Κρούσμα λύσσας στο νομό Θεσσαλονίκης

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε τα εξής:

"Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013 το Εργαστήριο Αναφοράς Λύσσας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας γνωστοποίησε την επιβεβαίωση λύσσας σε δείγμα κόκκινης αλεπούς που απέστειλε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Μ..Ε. Θεσσαλονίκης για εξέταση. Το κρούσμα αυτό είναι το δεύτερο που εντοπίζεται μέσα στα όρια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και το 29ο σε όλη τη χώρα.

Η εστία εμφάνισης της λύσσας εντοπίστηκε σε περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας του Δήμου Ωραιοκάστρου, στην οποία υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες διατηρούν ποιμενικούς σκύλους. Στην ως άνω περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων. Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και, ως εκ τούτου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους".