ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ
«Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις και... μοντέλο ΙΚΑ στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία προβλέπει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό που είναι το τραπέζι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό σε αυτά.
Στο επίκεντρο των αλλαγών, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, βρίσκονται οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων, ενώ διασώζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» 1,8 δισ. ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι όπ0ιοες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.
Η συζήτηση έχει ανοίξει για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και περίπου 350.000 άτομα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 12 έτη, ωστόσο αναζητείται «φόρμουλα» ώστε αυτό να γίνει με μία μεταβατικότητα (για παράδειγμα με αύξηση του ορίου κατά δύο ή τρία χρόνια ετησίως).
Στοχευμένες παρεμβάσεις θα υπάρξουν στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία (δηλαδή στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών), όπου θα καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες με το ΙΚΑ. Η μείωση των εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ αποτελεί μνημονική υποχρέωση και αυτό πρακτικά θα οδηγήσει σε κοινό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των μισθωτών ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, όπου θα υπάρξει «μεταφορά» ασφαλισμένων για να καλυφθεί το οικονομικό κενό. Ωστόσο, επί τάπητος παραμένει και το θέμα της βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ με το επικρατέστερο σενάρια να προβλέπει οι όποιες αλλαγές να αγγίζουν μόνο τις νέες συντάξεις.
Δεδομένες είναι και οι παρεμβάσεις στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, με την έκταση των αλλαγών να εξαρτάται από το ύψος των ελλειμμάτων. Με βάση τις μνημονικές δεσμεύσεις, από το 2014 θα υπάρχει «ρήτρα» μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή όπου υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι παροχές. Το υπουργείο Εργασίας δίνει βάρος στην αύξηση των εσόδων των Ταμείων για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενικευμένων παρεμβάσεων. Με βάση τις εκτιμήσεις από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την αύξηση των εισφορών μπορούν να εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, με δεδομένο πως η «μαύρη τρύπα» είναι 1,8 δισ., αναζητούνται εναλλακτικά σενάρια, με δεδομένο πως η ρύθμιση χρεών δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, τα οφέλη από τις αλλαγές στα όρια θα φανούν από το 2015 και μέχρι το 2017.
πηγή: www.real.gr