Επιτρέπονται οι ακάλυπτες μέχρι τα 5.000 ευρώ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

trapeza

Ένεση ρευστότητας στις συναλλαγές μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα φέρει η χθεσινή απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος να χαλαρώσει τα κριτήρια για τη στέρηση μπλοκ επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον «Τειρεσία».
Βάσει της απόφασης, το βιβλιάριο επιταγών θα αφαιρείται από τον κάτοχο για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών άνω των 5.000 ―, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου από 12 σε 6 μήνες. Με το προηγούμενο καθεστώς οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών συνολικού ύψους 1.000 ― (αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών) στερούνταν το βιβλιάριο για 12 μήνες.

Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν μπλοκ επιταγών στους πελάτες οι οποίοι κρίνονται επαρκούς πιστοληπτικής ικανότητας με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ίδιες οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας Α.Ε.», οι ακάλυπτες επιταγές έχουν υποχωρήσει λόγω οικονομικής στενότητας στα επίπεδα των 36,279 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, ή 34,679 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, από 75,095 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013. Σημαντική πτώση παρουσιάζουν και τα τεμάχια στα 3.377 τον Ιούλιο, από 6.571 στις αρχές του 2013 (Ιανουάριος).

Η απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος χαιρετίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι θα δώσει ανάσα ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο πενταπλασιασμός του ορίου, αλλά και η μείωση του χρόνου στέρησης του μπλοκ επιταγών αναμένεται να συμβάλει έτσι ώστε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διαθέτουν μπλοκ επιταγών, ακόμη και εάν αντιμετωπίζουν παροδική αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους, όπως ακριβώς την είχαν σχεδιάσει».

Το υπουργείο Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι έχει αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και έπειτα από συνεννόηση της κυβέρνησης με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, κύριο εργαλείο αξιολόγησης στη δανειοδότηση φυσικών και νομικών προσώπων αποτελεί το σύστημα βαθμολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών (scoring system) το οποίο η «Τειρεσίας Α.Ε.» έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ετσι θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπ' όψιν τόσο η τρέχουσα οικονομική συγκυρία όσο και το πιστωτικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη. Εμφαση θα δίνεται στη συνολική εικόνα και όχι σ' ένα επιμέρους αρνητικό στοιχείο. Ετσι λοιπόν εκείνος που ικανοποιεί, με βάση τη συνολική του βαθμολογία, τα κριτήρια, θα δανειοδοτείται με έναν καθαρό και αντικειμενικό τρόπο.

Το scoring system χρησιμοποιείται για να δείξει τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει την υποχρέωσή του σε διάρκεια 12 μηνών και χρησιμοποιεί στοιχεία συναλλακτικής συμπεριφορά τους τελευταίες μήνες, καθώς και στοιχεία της περιουσιακής, εισοδηματικής και οικογενειακής κατάστασης.

πηγή: enet.gr