ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ
Την εξαίρεση από τον ενιαίο φόρο ακινήτων των αποθηκευτικών χώρων γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και των χώρων άλλης χρήσης όπως στάνες, θερμοκήπια κλπ που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες ενστάσεις που διατύπωσαν 22 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Ιωάννη Τζαμτζή, μέσω ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν».
Εν τω μεταξύ με ιστορίες «φορολογικής τρέλας» σχολιάζουν απλοί φορολογούμενοι το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το μεσημέρι. Τα περισσότερα από τα 290 σχόλια που υποβλήθηκαν είναι επικριτικά ενώ σε πολλά δεν λείπει η ειρωνεία αλλά και το χιούμορ.
Οι πολίτες κάνουν λόγο για αντισυνταγματικό νόμο και δήμευση περιουσιών, θεωρούν τη φορολογία εξοντωτική ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες, τους ανέργους καθώς και για τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα ορισμένοι δεν διστάζουν να «χαρίσουν» ακόμα και τα σπίτια τους στο ελληνικό δημόσιο θέλοντας να δείξουν με αυτή την υπερβολή ότι αδυνατούν να καταβάλουν το νέο φόρο στα ακίνητα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο άνεργων αδελφών που κληρονόμησαν από τη γιαγιά τους ένα οικόπεδο 2.200 τετραγωνικά μέτρα στο Ηράκλειο στην Κρήτη. Με την εφαρμογή του νέου φόρου θα πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο από 2.200 ευρώ ο καθένας για ακίνητα που δεν τα αγοράζει κανείς.
«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τόσους φόρους στα ακίνητα που αγοράσαμε με στεγαστικά δάνεια και ακόμη τα ξεχρεώνουμε ή αποκτήσαμε με γονική παροχή ή κληρονομιάς και έχουμε μισθούς μειωμένους κατά 40%» σημειώνει μια φορολογούμενη ενώ ένας άλλος πολίτης διηγείται το παράδειγμα της μητέρας του η οποία για το σπίτι που έχει στην κατοχή της ο φόρος που θα πρέπει να πληρώνει το χρόνο είναι 1.442,28 ευρώ όταν το ετήσιο εισόδημά της από τη σύνταξη του συζύγου της είναι 9.600 ευρώ και αναρωτιέται: «Έστω και με έκπτωση 50% πως θα πληρώσει το φόρο;»
«Εάν ανέβαζε κάποιος στο θέατρο μια επιθεώρηση σε σχέση με το νομοσχέδιο, θα την ονόμαζε «Βοήθεια κλέφτες» σχολιάζει με χιούμορ ένας φορολογούμενος επισημαίνοντας ότι «με το υπάρχον νομοσχέδιο γίνεται δήμευση στην ακίνητη περιουσία των πολιτών μέσω της φορολογίας...Δεν λαμβάνεται υπόψιν το σύνταγμα και η φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη πολύ περισσότερο για τους πολύτεκνους που το σύνταγμα ορίζει προστασία. Καταργείται στην ουσία η πρώτη κατοικία, αφού φορολογείται το ίδιο με τα ακίνητα που προσφέρουν εισόδημα».
« Μην πιστεύετε ότι θα εισπράξετε όσα εισπράξατε με τις προηγούμενες έκτακτες εισφορές και φόρους. Σιγά σιγά τα αποθέματα τελειώνουν. Ο κόσμος δεν πληρώνει τα ενοίκια, δεν πληρώνει κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες» επισημαίνει ένας άλλος φορολογούμενος απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο.
Μια απλή πολίτης αφού υπογραμμίζει ότι το Σύνταγμα εν ολίγοις προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας, την ισότητα μεταξύ όλων των πολιτών και την φορολόγηση εκάστου αναλόγως των δυνατοτήτων του διερωτάται τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη φορολογούνται τα κέρδη – εισοδήματα από κάθε περιουσία – ιδιοκτησία και εν προκειμένω τα ενοίκια από τα ακίνητα, οι τόκοι από τις καταθέσεις και τα μερίσματα από τις μετοχές, γιατί λοιπόν επιβάλετε φόρο κατοχής μόνο στα ακίνητα που σημειωτέον δεν ρευστοποιούνται (εκτός αν δέχεστε πληρωμές σε πέτρες, τούβλα, κ.λ.π.) και δεν επιβάλλετε φόρο κατοχής επί των καταθέσεων και επί των μετοχών; αυτό δε συνιστά άνιση και άδικη μεταχείριση πολλώ δε μάλλον αφού ο φόρος κατοχής θα καταβάλλεται και επί απρόσοδων ακινήτων;».
πηγή: www.imerisia.gr