Απολογισμός πολιτιστικών δράσεων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΦΟΡΑ

agrotiko kinima ekdiloseis

Του Στέργιου Κώνα

Ως Πρόεδρος του Αγροτικού Κινήματος Ελλάδος, θέλω να εκφράσω τις απόψεις μου, να πω δυο λόγια, σχετικά με την έκθεση ζωγραφικής και την έκθεση βιβλίου, που έγιναν κατά την διάρκεια των 3ων διεθνών πολιτισμικών εκδηλώσεων «Νάουσα 2013 – προσφορά στον άνθρωπο και στον πολιτισμό». Κατ' αρχάς, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις δύο εθελόντριες, που είχαν την ευθύνη της οργάνωσης και της επιμέλειας των δύο εκθέσεων, την κυρία Έφη Μακρή, για την έκθεση ζωγραφικής και την κυρία Τάνια Στόϊου, για την έκθεση βιβλίου. Να ευχαριστήσω επίσης τους επώνυμους και ανώνυμους συνεργάτες μου, που βοήθησαν και συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων. Τέλος να ευχαριστήσω τον Δήμο Νάουσας, τον Δήμαρχο Τάσο Καραμπατζό και τον Αντιδήμαρχο Θωμά Βράντση για την υποστήριξή τους.

Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων άνοιξε με την έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας και εικαστικών, που έγινε στην αίθουσα Ναϊάς, από τις 16 μέχρι τις 25 Αυγούστου.

Στην έκθεση συμμετείχαν Ναουσαίοι δημιουργοί, με μεγάλη γκάμα έργων τέχνης και πλούσια θεματολογία, που αντιπροσώπευαν το προσωπικό ύφος και την αισθητική του κάθε καλλιτέχνη. Η έκθεση απέσπασε τον θαυμασμό και τα θετικά σχόλια των επισκεπτών. Συγχαρητήρια στην κυρία Έφη Μακρή και στους συμμετέχοντες στην έκθεση, που δούλεψαν ακούραστα για την επιτυχία της.

Η έκθεση βιβλίου διεξήχθη στο πάρκο, το διήμερο των εκδηλώσεων, στις 24 και 25 Αυγούστου, με την συμμετοχή Ναουσαίων βιβλιοπωλών και συγγραφέων και με την φροντίδα της κυρίας Τάνιας Στόϊου, που την παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο.

Για μας είναι όραμα ζωής, η διεθνής προβολή της Νάουσας και της κουλτούρας της. Πρέπει να καταλάβουν οι συμπολίτες μας, ότι η Νάουσα μπορεί να γίνει ένα διεθνές κέντρο πολιτισμού. Γι' αυτό καλώ όσους ασχολούνται με την τέχνη και τον πολιτισμό, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μας, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Επιβάλλεται να αναδείξουμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας, στις σύγχρονες συνθήκες, όπου τα δεδομένα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν φθάνει να παρουσιάζουμε το πολιτιστικό μας έργο μόνο στον τόπο μας. Πρέπει να προβάλουμε διεθνώς τη Νάουσα και να επανακτήσουμε την χαμένη αρετή της φιλοξενίας, για να φέρουμε κόσμο στην πόλη μας και να κερδίσουμε την ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, εργαζόμαστε εντατικά, από την επομένη των εκδηλώσεων, για να καταστήσουμε την έκθεση διεθνή. Ήδη ξεκινήσαμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Εδώ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το μήνυμα χαράς και ελπίδας, που έστειλαν οι Ναουσαίοι δημιουργοί, ότι κάτι καινούριο γεννιέται, καλύτερο του χθες.

Επίσης, τολμήσαμε να θεσμοθετήσουμε, για πρώτη φορά οργανωμένα, την έκθεση βιβλίου, που προβάλει τους Ναουσαίους συγγραφείς και τα βιβλιοπωλεία της Νάουσας. Ήταν μια έκπληξη για μας ο μεγάλος αριθμός των τίτλων, πάνω από 30. Αποδείξαμε ότι η πόλη μας είναι πλούσια σε εκδόσεις. Η συμμετοχή των δημιουργών μας έδωσε το κουράγιο να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια τις προσπάθειές μας. Δυστυχώς φέτος ο καιρός μας τα χάλασε και έτσι δεν μπορέσαμε να δώσουμε την χαρά σε πολλούς συμπολίτες μας να επισκεφθούν την έκθεση βιβλίου.

Το Αγροτικό Κίνημα Ελλάδος μπορεί και θέλει να σταθεί δίπλα στους Ναουσαίους συγγραφείς, ιδιαίτερα στους νέους, που θέλουν να εκδώσουν νέα βιβλία. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα και προοπτική για νέες δημιουργίες.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο, που επισκέφθηκε τις δύο εκθέσεις και υποσχόμαστε ότι του χρόνου θα είναι αναβαθμισμένες ως προς την ποιότητα και τον αριθμό των συμμετοχών.