Η βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας στη Σύνοδο των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων των Μεσογειακών και Παραμεσογειακών Ευρωπαϊκών Χωρών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ

pis alvania

Τα κρίσιμα ζητήματα βιωσιμότητας των Συστημάτων Υγείας, καθώς και οι επαγγελματικές σχέσεις των Ιατρών με αυτά, απασχόλησαν την πρόσφατη Σύνοδο των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων των Μεσογειακών και Παραμεσογειακών Ευρωπαϊκών Χωρών (GIPEF) που συνήλθε στα Τίρανα.

Την Ελληνική Αντιπροσωπεία απετέλεσαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ Αναστάσιος Βασιάδης, και Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης

Ως ειδικός εισηγητής ο Α. Βασιάδης επισήμανε τις θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κατά τις ομιλίες που πραγματοποίησε με θέματα :

1. Η επαγγελματική αυτονομία των Ιατρών και οι σχέσεις τους με τις Αρχές
2. Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα. Κρίσιμα ζητήματα- βιωσιμότητα.
3. O Ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου στη Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση.
4. Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη
5. Επανεπικύρωση της άδειας των ιατρών

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών η Ελληνική Αντιπροσωπεία έθεσε προς έγκριση το ακόλουθο ψήφισμα:

Η Σύνοδος της GIPEF που αντιπροσωπεύει τούς Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους της Ευρώπης ύστερα από την παρουσίαση της Εθνικής Αναφοράς από την Ελληνική Αντιπροσωπεία, σχετικά με τις επίκαιρες εξελίξεις στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την διαμορφούμενη κατάσταση, που υποβαθμίζει την ποιότητα περίθαλψης των πολιτών και υπονομεύει το ιατρικό επάγγελμα.

Εκτιμώντας την γενικότερη κρίση αξιών και θεσμών που βιώνουν οι κοινωνίες, η GIPEF θέτει ενώπιον των Ελληνικών Αρχών, τις ακόλουθες επιτακτικές αναγκαιότητες για την Υγεία:

1. Να διασφαλιστεί η υποστήριξη της συνταγογράφησης φαρμάκων από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα θέτει την τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ασθενούς στο κέντρο της φαρμακευτικής αγωγής, με απόλυτη αρμοδιότητα και ευθύνη του Ιατρού ο οποίος είναι και ο μόνος υπεύθυνος να επιλέγει το πλέον κατάλληλο κατά περίπτωση ιδιοσκεύασμα. Κάθε παρέμβαση εκ μέρους των Αρχών στο ιατρικό έργο είναι ανεπίτρεπτη. Η Ιατρική Κοινότητα, πρέπει να συμμετάσχει πλήρως στη διαμόρφωση αυτού του ρυθμιστικού πλαισίου.

2. Να αναγνωριστεί ότι η ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων Παροχής Φροντίδας Υγείας δεν μπορεί να εξομοιωθεί με εκείνη των καθαρά εμπορικών φορέων και ως εκ τούτου, πρέπει να ρυθμίζεται με πλήρη σεβασμό στις ιατρικές επαγγελματικές διατάξεις, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών και η ποιότητα της περίθαλψης.

3. Να θεσπιστεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα και διαθεσιμότητα των υπηρεσιών υγείας, με νόμιμες και βιώσιμες συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των κατάλληλων ιατρικών αμοιβών, μετά από Συλλογικές Συμβάσεις με τις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις του ιατρικού επαγγέλματος.

4. Να διασφαλιστεί η διατήρηση και η ενίσχυση των Δημοσίων Νοσοκομειακών Μονάδων και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

5. Να προβλεφθεί η επαρκής στελεχιακή κάλυψη, ο εξοπλισμός και η διαθεσιμότητα των προμηθειών στα Δημόσια Νοσοκομεία και στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ώστε να καταστεί δυνατή η βέλτιστη φροντίδα που θα επιτρέψει στον ασθενή να έχει την καλύτερη περίθαλψη.

6. Το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα να καλύπτει πλήρως την δαπάνη περίθαλψης των ασθενών στις Δημόσιες Δομές Περίθαλψης.

7. Να ενισχυθεί η λειτουργικότητα των τεχνολογικών εγκαταστάσεων υποστήριξης, όπως είναι η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, να καθιερωθεί ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Ασθενή και η Προσωπική Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας καθώς και η Ηλεκτρονική Κάρτα Ιατρού. Στα πλαίσια αυτά να διασφαλιστεί η ανεπηρέαστη ιατρική κρίση και το ιατρικό απόρρητο.

Η GIPEF ζητά από την ελληνική πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις ως άνω βελτιώσεις, αξιοποιώντας προς τούτο τις εισηγήσεις της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας.

Όλες οι Αντιπροσωπείες επιχειρηματολόγησαν θετικά για το ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Στο περιθώριο της Συνόδου η Ελληνική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επιμέρους συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Αλβανικού Ιατρικού Συλλόγου Dr. Din ABAZAJ , τον Γεν. Γραμματέα Dr. Shaqair KRASTA και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Τιράνων Dr. Faik TOSKA, για την ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων μεταξύ των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων Ελλάδος και Αλβανίας.

Τέλος στα πλαίσια παρουσίας της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στα Τίρανα πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ.

Ο Αρχιεπίσκοπος απεύθυνε τις ευλογίες του και τους θερμότερους χαιρετισμούς προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και όλους τους ιατρούς της Ελλάδος. Ενημέρωσε δε λεπτομερώς για το έργο της Αρχιεπισκοπής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ίδρυση και λειτουργία μονάδων περίθαλψης για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους οικονομικά αδύνατους πολίτες.