Μαρκοβίτης: Το πρόγραμμα της συμβολαιακής εξελίχθηκε πολύ καλά

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ

markovitis

Την ικανοποίηση του για την πορεία και ολοκλήρωση της πρώτης χρονιάς, του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας για το βιομηχανικό ροδάκινο, της Τράπεζας Πειραιώς, εξέφρασε σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Μαρκοβίτης, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας «Venus Growers». Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Μαρκοβίτης, παρά τις φετινές αντίξοες συνθήκες στην παραγωγή, τα μέλη του Α.Σ. έμειναν ικανοποιημένοι και με τη νέα χρονιά, ο αριθμός των συμμετεχόντων ίσως φθάσει και τα 1.500 άτομα (από 409 που ήταν φέτος) αφού ο Α.Σ. Βέροιας «Venus Growers» έχει σκοπό να εντάξει σε αυτό και συνεταιρισμούς με τους οποίους συνεργάζεται.

Ειδικότερα, ο κ. Αντώνης Μαρκοβίτης αναφέρει: «Το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας με την Τράπεζα Πειραιώς – που ξεκινήσαμε φέτος – εξελίχθηκε πάρα πολύ καλά, παρά το γεγονός ότι εφαρμόστηκε κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Θυμίζω, ότι ξεκινήσαμε το Μάιο με τα προβλήματα της ακαρπίας και στη συνέχεια δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τις μεγάλες ζημιές από το χαλάζι. Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα τον περασμένο Απρίλιο όλα τα παραπάνω δεν είχαν συμβεί και είχε καθοριστεί το πλαφόν του κάθε παραγωγού με βάση την προηγούμενη χρονιά που ήταν κανονική. Το δάνειο λοιπόν το οποίο τους χορηγήθηκε αντιστοιχούσε περίπου στο 50% του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς.

Τα χρήματα που έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, δεν ήταν όπως τα ΑΔΑ της ΑΤΕ. Αυτά είχαν στόχους καθαρά παραγωγικούς. Στόχευαν σωστά και σε συνεργασία που είχαμε μαζί τους (στελέχη της τράπεζας) ήταν κοστολογικά και χρονολογικά κατανεμημένα ώστε όταν οι παραγωγοί πραγματοποιούσαν μια εργασία - όπως για παράδειγμα το αραίωμα ή το ράντισμα - τότε λάμβαναν τα χρήματα που χρειάζοταν. Όλη αυτή η διαδικασία λειτούργησε άριστα. Να πούμε ακόμα ότι στις διαφοροποιήσεις και τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη φετινή χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς προσαρμόστηκε άμεσα.

Εμείς σαν συνεταιρισμός πληρώναμε περίπου κάθε 15 ημέρες την παραγωγή που μας παρέδιδαν οι αγρότες. Όμως το σημαντικότερο όλων είναι, ότι οι παραγωγοί κατάλαβαν ότι αυτή η διαδικασία συνδέετε με το μέλλον τους. Να σημειωθεί ότι παρά τα όποια προβλήματα είχαν φέτος, από τις 30 Σεπτεμβρίου που ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ που να μην έχει εξοφληθεί στην "αγροκάρτα". Και όταν έχουν εξοφλήσει κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες, δείχνει πόσο καλά πήγε το πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα φέτος ήταν ενταγμένοι 409 άτομα αλλά του χρόνου εκτιμώ ότι θα περάσουμε τα 1.500 αφού έχουμε σκοπό να εντάξουμε και συνεταιρισμούς που είναι στη "δύναμή" μας».

πηγή: www.agrotypos.gr