Διαρκής Παρέμβαση Νάουσας: Συστάθηκαν ομάδες παρέμβασης και προγραμματίστηκαν εκδηλώσεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ

diarkis paremvasi

Σ' ένα εξαιρετικό κλίμα συλλογικότητας, δημιουργικού διαλόγου και πρωτοβουλίας, έγινε η ανοιχτή συγκέντρωση-συζήτηση της Διαρκούς Παρέμβασης το βράδυ της Τετάρτης στην Εστία Μουσών. Μετά την παρουσίαση του απολογισμού της μέχρι τώρα δράσης της κίνησης, δημιουργήθηκαν Ομάδες Παρέμβασης, με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι προτάσεις για τις επόμενες ενέργειες της κίνησης και των ομάδων, απ' την Συντονιστική Επιτροπή, αλλά και ένα πλήθος άλλων από τους παρευρισκόμενους. "Η συγκέντρωση αυτή απέδειξε πως όταν υπάρχει αληθινή βούληση και ειλικρινής λόγος, μπορούμε όλοι μαζί να καταφέρουμε πολλά. Τα προβλήματα είναι κοινά. Κοινός όμως είναι κι ο αγώνας. Γινόμαστε πιο πολλοί, πιο δυνατοί και πάντα ανήσυχοι και δημιουργικοί" αναφέρει η Διαρκής Παρέμβαση σε ανακοίνωσή της.

Ο απολογισμός

Στον απολογισμό δράσεων, τα στελέχη της Διαρκής Παρέμβασης Νάουσας παρουσίασαν τα εξής:

"Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τον απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης μας, με ένα μεγάλο ευχαριστώ! Πρώτα απ' όλα σε όλους όσους συμμετείχαν στην πρώτη μας συγκέντρωση στο ΚΙΟΣΚΙ, η οποία αποτέλεσε το εφαλτήριο, για την δημιουργία και την δράση της Διαρκούς Παρέμβασης.

Μέσα σ' αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέραμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία μας. Αποδείξαμε πως με την συλλογική προσπάθεια, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς και κοινωνικές διακρίσεις, μπορούμε ν καταφέρουμε πολλά!

Η πρώτη και άμεση παρέμβαση μας, ήταν η συγκέντρωση και διανομή, σε συνεργασία με τον σύλλογο Ελπίδα, σχολικών ειδών σε μαθητές απόρων οικογενειών. Επίσης η τροφοδοσία τους με γαλακτοκομικά προϊόντα απ' την ΔΕΛΤΑ Ημαθίας, η οποία θα συνεχιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Βρεθήκαμε στο πλευρό των καθηγητών στις πορείες και στις διεκδικήσεις του κλάδου, ενώνοντας την φωνή μας στον αγώνα τους. Έναν αγώνα κοινό για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Κι όχι μόνο. Συμμετείχαμε στην αντιφασιστική πορεία που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚΝ, αμέσως μετά την δημοσίευση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα απ' τις εγκληματικές συμμορίες της Χ.Α.

Το μεγάλο μας όμως στοίχημα και βασικός πρώτος στόχος της κίνησης μας, ήταν η διοργάνωση της συναυλίας διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα όλων ανεξαίρετα στην Υγεία και την περίθαλψη.

