Πρόγραμμα RESTOR: Ημερίδα ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας στη Νάουσα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

naoussa neromilos

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 στην Εστία Μουσών στις 10.00 το πρωί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οργανώνει ημερίδα ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RESTOR και τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει στην πόλη της Νάουσας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετέχει σε μια Ευρωπαϊκή προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης (οικονομικής, τουριστικής και εκπαιδευτικής) περιοχών με δομές υδροκίνησης. Το πρόγραμμα RESTOR στοχεύει στην προώθηση της εκμετάλλευσης της υδροηλεκτρικού δυναμικού των παραδοσιακών νερόμυλων έτσι ώστε να ενισχυθεί η διείσδυση της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης, μέσα από ένα πλέγμα ποικίλων δράσεων τριετούς διάρκειας. Η Νάουσα αποτελεί ιδανική περίπτωση αξιοποίησης του προγράμματος λόγω της παραδοσιακής χρήσης του υδροδυναμικού στις τοπικές δραστηριότητες και κυρίως στη βιομηχανία .

Οι καθηγητής του ΕΜΠ Παπαντώνης Δημήτριος και ο επιστημονικός συνεργάτης Δρ. Μανωλάκος Δημήτριος, Λέκτορας του ΓΠΑ θα αναφερθούν στα προσδοκώμενα οφέλη του προγράμματος για την τοπική κοινωνία, στις δράσεις του έργου αλλά και στις δυνατότητες συνεργασίας και συμμετοχής φορέων με κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του προβλεπομένων ενεργειών, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιοκτήτες νερόμυλων, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς, χρηματοδότες, θεσμικοί παράγοντες, εκπρόσωποι του τεχνικού κλάδου κλπ. Η σύμπραξη των φορέων αυτών είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να υλοποιηθούν έργα σε υφιστάμενους παραδοσιακούς νερόμυλους και να καταστούν λειτουργικοί ενσωματώνοντας μοντέρνες τεχνολογίες μικρών υδροηλεκτρικών συστημάτων και τελικά η παραδοσιακή-ιστορική διάσταση να συνδυαστεί αρμονικά με τη σύγχρονη τεχνολογία, αποδίδοντας πρόσθετο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Ο κ. Σπέης Γεώργιος ως μέλος της TIMS (The International Molinological Society) θα αναφερθεί σε ευρωπαϊκά παραδείγματα αξιοποίησης των νερόμυλων.

Η τοπική κοινωνία της Νάουσας συμμετέχει με το ΚΠΕ που εν συντομία θα αναφερθεί στην προσπάθεια που καταβάλει, μέσω των εκπαιδευτικών δράσεων, για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης μας και με συνταξιούχους εργαζόμενους στα εργοστάσια της πόλης ( οι κ.κ. Κατσιώκαλης Σταύρος, Κορδονίδης Γεώργιος, Τέσσας Χρήστος ) που θα μας μιλήσουν για την καθημερινότητα τους στο εργοστάσιο. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μελίκης Γιώργης, ο οποίος θα μας μιλήσει και για παραμύθια του τόπου μας που συνδέονται με μύλους και μυλωνάδες .

Τέλος οι μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Νάουσας θα παρουσιάσουν εικαστικές δημιουργίες τους εμπνευσμένες από το βιομηχανικό και προβιομηχανικό θησαυρό της πόλης μας. Η όλη εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί και θα αποσταλεί στο TIMS ως μια πρόταση καλής πρακτικής στο πλαίσιο αξιοποίησης και ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας.

Το ΚΠΕ Νάουσας, προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη –ιδιώτη να συμμετάσχει και να ενημερωθεί για τα οικονομικά οφέλη του προγράμματος και τη δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος προς όφελος του. Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας θεωρείται αναγκαία όχι μόνο γιατί θα μάθουμε τρόπους αξιοποίησης του προγράμματος αλλά επιπλέον γιατί θα πρέπει ως ενεργοί πολίτες να διεκδικήσουμε το πρόγραμμα προς το συνολικό όφελος της πόλης μας. Δεν είναι τυχαίο ότι διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αντίστοιχες δομές επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.