ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο Πλατύ βρέθηκε την Παρασκευή 25-10-13 ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, καλεσμένος από την Διευθύντρια του Γυμνασίου Πλατέως κ. Μαριάννα Λούκα και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Ημαθίας κ. Νόπη Σκεντερίδου με την εγκριση του Δ/ντη Β/θμιας κου Ευθ. Φλιτούρη. Στην κατάμεστη αίθουσα από μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και του Λυκείου, παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Δ. Αλεξάνδρειας Κιοσέογλου ,οι Σχολικοί Σύμβουλοι παιδαγωγικής ευθύνης των Σχολείων κ. Μαρία Συργιάννη και κ. Γιώργος Πούλος ,αρκετοί παράγοντες. και πολλοί γονείς .
Η διάλεξη – συζήτηση είχε θέμα την «Διαχείριση της διαφορετικότητας» κράτησε για 2 περίπου ώρες αμείωτο και έντονο το ενδιαφέρον των παιδιών , που δεν έχαναν την ευκαιρία να παρεμβαίνουν και να συνδιαλέγονται μαζί του. Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε στην σημασία των ψηφιδωτών συστατικών τόσο με την πραγματική έννοια του όρου , ως απαραίτητου συστατικού για την άρτια εικόνα-αισθητική ενός έργου τέχνης , όσο και με την μεταφορική του έννοια , για την ολοκληρωμένη εικόνα μιας εναρμονισμένης κοινωνίας χωρίς την μονοτονία της ομοιομορφίας . Αν εξαφανίζονταν οι διαφορετικότητες η κοινωνία θα ήταν καταδικασμένη στην στασιμότητα και στην ανία καθ 'όσον αυτές λειτουργούν ως καταλύτες για την πνευματική και πολιτισμική ανάπτυξη και εξέλιξη της .
Ο ομοιόμορφος κήπος με τις μαργαρίτες και την μια - μοναδική κόκκινη παπαρούνα ήταν ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα .
Σε μια κοινωνία σαν τη δική μας που παρά τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της ταλανίζεται από ρατσιστικά και ξενοφοβικά φαινόμενα, τέτοιες προσεγγίσεις αποτελούν «βάλσαμο» για μικρούς και μεγάλους και προετοιμάζουν το έδαφος για ειρηνική και ισότιμη συμβίωση ανθρώπων και λαών..
Η δυνατότητα διαχείρισης της διαφορετικότητας είναι το ζητούμενο της κοινωνίας, που καταξιώνει την ανθρώπινη υπόσταση .