ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από την ΟΛΜΕ ανακοινώθηκαν τα εξής: Καταγγέλλουμε την απόφαση του Υπουργού Παιδείας να προχωρήσει σε νέα αύξηση του ανώτατου αριθμού στην τάξη ή το τμήμα στα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια. Συγκεκριμένα με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και μάλιστα τις ημέρες που οι εκπαιδευτικοί απεργούσαν ενάντια σ' αυτή την πολιτική με συμμετοχή πάνω από 90%, ορίζεται μεν ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη οι 27, αλλά «σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%.»
Ουσιαστικά με αυτή την απόφαση επανερχόμαστε στους 30 μαθητές στην τάξη. Το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί τον αυξημένο αριθμό των μαθητών στην τάξη, μαζί με τις συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολείων, τις καταργήσεις υποστηρικτικών δομών, καθώς και τις προωθούμενες εκπαιδευτικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, για να δημιουργήσει τεχνητές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών και να ωθήσει χιλιάδες συναδέλφους μας στη διαθεσιμότητα και την απόλυση.
Όλες αυτές οι αποφάσεις λειτουργούν διαλυτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και υποβαθμίζουν δραματικά την εκπαίδευση των παιδιών.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ
Σε άλλη ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ σημειώνει: "Ξεπέρασε κάθε όριο αυθαιρεσίας ο Υπουργός Παιδείας. Με το έγγραφό του (αρ. πρωτ. 136964/Γ2 στις 26-09-13, δύο εργάσιμες ημέρες πριν την λήξη σχετικής προθεσμίας, πληροφορεί τους μαθητές των ΕΠΑΛ ότι «δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής του τομέα Υγείας και Πρόνοιας» και προτρέπει τους μαθητές να αλλάξουν τομέα.
Είναι τόσο αδίστακτοι που δε σέβονται ούτε το νόμο που πρόσφατα οι ίδιοι ψήφισαν. Σύμφωνα με το ν. 4186/13 (άρθ. 46 παρ.3) «κατά το σχολικό έτος 2013 – 2014 η Β΄ και Γ΄ τάξη του ημερήσιου ΕΠΑ.Λ., η Γ΄ και Δ΄ τάξη του εσπερινού ΕΠΑ.Λ. και οι Α΄ και Β΄ τάξεις του ΕΠΑ.Σ. και κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015, η Γ΄ τάξη του ημερήσιου ΕΠΑ.Λ., η Δ΄ τάξη του εσπερινού ΕΠΑ.Λ. και η Β΄ τάξη ΕΠΑ.Σ. θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νόμου διατάξεις», άρα και με τους τομείς που ήταν θεσμοθετημένοι ήδη από τα προηγούμενα χρόνια και όχι με αυτούς που προβλέπει ο νέος νόμος.
Ποιος μπορεί άραγε να στερήσει από τους μαθητές που γράφτηκαν ήδη τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβρη στους τομείς αυτούς (Υγείας – Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών στα ΕΠΑΛ), το δικαίωμά τους να σπουδάσουν σε αυτό που έχουν επιλέξει;
Απαιτούμε για μια ακόμη φορά, να λειτουργήσουν τώρα όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Κανένα παιδί να μη στερηθεί την ειδικότητα ή τον τομέα που επιθυμεί να σπουδάσει. Επαναφορά όλων των εκπαιδευτικών στις οργανικές θέσεις των ειδικοτήτων τις οποίες κατείχαν πριν τις διαθεσιμότητες".