Ο χρόνος της προετοιμασίας ήταν περιορισμένος, αλλά ο σκοπός δεν χώραγε καθυστερήσεις κι αναβολές. Έτσι, με πολύ προσωπική εργασία, ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, φτάσαμε στο βράδυ της Παρασκευής 20 Σεπτέμβρη. Μια βραδιά που ανήκε σ' όλους τους πολίτες της Νάουσας, όταν ενωτικά και μαζικά, πάνω από χίλια άτομα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καρατάσου, σμίγοντας τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, με τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Περνώντας απ' τις συμπληγάδες πότε της αμφισβήτησης, πότε της παραπληροφόρησης ή του οποιουδήποτε πολιτικού φόβου, πότε της επίπλαστης νοοτροπίας που θέλει τον πολίτη αδιάφορο, έως και "ψεκασμένο", αλλά και κάποιων κύκλων ή συμφερόντων, που ασπαζόμενοι τις εντολές των μνημονίων, θέλει την Νάουσα μια πόλη φάντασμα, θεωρούμε ότι η συναυλία μας αυτή, είχε μεγάλη επιτυχία. Εξέφρασε την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας, που κατήγγειλε και καταδίκασε την προσπάθεια υποβάθμισης του Νοσοκομείου, της Υγείας, αλλά και την απαξίωση του ίδιου του ανθρώπου. Ήταν πετυχημένη, γιατί δεν έβαλε μόνο τις ρίζες για μελλοντικούς αγώνες, ενώνοντας τους συμπολίτες μας, αλλά έκανε κι ένα βήμα παραπέρα, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον αληθινό πολιτικό λόγο που γίνεται πράξη και παρεμβαίνει, διεκδικεί, αγωνίζεται συλλογικά και φέρνει αποτελέσματα.

Όμως υπήρξε κι ένα ακόμη κέρδος. Δείξαμε, πως η Νάουσα, έχει να επιδείξει σημαντική καλλιτεχνική αξία, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, κάτι που ο τόπος μας πρέπει να στηρίξει και να αναδείξει. Όπως και οι Τοπικές Αρχές, πρέπει να βοηθήσουν πρακτικά και ουσιαστικά για την διάδοση και την εξέλιξη της, αφού ο Πολιτισμός είναι η δύναμη και η μνήμη κάθε τόπου.

Η διάθεση συμμετοχής σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ήταν μεγάλη, αλλά τόσο ο περιορισμένος χρόνος για την διοργάνωση της συναυλίας, όσο και η διάρκεια της, σε συνδυασμό με τις συνθήκες του εξωτερικού χώρου, δεν μας επέτρεψε να τους συμπεριλάβουμε όλους. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπήρξαν σκοπιμότητες και εξαιρέσεις. Αυτή όμως η συμμετοχή θα γίνει πραγματικότητα στις επόμενες εκδηλώσεις μας, αφού κανένας σύλλογος, κανένας καλλιτέχνης, κανένας πολίτης της Νάουσας δεν περισσεύει απ' τον αγώνα μας για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό λοιπόν είναι το καλύτερο σημείο, για να ευχαριστήσουμε όλους όσους παραβρέθηκαν σ' αυτή την μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας και μαζί με αυτούς, να ευχαριστήσουμε τον Δήμο της Νάουσας και τους εργαζόμενους του, που βοήθησαν στην τεχνική υποδομή. Φυσικά όλους τους συλλόγους, τους φορείς και τα σωματεία, όπως και την Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο, που ανταποκρίθηκαν σύσσωμα στο κάλεσμα μας, κάνοντας πιο δυναμική και μαζική την διαμαρτυρία μας, καθώς και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που την στήριξαν.

Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στους ανθρώπους που με πολύ κόπο και προσωπική εργασία, βοήθησαν να στηθεί και να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο άρτια αυτή η συναυλία, μέσα σ' ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όλη αυτή η προσπάθεια όμως είχε τους απαραίτητους συνεργάτες που με ενθουσιασμό, με ανιδιοτέλεια και ταλέντο, συμμετείχαν στην εκδήλωση και με την καλλιτεχνική τους προσφορά, ένωσαν την Τέχνη τους με τον κοινωνικό αγώνα.

