ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ των φοροοφειλετών έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαος Ουσουλτζόγλου. Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
"Κύριε Υπουργέ, η πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων να προχωρήσει στην απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των Επιχειρήσεων που δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή έχουν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμιζόμενες οφειλές, αποδεικνύει περίτρανα ότι το να ασκεί κανείς επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2013 αποτελεί ποινικό αδίκημα. Εντάσσεται δε στην επιμονή της Τροϊκας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και προφανώς και της διαμόρφωσης φορολογικής συνείδησης. Αγνοώντας δε ή αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα προκληθούν στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία των επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.
Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο πίεσης που εφευρέθηκε από το «καινοτόμο» πάντα Ελληνικό Δημόσιο που βοηθά την χώρα στο να συντηρεί το «συγκριτικό πλεόνασμα», έναντι όλων πλέον των χωρών του πλανήτη.
«Να έχει μόνιμα σε άμεσο ή έμμεσο διωγμό τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις». Να απειλούνται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα να προσκαλούνται ξένοι επενδυτές να σώσουν την χώρα από την ανεργία των 2.000.000.
Σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου αναγνωρίζεται ότι το 95% των θέσεων εργασίας δημιουργούνται από τις επιχειρήσεις, (στο μεγαλύτερο βαθμό από τις μικρομεσαίες). Οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις τους είναι αυτές που πληρώνουν επί χρόνια τα ταμεία τα δικά τους και των εργαζομένων τους, πληρώνουν φόρους και ιδίως και των εργαζόμενων τους στο κράτος, αυτοί δημιούργησαν θέσεις εργασίας, προσθέτουν πλούτο και όμως αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. – Και όλα αυτά για να συντηρηθεί ένα τερατώδες και αντιπαραγωγικό δημόσιο με επίπεδο διαφθοράς που συνεχώς αυξάνεται ακόμη και από το περσινό χρόνο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2013.
Αυτό το κόστος της διαφθοράς και της τερατώδους και αμείωτης ακόμη και σήμερα γραφειοκρατίας οι επιχειρήσεις το πληρώνουν με φορολογική αφαίμαξη.
Είμαστε πλέον θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου. Ενδεικτικό παράδειγμα.
Η περιοδική δήλωση ΦΠΑ θεωρείται υποβληθείσα εφόσον με την υποβολή της καταβάλλεται στο δημόσιο το σύνολο του χρεωστικού υπολοίπου και των ενδεχόμενων φορολογικών προσαυξήσεων, ή τουλάχιστον ποσό δέκα ευρώ (10,00
ευρώ) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.2 του άρθρου 88 του κώδικα ΦΠΑ. (Η παράγραφος 4, τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε με την ΠΟΛ 1129/3-6-2013).
Παρ’ όλα αυτά όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, δηλαδή ρυθμίζουν τις οφειλές ΦΠΑ, όταν χρειασθούν έκδοση φορολογικής ενημερότητας, αυτή δεν του δίδεται. Προφανώς ως εκβιαστική ενέργεια για την συνολική από μέρους του Δημοσίου είσπραξης του συνόλου της οφειλής.
Με τέτοιου είδους πρακτικές θα πρέπει η Γενική Γραμματεία Εσόδων να καταλάβει: πως όταν το κράτος παίρνει με το ζόρι από τις επιχειρήσεις περισσότερα από αυτά που μπορούν να δώσουν, την επόμενη φορά δε θα βρει τίποτα να πάρει.
Η πλήρη αφοσίωση του οικονομικού επιτελείου, στην τακτική να πιάσουμε τον ονομαστικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος με τέτοιες αναποτελεσματικές κινήσεις όπως η στέρηση του ΑΦΜ, το μόνο που καταφέρνει είναι να καταστρέφει τον υγιή παραγωγικό ιστό της χώρας, οδηγώντας μας πιο βαθιά στο πηγάδι της χρεοκοπίας.
Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή ως επιμελητήρια να προτάξουμε επιτέλους την πρώτη μας άρνηση σε ότι αφορά την συμμόρφωση προς αυτό το μέτρο; Συντονισμένα πλέον όλοι μαζί;
Η φοροδοτικότητα μας έχει εξαντληθεί και αυτό πρέπει να το προβάλουμε και πιστικά και πιεστικά».