Πληρώνεται η εξισωτική αποζημίωση τις επόμενες ημέρες

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

agelades

Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των ενστάσεων και τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η πληρωμή των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης. Αυτό επισημάνθηκε σε σύσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με κτηνοτρόφους πραγματοποιήθηκε στο Λιβάδι Ελασσόνας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους, τόσο σε επίπεδο εθνικής πολιτικής όσο και σε επίπεδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τους παραγωγούς για τις μεταρρυθμιστικές τομές που υλοποίησε το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να τεθεί τέρμα στην ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την οριστική τακτοποίηση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς πρόστιμο και τη θέσπιση πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών στο γαλακτοκομικό τομέα.

Ο κ. Μελάς τόνισε πως η κτηνοτροφία θα είναι ευνοημένη στη νέα ΚΑΠ και ότι, ανεξαρτήτως των ιστορικών δικαιωμάτων, που είχαν κατανεμηθεί σε περιόδους αναφοράς μέχρι και είκοσι χρόνια πριν, τα νέα δικαιώματα θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά παράγουν. Πρόσθεσε ότι η κατανομή των δικαιωμάτων θα είναι δίκαιη, ισόρροπη και διαφανής. Επιπροσθέτως, καθησύχασε τους κτηνοτρόφους, πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εισόδου λευκού τυριού από αγελαδινό γάλα, από τον Καναδά ή άλλη τρίτη χώρα, με την ονομασία «φέτα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αυτή προφυλάσσει τα ποιοτικά της προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης. Ξεκαθάρισε πως στην ΕΕ, μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να παράγει και να εμπορεύεται τυρί φέτα και ότι καταβάλλονται προσπάθειες να επιτευχθεί με νομικά επιχειρήματα, η ευρεία διείσδυση του προϊόντος στην αγορά του Καναδά, που δεν ήταν δυνατή εμπορικά.

Ο κ. Μπαμπασίδης ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι, όσον αφορά τα βοσκοτόπια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προετοιμάζεται εντατικά, ενόψει του Κοινοτικού ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει απώλεια σε κανένα από τα δικαιώματα που έχει η χώρα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, όπου στις επόμενες εβδομάδες, ολοκληρώνεται η διαδικασία ανάδειξης των τελικών κατατάξεων.