Ευχαριστούμε λοιπόν τους: Φιλαρμονική Νάουσας, Κώστα Καλδάρα, Απόστολο Ζαφειρίου, Σταύρο Παζαρέντζη, Αθηνά Πέιου, Δημήτρη Ερατεινό, Βιργινία Καραφούσια, Μαρίνα Γκοργκάτζε, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Βαγγέλη Δερβόκη, Κώστα Διαμαντή, Αναστάση Κτώνα, Σάκη Βαρβέρη, το μουσικό σύνολο των μαθητών της Μαρίνας Γκοργκάτζε, την Κατερίνα Μπαμίχα, τους Road 66, τους εξαίρετους ηθοποιούς Θωμά Νόλκα και Γεωργία Γυρούση, τους νεαρούς παρουσιαστές Αλέξη Κότσιφα, Αυγή Ζιακάκη και την Ρένα Μπαλασινού, την δημοσιογράφο Ευθυμία Μαμπάτση με την γλαφυρή της ομιλία και τον Στέργιο Αποστόλου για τα κείμενα, όπως και όλους τους ομιλητές, τον Γιώργο Παπαστώικα, πρόεδρο των εργαζομένων του Νοσοκομείου και τον Δημήτρη Κότσιφα, αντιπρόεδρο του ΕΚΝ, που ανέδειξαν το νόημα της συναυλίας. Τέλος, τον ακούραστο Φίλιππο Πηδάση για τον ήχο και τα φώτα, καθώς και όλους όσους βοήθησαν εθελοντικά στην απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.

Παράλληλα όμως με τις δικές μας πρωτοβουλίες και δράσεις, στηρίξαμε και άλλες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στον απόηχο της συναυλίας, όπως είχαμε απ' την αρχή δηλώσει, η Διαρκής Παρέμβαση, συμμετείχε ενεργά και στην πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα για το Νοσοκομείο, ενώνοντας τα χέρια μας στην ανθρώπινη αλυσίδα περιφρούρησης που σχηματίστηκε, αναρτώντας και το δικό μας πανό, που είχαμε στην συναυλία. Ενώσαμε την φωνή μας στα συνθήματα κατά της υποβάθμισης του νοσοκομείου και υπέρ της ισότητας όλων ανεξαιρέτως απέναντι στο δημόσιο αγαθό της Υγείας. Όμως είμαστε και αντίθετοι στα κομματικά και παραταξιακά συνθήματα που ακούστηκαν, αταίριαστα στην ενωτική κοινωνική κι πολιτική διαμαρτυρία, που αφορούσε το αναφαίρετο δικαίωμα στην Υγεία.

Ένα απ' τα πολιτιστικά γεγονότα των ημερών που μας βρήκε αλληλέγγυους, ήταν αυτό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νάουσας. Μια προσπάθεια χρόνων, που μπορεί και πρέπει να βρει την συμπαράσταση όλων μας, για να αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση και πρόσβαση στην συμμετοχή της τοπικής μας κοινωνίας και του πολιτισμού. Κι εδώ πρέπει να κάνουμε ειδική αναφορά, ευχαριστώντας τον Νίκο Κουτσογιάννη που μας παραχώρησε τον τεχνικό εξοπλισμό για την επεξεργασία και την προβολή του βίντεο, όπως και όλη την ομάδα του διεθνούς φεστιβάλ για την συμμετοχή τους, και ειδικότερα στον Γιάννη Κουκούλο που ήταν το "μάτι" της εκδήλωσης και τον Θεμιστοκλή Αστέρη, που καθ' όλη την διάρκεια της συναυλίας μας, πρόβαλαν το ειδικό και εμπεριστατωμένο βίντεο, απ' την ιστορία του Νοσοκομείου μας.

Όλα αυτά όμως ήταν μόνο η αρχή!
Η "Διαρκής Παρέμβαση" ήδη έχει μεγαλώσει δίνοντας ένα καθαρό και έντονο στίγμα στην κοινωνία της Νάουσας, βλέποντας την αποδοχή, αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των συμπολιτών μας. Οι Ναουσαίες κι οι Ναουσαίοι φίλοι μας στο διαδίκτυο, αυξάνονται κάθε μέρα (έχουν ξεπεράσει τους 500) και ενημερώνονται καθημερινά για τις απόψεις μας και τις δράσεις μας. Οι τοπικές εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, έχουν διαρκή και άμεση ενημέρωση για τις δραστηριότητες και τους στόχους μας. Κι ένας απ' αυτούς είναι να βγούμε σύντομα στο διαδίκτυο με δική μας σελίδα και γιατί όχι και με ραδιόφωνο.

