξεινος Λέσχη δεν έχει κερδοσκοπικό προσανατολισμό και ως εκ τούτου τα όποια χρήματα διαθέτει δίδονται προς σκοπούς πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης. Πρέπει, συνεπώς, το Υπουργείο Οικονομικών με ειδική απόφαση του αρμοδίου υπουργού και ανεξαρτήτως τυχόν άλλων απόψεων της Τρόικας να απαλλάξει την Εύξεινο Λέσχη από την επιβολή ΕΤΑΚ.

Η επιβάρυνση με φορολογικές υποχρεώσεις της Ευξείνου Λέσχης προκαλεί, επίσης, άδικες και παράλογες συνέπειες κατά των μελών της διοίκησης της, οι οποίοι όσον καιρό εκκρεμεί η καταβολή του ΕΤΑΚ δεν είναι φορολογικά ενήμεροι. Είναι απαράδεκτο άνθρωποι που προσφέρουν ανιδιοτελώς για το καλό του Ελληνισμού να «τιμωρούνται» με αδικαιολόγητα φορολογικά μέτρα.

Αντίθετα η πολιτεία και ο Δήμος Βέροιας πρέπει τώρα να λάβουν σοβαρά μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία και βελτίωση των υπηρεσιών της Ευξείνου Λέσχης. Ο περιβάλλων χώρος της Ευξείνου Λέσχης ενδείκνυται για να μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή σε επίκεντρο περαιτέρω πολιτιστικών και πνευματικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά και χωρίς μεγάλη δαπάνη ο Δήμος Βέροιας, με τις υπηρεσίες που διαθέτει, θα μπορούσε άμεσα να προβεί σε δημιουργία εξωτερικού αμφιθεάτρου για χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, αδειοδότηση δημιουργίας χειμερινού και θερινού εντευκτηρίου, γηπέδου μπάσκετ, θερινού κινηματογράφου, δενδροφύτευση και περίφραξη της περιοχής.  

Ο Γιάννης Μ. Παπαγιάννης δήλωσε ότι οι ανωτέρω πρωτοβουλίες δεν κοστίζουν πολλά χρήματα και χρειάζονται απλώς δυναμική βούληση, ιδίως σήμερα που η ειλικρίνεια και η ανιδιοτέλεια τείνουν να εκλείψουν από τον Δημόσιο βίο.