Κιρσοκήλη – Χειρουργική Μέθοδος και Αποτελέσματα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ

koukos oyrologiko

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία έλαβε τέλος το 9ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο που διοργανώθηκε από την Ουρολογική Εταιρία Βορείου Ελλάδος (ΟΥΕΒΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Ανδρολογίας και Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας (ΑΝΔΡΥΠΟ) και της Mediterranean Incontinence and Pelvic Floor Society (MIPS) που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Στην θεματική Ενότητα της ΑΝΔΡΥΠΟ «Κιρσοκήλη: Η θέση της χειρουργικής αποκατάστασης στην σημερινή ιατρική της αναπαραγωγής» ο Βεροιώτης συμπολίτης μας Χειρουργός Ουρολόγος Κούκος Σωτήριος ως επίτιμος προσκεκλημένος εισηγητής της ΑΝΔΡΥΠΟ αναφέρθηκε στις χειρουργικές μεθόδους αποκατάστασης της κιρσοκήλης και την αποτελεσματικότητά τους όπου για μια ακόμα φορά διακρίθηκε. Στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τον σκοπό μιας ιδανικής χειρουργικής τεχνικής αποκατάστασης της κιρσοκήλης αντιπαραθέτοντας όλες τις γνωστές χειρουργικές και ακτινοεπεμβατικές τεχνικές απόφραξης που εφαρμόζονται σήμερα.

Παρουσίασε συγκριτικές μελέτες και μεταναλίσεις σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα (βελτίωση των παραμέτρων του σπέρματος και επίτευξη αυθόρμητης εγκυμοσύνης), τις επιπλοκές, τις υποτροπές, τον βαθμό δυσκολίας στην εκτέλεσή τους, τον χρόνο χειρουργείου – νοσηλείας – αποκατάστασης και το λειτουργικό κόστος. Όπως υποστήριξε τέλος η μικροχειρουργική απολίνωση των έσω και έξω σπερματικών φλεβών με υποβουβωνική προσπέλαση αποτελεί το «Gold Standard» της χειρουργικής αποκατάστασης της κιρσοκήλης. Αυτό γιατί είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική (επίτευξη εγκυμοσύνης στο 41% των ζευγαριών ένα χρόνο μετά το χειρουργείο), έχει το μικρότερο ποσοστό υποτροπών και επιπλοκών (γιατί με την χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου μπορούν να αναγνωριστούν, να παρασκευαστούν και να διαφυλαχτούν η ορχική αρτηρία και τα λεμφαγγεία μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες ατροφίας του όρχι και την εμφάνιση υδροκήλης μετά το χειρουργείο. Ακόμη αποτελεί μια μέθοδο μικρής επεμβατικότητας, ασφαλής, γρήγορή με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς με μικρό μετεγχειρητικό πόνο και με χαμηλό λειτουργικό κόστος. Παρόλα αυτά αποτελεί μια χειρουργική τεχνική που απαιτεί εμπειρία και εξοικείωση του χειρουργού με το χειρουργικό μικροσκόπιο.

Κλίνοντας ο κ. Κούκος τόνισε ότι η συγκεκριμένη τεχνική είναι αυτή με το μεγαλύτερο όφελος για τον ασθενή εφόσον όμως εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο με χειρουργικό μικροσκόπιο και από χειρουργό ουρολόγο με εξειδίκευση και εμπειρία στην μικροχειρουργική.