Ο σκοπός μας λοιπόν δεν αλλάζει. Όπως δηλώσαμε από την πρώτη μας συνάντηση, στόχος μας είναι η διαρκής παρέμβαση στα προβλήματα του τόπου μας, χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς. Μια παρέμβαση που θα έχει ως βάση τον συγκερασμό των κοινωνικών αγώνων με τον πολιτισμό.

Ο πολίτης όμως της Νάουσας, έχει τώρα περισσότερες απαιτήσεις από εμάς. Με πρώτη και κύρια, να μην ξεθυμάνουμε, να μην μείνουμε στα λόγια, να μην χαθούμε στον δρόμο μας. Τα προβλήματα είναι κοινά. Κοινός είναι κι ο αγώνας κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Βάζοντας καινούργιους στόχους, να γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο άμεσοι, πιο αποτελεσματικοί. Να είμαστε πάντα ανήσυχοι και δημιουργικοί".

Οι ομάδες παρέμβασης

Για τις ομάδες παρέμβασης που δημιουργήθηκαν, επισημάνθηκαν τα εξής:

"Για την καλύτερη και αρτιότερη καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής μας, αλλά και για την πιο άμεση και αποτελεσματική δράση μας, η Δ.Π. προτείνει την δημιουργία ομάδων πρωτοβουλίας που θα ασχολούνται πιο εξειδικευμένα πάνω στα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία μας και επιζητούν λύσεις. Αυτές οι ομάδες θα είναι ανοιχτές σε όλους πολίτες της Νάουσας και θα έχουν σκοπό να επισημαίνουν και να αναδεικνύουν τα προβλήματα, αλλά και να προχωρούν και να συντονίζουν τις παρεμβάσεις μας για την επίλυση τους. Σημαντική προϋπόθεση αποτελεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή μας σε αυτές τις Ομάδες Παρέμβασης, όπως και η συνεργασία με τους αρμόδιους συλλόγους και φορείς της πόλης μας.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Δ.Π. έχει κατανείμει για το ξεκίνημα, τον συντονισμό των ομάδων σε μέλη της. Οι ομάδες, ο χαρακτήρας κι ο σκοπός τους που προτείνουμε είναι:

- ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ
Ο συνεχιζόμενος αγώνας των εκπαιδευτικών, η συνεχής υποβάθμιση της Παιδείας και του Πολιτισμού, πρέπει να μας βρίσκει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Η συνύπαρξη του κοινωνικού αγώνα με την Παιδεία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, είναι ένας απ' τους πρωταρχικούς μας σκοπούς, όπως και η υποστήριξη κάθε πρωτοβουλίας που αναδεικνύει την πολιτιστική μας παιδεία και βασίζεται στην έκφραση και την δημιουργία. Επίσης μέσα στους στόχους μας είναι και η ανάδειξη της τοπικής μας παράδοσης και των εθίμων αλλά και η πολιτιστική παιδεία κι η μόρφωση της νέας γενιάς.
Πρώτη της πρωτοβουλία θα είναι ο συντονισμός της παρέμβασης μας "Η Τέχνη πάει Σχολείο" στην οποία θα αναφερθούμε αργότερα.

- ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Η στήριξη της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ναουσαίου πολίτη, η δημιουργική αλληλεγγύη στις άπορες οικογένειες, στους άνεργους συμπολίτες μας, αλλά και σ' όποιους έχουν πραγματική ανάγκη συμπαράστασης ή παρέμβασης, χωρίς διακρίσεις, σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημόσια αγαθά, χωρίς διάθεση ελεημοσύνης, αλλά με ουσιαστικές και αποτελεσματικές δράσεις.
Ήδη έχει ξεκινήσει η δράση αυτής της ομάδας με τις πρωτοβουλίες που αναφέραμε στον απολογισμό. Τώρα θα πρέπει να διευρυνθεί, να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει άμεσα, γιατί τα κοινωνικά προβλήματα, η ανέχεια, η φτώχεια, κι όλες οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η αφοσίωση της κυβέρνησης στα μνημόνια, δεν περιμένουν.

- ΟΜΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ο έλεγχος για την διαφάνεια και την νομιμότητα κάθε πράξης της Δημοτικής Αρχής, είναι ένας απ' τους σκοπούς μας. 'Όπως φυσικά η καταγραφή, η γνώση και η παρέμβαση στα τοπικά προβλήματα του Δήμου μας. Πιστεύουμε στην ανεξάρτητη και λειτουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μέσα απ΄ όσο πιο πλατιές και ανοιχτές στους πολίτες διαδικασίες, θα ανακτήσει τον ουσιαστικό ρόλο που θα πρέπει να έχει στην δομή της δημοκρατίας, αλλά και στην αποφασιστική και άμεση αντίδραση, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας. Οι παραγοντισμοί και τα ρουσφέτια θα καταγγέλλονται, όπως και η ολιγωρία στην απόδοση λύσεων. Πρέπει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπουν νέες ιδέες, σύγχρονες πρακτικές και πάνω απ' όλα δικαιοσύνη και σεβασμός στον πολίτη της Νάουσας. Αυτός θα είναι και ο σκοπός της δικής μας ομάδας.

- ΟΜΑΔΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Έχουμε την τύχη να ζούμε σ' έναν υπέροχο τόπο, που μπορεί να προσφέρει πραγματική ποιότητα ζωής. Δυστυχώς όμως, έχει μείνει αναξιοποίητος. Οι φυσικοί πόροι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι και οι δημοτικές επιχειρήσεις φυτοζωούν ή κλείνουν.
Θα έχουμε μηδενική ανοχή στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, ενώ θα συμβάλλουμε στην προστασία και την αξιοποίηση τους. Η συμμετοχή μας σε οικολογικές πρωτοβουλίες, που προσβλέπουν στην διατήρηση αλλά και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, την καθιέρωση της ανακύκλωσης, την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και η συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις για την φροντίδα και την προστασία των ζώων, είναι κάποιοι απ' τους στόχους αυτής της ομάδας. Κάθε χρόνο δεκάδες σκυλιά θανατώνονται στην περιοχή μας, ενώ με μια μικρή μέριμνα απ' τον Δήμο,θα μπορούσε να υπάρξει χώρος προστασίας και ιατρικής φροντίδας. Κι αυτό πρέπει να αποτελέσει μια απ' τις προτεραιότητες της ομάδας.

- ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Είναι η φωνή μας και η εικόνα μας προς τα έξω. Η πληροφόρηση και η ενημέρωση του πολίτη, είναι πρωταρχική προϋπόθεση στην διάδοση και προώθηση των θέσεων και των πράξεων μας. Ο ρόλος αυτής της ομάδας, είναι να έρχεται σε άμεση επαφή με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα ΜΜΕ πανελλαδικά, καθώς και η συνεχής ενημέρωση των φίλων της Δ.Π. μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Μια απ' τις άμεσες προτεραιότητες μας, είναι και η δημιουργία ιστοσελίδας, για την ανεξάρτητη ενημέρωση πάνω στα προβλήματα της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας μας, με αξίωμα την ελευθερία του λόγου και την καταγραφή της άποψης. Έτσι ώστε να γίνει η ιστοσελίδα αυτή, ένας χώρος διαλόγου, ένας χώρος παιδείας και πολιτισμού. Επίσης στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει η ομάδα να εξετάσει και να προχωρήσει στην δημιουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου".

Οι επόμενες δράσεις

Αναφορικά με τις επόμενες δράσεις, από τις Διαρκής Παρέμβαση ανακοινώθηκαν οι εξής:

"1. Η ΤΕΧΝΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΕΣΣτο σημερινό μνημονιακό καθεστώς, η αναγκαιότητα της Παιδείας, της Τέχνης και του Πολιτισμού, είναι επιτακτική. Αντί για σχολεία, φτιάχνουν εργοστάσια παραγωγής μεταναστών ή άβουλων υπαλλήλων των συμφερόντων τους. Οι καθηγητές, αντί να αποτελούν την πηγή γνώσης κι εκπαίδευσης των μαθητών, έχουν την μεταχείριση εποχιακού ημιαπασχολούμενου, που ακροβατεί στα όρια της φτώχειας. Κι όταν έρχεται η στιγμή της διδασκαλίας, έχουν στα χέρια τους ένα ανεπαρκές και οπισθοδρομικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ειδικά όμως στα δικά μας τα σχολεία, εδώ στην Νάουσα, μαθητές και καθηγητές, έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός απ' την έλλειψη Παιδείας, κι επιπλέον προβλήματα, όπως αυτό της θέρμανσης κλπ(;).
Η Διαρκής Παρέμβαση, ήταν και είναι στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των μαθητών σε κάθε διεκδίκηση τους.

Ξέρουμε ωστόσο, πόσο σημαντική είναι η συνύπαρξη της Τέχνης και του Πολιτισμού με την εκπαίδευση στα σχολεία.

Η Τέχνη, είναι η αρμονική συνύπαρξη πολλών στοιχείων, που στα χέρια του ανθρώπου, γεννούν ένα καινούργιο, πρωτότυπο έργο. Δημιουργούν μια νέα ύπαρξη, που απευθύνεται στο άτομο και στην κοινωνία με την αυτοτέλεια και την μοναδικότητα της, Γι' αυτό αποτελεί και τον πυρήνα του πολιτισμού των λαών. Μέσα απ' αυτή ο μαθητής μπορεί να ξεπεράσει τα όρια της όποιας αντικειμενικής ικανότητας και να διευρύνει τους ορίζοντες της γνώσης του, αντιλαμβανόμενος ότι το γνωστικό επίπεδο δεν εξαντλείται στη διδακτέα ύλη και στα μαθήματα, αλλά μπορεί να φτάσει πολύ παραπέρα μέσα απ' την καλλιτεχνική έκφραση. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν εξ άλλου να εκφραστούν ελεύθερα και να πουν πράγματα που δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν αλλιώς. Ο μαθητής με την τέχνη αισθάνεται την βαθιά και αληθινή ψυχαγωγία και παράλληλα αποκτά κριτική ικανότητα. Η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου περνάει μέσα απ' την Τέχνη, την μόρφωση και τον Πολιτισμό.
Όμως, γνωρίζουμε καλά, πόσο αρνητική είναι η στάση της σημερινής πολιτείας για την Παιδεία, τους εκπαιδευτικούς και τους ίδιους τους μαθητές.

Με τον αποκλεισμό της Τέχνης απ' τα σχολεία, αποδυναμώνουν την ιδιαιτερότητα και την καλλιέργεια της δημιουργικής ανησυχίας του μαθητή, κάνοντας αυτοσκοπό την ομοιότητα και την κοινωνική ανώδυνη για το σύστημα καταξίωση. Ο ορθολογιστικός και τεχνολογικός προσανατολισμός της εκπαίδευσης αφυδατώνει την Παιδεία, δημιουργώντας αποξηραμένες γνώσεις, χωρίς μορφωτικό αντίκρισμα, με αποτέλεσμα την απαξίωση τους και την πνευματική ένδεια των νέων.

Εμείς όμως δεν μπορούμε να το ανεχτούμε να το επιτρέψουμε. Πρέπει να παρέμβουμε δυναμικά και αποφασιστικά, με γνώση, φαντασία και δημιουργικότητα. Ήρθε ο καιρός η Τέχνη να πάει σχολείο.

Η Διαρκής Παρέμβαση θα φτιάξει λοιπόν εθελοντικές καλλιτεχνικές ομάδες, που μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, θα προχωρήσουν σε καλλιτεχνικά δρώμενα μέσα στα ίδια τα σχολεία μας.

