Δυσκολία στην συμπλήρωση απαρτίας; Άσχημα τα μαντάτα για την Δημοτική Αρχή

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

dimotiko veria panel

Στην συνεδρίαση της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, βλέποντας να συμπληρώνεται με το ζόρι απαρτία (φαινόμενο επαναλαμβανόμενο) απείλησε ότι αν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα στο μέλλον, θα αναβάλει την συνεδρίαση. Με αφορμή αυτό το συμβάν, γυρίσαμε αρκετά χρόνια πίσω και ψάξαμε αν υπήρχαν παρόμοια φαινόμενα σε δημοτικά συμβούλια την τελευταία χρονιά της θητείας τους και που οδήγησε αυτό.

Το συμπέρασμά μας είναι όπου υπήρχε παρόμοιο πρόβλημα απαρτίας την τελευταία χρονιά, οι διοικήσεις των δήμων έχασαν τις εκλογές. Ήταν δηλαδή ένα σημάδι αποσύνθεσης της διοίκησης. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε δυο παραδείγματα. Το 2002 στον πρώην δήμο Βεργίνας η τότε δημοτική αρχή Μελιόπουλου δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τους συμβούλους για να συνεδριάσει. Το αποτέλεσμα γνωστό, ο Χρυσόστομος Χατζόπουλος κέρδισε άνετα τις εκλογές και την θέση του δημάρχου.

Το 2006 παρόμοιο πρόβλημα είχε η διοίκηση Βαλαβάνη, στον δήμο Αποστόλου Παύλου. Εκεί συνεδριάσεις δεν αναβλήθηκαν αλλά η απαρτία σχηματιζόταν τους τελευταίους μήνες με μεγάλο κόπο. Κι εκεί το αποτέλεσμα γνωστό. Ο Απόστολος Νεστορόπουλος κέρδισε από τον πρώτο γύρο την εκλογικό μάχη.