Απαντήσεις Χαρακόπουλου για τις αλλαγές στον ΕΛΓΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ

xarakopoylos tzitzi2

Απαντήσεις στον Βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Ευάγγελου Αποστόλου για τις αλλαγές στον ΕΛΓΑ έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος. Συγκεκριμένα:

Ο ΕΛΓΑ για πρώτη φορά έχει τον έλεγχο και την ευθύνη είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών
«Το ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών άλλαξε το 2010, καθώς ο Κρατικός Προϋπολογισμός έπαψε πια να καλύπτει τα ελλείμματα του ΕΛΓΑ. Η αλλαγή ήταν εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη, καθώς, πρώτον, με το παλαιό σύστημα οι εισφορές των αγροτών και ο τρόπος που έφθαναν στο Ταμείο του ΕΛΓΑ δεν επαρκούσε για την καταβολή των αποζημιώσεων, δεύτερον, οι πληρωμές των εισφορών από το σύνολο των παραγωγών δεν μπορούσαν να ελεγχθούν και τρίτον, οι κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις έπλητταν το κύρος και την αξιοπιστία του ΕΛΓΑ. Με την αλλαγή αυτή, λοιπόν, προστατεύθηκε το σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εισπραχθείσες εισφορές μετά το 2011. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ για πρώτη φορά έχει τον έλεγχο και την ευθύνη είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών που αποτελούν τα κύρια έσοδά του».

Ολοκληρώθηκε το έργο των Ομάδων Εργασίας για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ
«Για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών από τον Οργανισμό είχα ζητήσει από τη Διοίκηση να προχωρήσει στη συγκρότηση Ομάδων Εργασίας, οι οποίες ολοκλήρωσαν το έργο τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Οι προτάσεις αυτές συζητήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ και υιοθετήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους με πλειοψηφία».

Για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ έχει στοιχεία για τις εκμεταλλεύσεις λόγω της δήλωσης καλλιέργειας-εκτροφής
«Με την εφαρμογή της δήλωσης καλλιέργειας-εκτροφής ο ΕΛΓΑ για πρώτη φορά έχει αναλυτικά στοιχεία ανά είδος εκμετάλλευσης, ανά περιοχή, ανά ασφαλισμένο και συνεπώς, είναι εφικτός ο επαναπροσδιορισμός του ύψους του ασφαλίστρου, αλλά και της ασφαλιζόμενης αξίας των καλυπτόμενων ασφαλιστικά κινδύνων. Έτσι θα υπάρχει μια μεγάλη μελέτη του χρόνου, το 2014».

Τρεις αναλογιστικές μελέτες για κινδύνους που σήμερα δεν ασφαλίζονται
«Έχει ήδη εγκριθεί η εκπόνηση τριών αναλογιστικών μελετών για κινδύνους που μέχρι σήμερα δεν ασφαλίζονται:
1. Για την υποχρεωτική ασφάλιση της ζημιάς στην ηρτημένη παραγωγή από πυρκαγιά,
2. Για την προαιρετική ασφάλιση της ζημιάς από εντομολογικές προσβολές στο βαμβάκι και
3. Για την προαιρετική ασφάλιση της ζημιάς από χαλάζι στο στάδιο της ανθοφορίας στα καρποφόρα δένδρα.
Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Οι σχετικές προσφορές θα κατατεθούν στον ΕΛΓΑ την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου».

Βελτιώνουμε το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ
«Οι Ομάδες Εργασίας προτείνουν τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες μόλις χθες απεστάλησαν στο ΥπΑΑΤ. Αυτές θα μελετηθούν και όσες αφορούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση. Ενδεικτικά αναφέρω προτάσεις όπως:
• Η επιδότηση του ασφαλίστρου κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΥπΑΑΤ,
• Η αξιοποίηση πόρων από τα επιχειρησιακά προγράμματα για την κάλυψη του κόστους των δράσεων της ενεργητικής προστασίας, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο λογαριασμός εσόδων του ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών και
• Η επέκταση της ενεργητικής προστασίας τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση του πλαισίου της αγροτικής ασφάλισης στην πατρίδα μας».

Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από φυτοπαθολογικές προσβολές - ιώσεις
«Δυνατότητα αποζημίωσης για τις ζημιές από φυτοπαθολογικές προσβολές και ιώσεις δεν προβλέπεται στον υφιστάμενο Κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Η ένταξή τους στις ασφαλιστικές καλύψεις προϋποθέτει την ενεργοποίηση της προαιρετικής ασφάλισης και αναλογιστικές μελέτες».

Ο ΕΛΓΑ επιτελεί σημαντικό έργο στην αγροτική ασφάλιση
«Αναφερθήκατε σε κινδύνους εισόδου του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της γεωργικής ασφάλισης. Και σήμερα δεν εμποδίζει κανείς τον ιδιωτικό τομέα να ασχοληθεί με τη γεωργική ασφάλιση. Το ότι δεν το κάνει, δείχνει ότι ο ΕΛΓΑ, παρά τις αδυναμίες του και παρά τη σκληρή κριτική που κατά καιρούς και εσείς ασκείτε, επιτελεί σημαντικό έργο στην ασφάλιση των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Φυτοπαθολογικές ζημιές δεν καλύπτονται από ΠΣΕΑ
«Δυστυχώς, οι φυτοπαθολογικές ζημιές δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ, καθώς η ένταξη σε τέτοια προγράμματα σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων προϋποθέτει ότι η ζημιά οφείλεται σε θεομηνίες ή σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης.
Άλλωστε, προκειμένου να τεκμηριωθεί η σοβαρότητα των ζημιών για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι προσβολές αυτές έχουν αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα, δεν περιορίζονται δηλαδή σε μία Περιφερειακή Ενότητα. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν υπάρχει» .

Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τις ζημιές από βροχοπτώσεις
«Σύμφωνα με τα στοιχεία των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο ορεινός όγκος της Δίρφης επλήγη από βροχοπτώσεις στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου και καταγράφηκαν ζημιές σε καλλιέργειας τομάτας, αλλά και σε άλλα κηπευτικά. Δεδομένου, μάλιστα, ότι το επόμενο διάστημα επικράτησε ηλιοφάνεια και σχετικά αυξημένες θερμοκρασίες, οι επιπτώσεις στην παραγωγή ήταν εντονότερες.
Για αυτές τις ζημιές, που σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ αποζημιώνονται, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν 55 δηλώσεις. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί και εντός του Νοεμβρίου θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, εφόσον φυσικά είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Καλό είναι, λοιπόν, να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο πώς θα αποζημιωθούν οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις, αίτιο που καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ».