Μουσικοκινητική και κιναισθητική αγωγή για τον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο των Ιδιωτικών Εκπαιδευτήριων Βέροιας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

iev mousiko

Γράφει η Αφροδίτη Αντύπα, καθηγήτρια χορού R.D.E.

Στα Εκπαιδευτήρια Βέροιας ακολουθούμε ένα μοντέλο ολιστικής ενεργοποίησης και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας του κάθε παιδιού. Με τη στοχοθεσία αυτή ως βάση ο προγραμματισμός μας από τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο ήδη περιλαμβάνει αντικείμενα/ μαθήματα για τη γνωστική, ψυχική, πνευματική, κιναισθητική ανάπτυξη του παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, τρεις φορές την εβδομάδα πραγματοποιούνται μαθήματα μουσικοκινητικής και κιναισθητικής αγωγής στην ειδικά διαμορφωμένη και εξοπλισμένη αίθουσα της Ψυχοκινητικής του Νηπιαγωγείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτήριων Βέροιας.

Σκοπός του μαθήματος που ακολουθεί τα διεθνή standards διδασκαλίας είναι η ολοκληρωμένη σωματική, μουσική, κιναισθητική αλλά και γνωστική ανάπτυξη των νηπίων με έναν απολαυστικό, δημιουργικό, παιγνιώδη αλλά και ουσιαστικό τρόπο. Ο τρόπος διδασκαλίας είναι βιωματικός και τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι όπως ορίζεται από τα διεθνή standards.

Όλα τα παιδιά έχουν έμφυτη μουσική αντίληψη, ευρυθμία και αρμονία κίνησης. Όλα τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν πολύ καλή μουσικότητα και κιναισθησία με τα κατάλληλα ερεθίσματα. Κατά συνέπεια, η παρότρυνση των παιδιών από τους δάσκαλους αλλά και τους γονείς και η συμμετοχή τους μαζί με τα παιδιά σε ανάλογες δραστηριότητες είναι ουσιαστικές για την ανάπτυξη των ικανοτήτων των παιδιών.

Η μουσικότητα και η κιναισθησία των παιδιών αναπτύσσονται καλύτερα σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα, κατάλληλο για την ηλικία και την ανάπτυξη όπου οι δραστηριότητες είναι παιγνιώδεις ,ενδιαφέρουσες και κατανοητές. Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι αυτό των Ι.Ε.Β.

Η χρησιμοποίηση του μουσικοκινητικού συστήματος «Music Together®» εμπλουτίζει δημιουργικά την χρήση της αγγλικής γλώσσας μέσω των τραγουδιών που μαθαίνουν τα παιδιά. Τα σύμβολα της Language of Dance ©(Γλώσσας του Χορού ) είναι ένα ακόμη εργαλείο για να αναπτυχτεί η αντίληψη των κινητικών ικανοτήτων των παιδιών.

Παράλληλα χρησιμοποιούμε μικρά κρουστά όργανα αλλά και το μεγάλο τύμπανο, ποικιλία μουσικών CDs με έμφαση αυτών της σειράς Little Einsteins ® με επιλογές κλασσικών συνθετών αλλά και άλλων οπτικοακουστικών μέσων με παιδαγωγικό περιεχόμενο στην Αγγλική γλώσσα. Στα παιδιά δίνονται CDs με αγαπημένες μουσικές επιλογές και χρήσιμο εποπτικό υλικό στη διάρκεια του έτους.

Επίσης αναπτύσσουμε με διαθεματικό τρόπο σε συνεργασία με τις Νηπιαγωγούς ποικίλη θεματολογία δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με στόχο την συνεχή ανάπτυξη των πολλαπλών ευφυϊών των παιδιών .