Διήμερο δράσεων στο Φαράγγι της Κράστας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

krasta

Τρίτη συνεχόμενη και ορισμένη πλέον κατ' έτος συνάντηση της κοινότητας φίλων σχοινοσυντρόφων, αναρριχητών και ορειβατών απ' όλη τη Μακεδονία πραγματοποιείται στο φαράγγι της Κράστας, στη μνήμη των Τάκη Μπουντόλα και Θοδωρή Χριστόπουλου, 9 και 10 Νοεμβρίου.

Σάββατο και Κυριακή λοιπόν, στις 9 το πρωί, από την πλατεία Γιαννακοχωρίου, ξεκινούν οι δράσεις επίσκεψης και πορείας στο φαράγγι της Κράστας και αναρρίχησης -στις ήδη 10 χαραγμένες διαδρομές- των αιώνιων και εντυπωσιακών βράχων της.

Ειδικότερα, Σάββατο 9/11, θα γίνουν αναρριχήσεις στις διαδρομές "Τ. Μπουντόλας" και "Θ. Χριστόπουλος", τις αφιερωμένες στους αδικοχαμένους αναρριχητές. Οι επισκέπτες θα σπουδάσουν υλικά, εξοπλισμό και τεχνική αναρρίχησης καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Επιστροφή στο Γιαννακοχώρι 6 μ.μ. Στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου Γιαννακοχωρίου, 7 μ.μ., θα γίνει συνάντηση όλων των συμμετεχόντων, επισκεπτών και ενδιαφερομένων, όπου θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και σλάιντς και θα συζητηθεί, απ' όλες τις πλευρές, η προστασία της Κράστας, που βάλλεται. Αυτός ο όμορφος τόπος, γνωστός από την αρχαιότητα, με νεολιθικό σπήλαιο στην κορυφή και θριαμβευτικές άγριες κατακόκκινες παιώνιες, που αναδείχτηκε με τις πολύχρονες και διαρκείς έως σήμερα προσπάθειες του Γιαννακοχωρίτη ποιητή Ηλία Τσέχου, ζητά την αγάπη και τη φροντίδα μας, γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι τριγύρω του και απαιτείται άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Την Κυριακή, 10/11, 9 π.μ., πάλι με αφετηρία την πλατεία Γιαννακοχωρίου, θα ξεκινήσουν και θα συνεχιστούν οι επισκέψεις και οι αναρριχήσεις στο φαράγγι της Κράστας, καθώς και ο ευπρεπισμός των μονοπατιών της. Με την επιστροφή θ' ακολουθήσει δείπνο στο "Κελάρι του Μπάμπη", με τοπικά κρασιά Κελεσίδη.

Όλοι καλεσμένοι σ' αυτό το διήμερο δράσεων για να γνωρίσουμε και ν' απολαύσουμε τις διαπιστωμένες πλέον πανελλαδικά ομορφιές του τόπου μας, έχοντας εφόδια στους ώμους μας, την αγκαλιά της φύσης...