Με χαμηλό ρυθμό ολοκληρώθηκαν οι εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

rodaina

Με χαμηλό ρυθμό ολοκληρώθηκαν οι εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών στο τέλος της εξαγωγικής περιόδου.Την ίδια ώρα, με βελτιωμένους ρυθμούς και με τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα πραγματοποιήθηκαν οι εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών. Η κατανάλωση στις ευρωπαϊκές αγορές αποκαταστάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ προβλέπεται συνέχιση των εξαγωγών κατά τις προσεχείς μία με δύο εβδομάδες.

Δυστυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες των εξαγωγέων, κάποιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης χορήγησαν κατ' εξαίρεση άδειες συγκομιδής σε μεμονωμένους παραγωγούς ακτινιδίων, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν προβλέπεται από την αριθ 290524/3.9.2010 Υ.Α (ΦΕΚ 1521/Β/7.9.2010) για τον «καθορισμό τεχνικών λεπτομερειών εφαρμογής των εμπορικών προδιαγραφών για τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης των ακτινιδίων...», στην οποία αναφέρονται οι ανωτέρω εγκρίσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει διακίνηση τους προς τις καταναλωτικές αγορές και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ως προς τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά ,που κατά την γνώμη μας αποκτούνται μετά την 20/10,στα προς εξαγωγή ακτινίδια προκειμένου να διατηρηθεί το καλό brand name και η διατήρηση των υψηλών προδιαγραφών στην παραγωγή των ακτινιδίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 27/9 – 04/10/2013, είναι οι εξής:

Επιτρ. Σταφύλια 41.331 έναντι 38.229 τόνων πέρυσι.

πηγή: www.agronews.gr