Καμπανάκι για τη συγκομιδή ακτινιδίων

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ

aktinidia

Καμπανάκι για τον κίνδυνο να πληγεί το πολύ καλό brand name που έχτισε τα τελευταία χρόνια στις αγορές του εξωτερικού το ελληνικό ακτινίδιο χτυπά ο σύνδεσμος εξαγωγέων νωπών οπωροκηπευτικών, με αφορμή καταγγελίες για κρούσματα πρόωρης συγκομιδής.

Οι καταγγελίες προβληματίζουν ιδιαίτερα τους καλλιεργητές περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, όπως της Ημαθίας, του Έβρου, της Καβάλας και κυρίως της Πιερίας, που έχουν πετύχει την αναγνώριση της παραγωγής τους ως προϊόν με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ). Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προειδοποιεί για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις περιπτώσεις που θα εντοπιστεί παράνομη διακίνηση ακτινιδίων πριν από την εγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης συγκομιδής.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν, φορτία ακτινιδίων εξήχθησαν ήδη τις προηγούμενες μέρες στη Βουλγαρία. Οι ανησυχίες εντείνονται όσο πλησιάζει ο χρόνος της νόμιμης συγκομιδής, που αναμένεται περίπου στις 15 με 20 Οκτωβρίου.

Όπως εξηγεί ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών "Incofruit - Hellas" Γιώργος Πολυχρονάκης, το φαινόμενο ευτυχώς είναι περιορισμένο και αποδίδεται στην αγωνία ορισμένων παραγωγών να επιμηκύνουν την παραγωγική περίοδο.

ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Ακόμη όμως κι αυτά τα περιορισμένα κρούσματα πλήττουν τη συνεχώς βελτιωμένη εικόνα του ελληνικού ακτινιδίου στις αγορές του εξωτερικού. Το καλό brand name και η διατήρηση των υψηλών προδιαγραφών στην παραγωγή των ακτινιδίων έχουν συντελέσει στην εκτίναξη της παραγόμενης ποσότητας αλλά και των εξαγωγών τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου εξαγωγέων "Incofruit - Hellas", από τους 38.000 τόνους ακτινιδίων που εξήχθησαν το 2007, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε 58.000 τόνους το 2009, εκτινάχθηκαν σε 91.000 το 2011 και από το σύνολο της περσινής παραγωγής οι εξαγωγές έφτασαν τους 120.000 τόνους.

Η φετινή παραγόμενη ποσότητα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, περίπου 160.000 με 170.000 τόνους, παρά τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες ορισμένων περιοχών λόγω καιρικών συνθηκών.

Από το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας αναμένεται να εξαχθούν περισσότεροι από 120.000 τόνοι. "Πρόκειται για ιδιαίτερα εξαγώγιμο προϊόν" λέει ο κ. Πολυχρονάκης, εξηγώντας ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικών ακτινιδίων απορροφούνται από τις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας, της Ρουμανίας. Οι εξαγωγές φτάνουν μέχρι και τη Νέα Ζηλανδία, που είναι χώρα με μακρά παράδοση στην καλλιέργεια ακτινιδίων.

Αν και η παραγόμενη ποσότητα ακτινιδίων φέτος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, εκτιμάται ότι η καλή πορεία των εξαγωγών θα οδηγήσει φέτος σε ελαφρά βελτίωση της χονδρικής τιμής πώλησης.

Με στόχο την αποφυγή του κινδύνου δυσφήμησης του ελληνικού ακτινιδίου και τον καλύτερο έλεγχο της παράνομης διακίνησης, ο κ. Πολυχρονάκης τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης του "ιταλικού μοντέλου". Όπως εξηγεί, στην Ιταλία ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής για όλη τη χώρα και όχι για επιμέρους περιοχές, όπως ισχύει στην Ελλάδα.

πηγή: www.makthes.gr