Το λύκειο Μελίκης στον αστερισμό του COMENIUS

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από το Σεπτέμβριο του 2013 και για  δύο  σχολικά έτη το ΓΕΛ Μελίκης συμμετέχει στο πρόγραμμα COMENIUS με τίτλο “Let’s fight obesity, it’s not our destiny”.

Πρόκειται για μια πολυμερή σχολική σύμπραξη στην οποία συμμετέχουν σχολεία από δέκα ευρωπαϊκά κράτη, τη  Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, την  Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση των μετακινήσεων τόσο των μαθητών, όσο και των καθηγητών γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη από 6  έως 10 Οκτωβρίου 2013. Από κάθε σχολείο συμμετείχαν  ένας ή δύο
εκπαιδευτικοί.

Το ΓΕΛ Μελίκης εκπροσωπήθηκε από το διευθυντή κ. Κουφόπουλο Στέφανο και τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Μαρρά Σωτήρη. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το γερμανικό σχολείο, ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος, όσο και για άλλα θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Παράλληλα, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της πόλης και ξεναγήθηκαν στα σπουδαιότερα αξιοθέατα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν και το μουσείο της Mercedes-Benz που λειτουργεί στη Στουτγάρδη από το Μάιο του 2006.

Τέλος, επισκέφτηκαν τη γιορτή μπύρας Oktoberfest που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου έχοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο διασκέδασης των κατοίκων της περιοχής.

Η επόμενη επίσκεψη του Λυκείου Μελίκης θα πραγματοποιηθεί 18 με 22 Νοεμβρίου στη Βουλγαρία και θα συμμετέχουν 12 μαθητές και 3 καθηγητές. Τον Απρίλιο του 2014 εκπαιδευτικοί και μαθητές που εμπλέκονται στο πρόγραμμα θα μεταβούν στην Τσεχία, ενώ το Νοέμβριο του 2014  το ΓΕΛ Μελίκης θα υποδεχθεί καθηγητές και μαθητές από την Βουλγαρία, την Τουρκία και την Τσεχία. Πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Απρίλιο του 2015, θα γίνει παρουσίαση των εργασιών που  θα έχει εκπονήσει κάθε σχολείο στην Κωνσταντινούπολη.