Οι ομάδες αυτές, θα είναι μουσικές, θεατρικές, λογοτεχνικές, εικαστικές και σε συνεργασία με τους αντίστοιχους πολιτιστικούς συλλόγους, συγκροτήματα και θιάσους, θα προγραμματίσουν εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι ευτυχές γεγονός ότι στην Νάουσα υπάρχουν και λειτουργούν πολλοί αντίστοιχοι καλλιτεχνικοί φορείς που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στηρίζοντας αυτή την πρωτοβουλία μας. Τον συντονισμό όλης αυτής της κίνησης, θα την αναλάβει η Ομάδα Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία θα πρέπει να βάλει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

2. ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΝΑΟΥΣΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ
Να τονίσουμε δυναμικά και με δράσεις την αντιφασιστική ταυτότητα και τον χαρακτήρα της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Οι εγκληματίες της Χ.Α. οδηγούνται στην φυλακή. Ο φασισμός όμως υπάρχει ακόμα ανάμεσα μας και καραδοκεί. Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάσει όσο τα παράσιτα της ναζιστικής συμμορίας απλώνονται στα κοινωνικά στρώματα, ακόμα και στα νέα παιδιά, σκορπώντας το μίσος και το έγκλημα. Πρέπει όμως παράλληλα να μην παρασυρθούμε από τηλεοπτικές φιέστες και υπερπαραγωγές, που πάνε να καλύψουν τις αιτίες που γέννησαν το αυγό του φιδιού. Κι αυτές δεν είναι άλλες, απ' την αναξιοκρατία των κυβερνήσεων, η μη απόδοση δικαιοσύνης σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής και η προσήλωση στις εντολές της ευρωπαϊκής οικονομικής ολιγαρχίας και των εκπροσώπων της, που οδήγησαν τον λαό μας στη ανθρωπιστική κρίση, τον εργαζόμενο στην ανεργία, την ελληνική οικογένεια στην φτώχεια, την νέα γενιά στην μετανάστευση και χιλιάδες συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία. Η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της με την εφαρμογή των νόμων, αλλά και με τα στοιχεία που η κυβέρνηση απέκρυβε εδώ και χρόνια.
Η κάθαρση όμως πρέπει να συνεχιστεί κι εμείς να κάνουμε το δικό μας καθήκον, μέσα απ' τους κοινωνικούς μας αγώνες.
Προτείνουμε λοιπόν στις τοπικές μας εκδηλώσεις, (17 & 28 Οκτωβρίου), να υψώσουμε πανό σε καίρια σημεία της πόλης μας δηλώνοντας την αποφασιστικότητα μας ενάντια στον φασισμό. Επίσης να διοργανώσουμε ημερίδα με θέμα την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα, τους τρόπους και τα μέσα που θα μας οδηγήσουν στην τελική του εξάλειψη απ' την κοινωνία μας.

3. ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

ΟΙΝΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει καλύτερα απ' τους Ναουσαίους την άρρηκτη σχέση Οίνου και Πολιτισμού. Στον τόπο μας είναι δύο έννοιες σχεδόν ταυτόσημες. Εκτός των άλλων και τα δύο αποτελούν μέρος της "βαριάς οικονομίας" της Νάουσας. Εμείς στην Δ.Π. θέλουμε να γίνουμε φορείς της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Θέλουμε να καθιερώσουμε εκδηλώσεις που θα στηρίζουν και θα προωθούν και την παραγωγή του κρασιού και του τσίπουρου μας, σε συνδυασμό με την τοπική μας κουλτούρα και τα έθιμα. Να αναδείξουμε τους οινοπαραγωγούς μας και να υποστηρίξουμε τον θεσμό του ρακοκάζανου κι αυτά μέσα απ' τους ήχους του ζουρνά και των άλλων παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων. Όλα αυτά όμως συζητιούνται καλύτερα στους ίδιους τους χώρους που γεννιούνται. Στα οινοποιεία και στα καζάνια. Την αρχή θα την κάνουμε μέσα στον Νοέμβρη, οπότε θα μαζευτούμε να μιλήσουμε, να προτείνουμε, αλλά και να πιούμε και να γλεντήσουμε με τραγούδια του κρασιού. Επειδή όμως δεν μπορούμε να κάνουμε ειδική ομάδα οινοποσίας, αφού θα ξεπερνούσε τα μέλη μας, την εκδήλωση θα την συντονίσουμε όλοι μαζί. Εξ άλλου το κρασί, το τσίπουρο και το τραγούδι παρεμβαίνουν διαρκώς στην ζωή μας, τι "Διαρκής Παρέμβαση" θα είμαστε αν δεν τα υποστηρίζαμε!".