Πώς οι αγελαδοτρόφοι της Λάρισας πρωτοπορούν εφαρμόζοντας απλά τα...αυτονόητα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

agelades

Πρωτοπόρος για τα Ελληνικά δεδομένα είναι ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων ΘΕΣγάλα της Λάρισας. Όπως πληροφορούμαστε, βάζει σε εφαρμογή μια τολμηρή ιδέα, της διάθεσης φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος μέσω αυτόματων πωλητών στην πόλη της Λάρισας.

«Το μυστικό μας είναι η κοινή λογική. Κάνουμε τα αυτονόητα, με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια. Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει μισθό, οι μισθοί των υπαλλήλων είναι ικανοποιητικοί ενώ όλα τα μέλη έχουν ίσα δικαιώματα κι ίσες υποχρεώσεις. Πιστεύουμε στη συνέργεια, πολλοί κλάδοι μπορούν να απασχοληθούν γύρω από εμάς» δηλώνει ο Θανάσης Βακάλης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, γιατρός ο οποίος άφησε την επιστήμη του για να ασχοληθεί με την παραγωγή γάλακτος.

Πώς ξεκίνησε ο ΘΕΣγάλα; Μια μικρή ομάδα γαλακτοπαραγωγών από τη Λάρισα σκέφτηκε το ενδεχόμενο συνεταιρισμού με στόχο να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής. Οι 3 - 4 έγιναν 10 - 15, μετά 60 - 70 κι αυτή τη στιγμή είναι 102. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2011 και, σε αυτό το διάστημα, πέτυχε τα παρακάτω:

  • Διασφάλιση της ποιότητας και καλύτερη τιμή, επιτυγχάνοντας ποιοτικά και ποσοτικά συμβόλαια με τις βιομηχανίας. Οι μεμονωμένοι παραγωγοί δεν έχουν συμβόλαια. Έχοντας λοιπόν μια καλή ποσότητα προϊόντος, οι εταιρίες ταρακουνήθηκαν. Βλέποντας ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας κι όχι αντιπαλότητας, πέτυχαν καλούς όρους.
  • Η ίδρυση συνέπεσε με την αναζήτηση προμηθευτών στην Ελλάδα από τον FrieslandCampina (ΝΟΥΝΟΥ) που είναι ολλαδικός συνεταιρισμός. Έτσι, εκτός από τον Friesland, προμηθεύουν τη ΦΑΓΕ, την Όλυμπος, τη ΔΕΛΤΑ, συνεταιριστικά εργοστάσια και το Ίδρυμα Τοσίτσα για το μετσοβόνε που παράγει.
  • Για τη μείωση του κόστους ο συνεταιρισμός προβαίνει σε μαζικές αγορές ζωοτροφών, με αποτέλεσμα μια μείωση της τάξης του 10-15% στο κόστος.
  • Γίνεται διαρκής προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των μονάδων.
  • Υπάρχει πολύ αυστηρό σύστημα ποιοτικού ελέγχου του γάλακτος. Ο συνεταιρισμός επιβάλλει αυστηρές ποινές στα μέλη εάν δεν πληροί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
  • Πρόσφατα βοήθησαν στη σύσταση δυο ακόμη συνεταιρισμών: των προβατοτρόφων (ΓΑΛΑ ΕΛΛΑΣ) και των γεωργών (ΘΕΣ ΓΗ), κάνοντας συμβόλαια μαζί τους με σκοπό την προμήθεια ζώων και δημητριακών.
  • Ετοιμάζουν κτηνιατρείο.
  • Κατέθεσαν πρόταση στο τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με έδρα την Καρδίτσα) για ερευνητικό πρόγραμμα που θα αφορά τη διερεύνηση του DNA και την αντοχή των ζώων στο heat stress.
  • Ο τζίρος του έφτασε τα 30.000.000 ευρώ.