Επιτυχείς οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βέροια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

Dimarxeio verias

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπία του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα νεολαίας σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας στο Αρχοντικό Σαράφογλου την Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Ειδικότερα στη συνάντηση της Δνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού για τη Νεολαία του Δήμου Βέροιας, συμμετείχαν οι: Νίκος Μαυροκεφαλίδης, Αναστασία Μαρασλή, Παύλος Παυλίδη, Ρωμύλος Αλεξανδρίδης, Ιωάννης Καμπούρης και Πάτρα Θεολογίδου

Τα στελέχη του Δήμου έθεσαν υπόψη της αντιπροσωπείας του ΣτΕ τις δράσεις που αναπτύσσει ο Δήμος για τη Νεολαία σε όλα τα επίπεδα, που αφορούν τα εξής:

Στο Δήμο Βέροιας, αρμόδια για θέματα νεολαίας είναι η Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού για τη Νεολαία. Οι δράσεις της Διεύθυνσης συνοψίζονται στα παρακάτω:

-Δράσεις παρακίνησης και ευαισθητοποίησης εθελοντισμού νεολαίας. Περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών, δράσεις υποστήριξης Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Ταμείου σε συνεργασία με Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Δράσεις ευαισθητοποίησης, βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις σε Δευτεροβάθμια Σχολεία (Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο), Γυμνάσια και Λύκεια που αφορούν την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων ρατσισμού (Bulling, κ.ά)

Δράσεις που αφορούν την ορθή χρήση του διαδικτύου (web festival)

Δράσεις ευαισθητοποίησης (καταχωρήσεις σε έντυπο τύπο, συνεντεύξεις σε ραδιόφωνο και τηλεοπτικές εκπομπές) για την πρόληψη των εξαρτήσεων

Λειτουργία για ένα εξάμηνο Συμβουλευτικού Κέντρου «Συμβολή», όπου, μεταξύ άλλων, υποστήριζε νέους άνεργους και νέους επαγγελματίες σε θέματα ένταξης και προώθησης στην αγορά εργασίας και νεανικής επιχειρηματικότητας

Δράση υπέρ νέων ΑΜΕΑ που αφορούσε στη διαχείριση της σεξουαλικότητας των ΑΜΕΑ σε συνεργασία με Κέντρο Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες (ΚΕΜΑΕΔ), Κέντρο Διάγνωσης, Υποστήριξης μαθητών με μαθησιακές Δυσκολίες (ΚΕΔΥ), Οικογενειακό Προγραμματισμό, Δημοτικό Ιατρείο και Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Ν. Ημαθίας. Στόχος ήταν η πρόληψη επεισοδίων κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ΑΜΕΑ, η πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και η άρση των κοινωνικών και οικογενειακών προκαταλήψεων για το θέμα της σεξουαλικής ζωής των ΑΜΕΑ.

Παράλληλα, το Γραφείο Δημάρχου δραστηριοποιείται σε δράσεις για νέους που συνδέονται με Ευρωπαϊκές διακρατικές συνεργασίες, συγχρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη είναι:

-«Νεολαία σε Δράση»: Επί 5 συνεχή έτη ο Δήμος Βέροιας στέλνει στο Μαγδεμβούργο κάθε καλοκαίρι 8-10 νέους, ηλικίας 16-25 ετών, σε συνάντηση νέων από διάφορες χώρες της Ευρώπης για 10 ημέρες, οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορα εργαστήρια (φωτογραφίας, χορού, video, κλπ.)

-Παράλληλα, αναζητά προγράμματα για ΑΜΕΑ, όπως η συμμετοχή που είχε στο πρόγραμμα "Friends beyond Borders" με Ισπανία και Ιταλία (συντονιστής) που απευθυνόταν σε άτομα με ελαφρά νοητική στέρηση. Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη το -Πρόγραμμα «ΦΥΣΙΣ», σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού του Βερολίνου και το Vereinigung für Genreverbindende Kunstprojekte e.V. που απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες από Ελλάδα και διάφορες χώρες του κόσμου, διάρκειας 3 εβδομάδων

-Πρόγραμμα δια βίου μάθησης Leonardo da Vinci. Την περίοδο αυτή ο Δήμος υλοποιεί 3 προγράμματα κινητικότητας που αφορούν σε κατάρτιση μέσα από την απασχόληση σε θέσεις εργασίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, τα εξής:

Βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε κτήρια και κοινόχρηστους χώρους (διάρκειας 26 εβδομάδων – 21 νέοι)

Βιολογικές καλλιέργειες: οπωροκηπευτικά και οίνος (διάρκειας 10 εβδομάδων, 30 νέοι)

Ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης υπηρεσιών τουρισμού (διάρκειας 13 εβδομάδων, 30 νέοι)

Ο Δήμος Βέροιας έχει 2 Δημοτικές Επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες συνδέονται με τους νέους
Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ)
Στη Βέροια λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια ένας μεγάλος οργανισμός του Δήμου που ασχολείται με τον πολιτισμό και τη νεολαία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οργανισμός λειτουργεί διάφορες σχολές που έχουν σχέση με τη μουσική, το χορό – κλασσικό και σύγχρονο, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, αλλά και διάφορα χόμπι. Στις σχολές αυτές φοιτούν περίπου 1.200 μαθητές και οι σπουδές που παρέχονται είναι οι ανώτερες δυνατές που μπορούν να δοθούν σε μια περιφερειακή πόλη.
Ακόμα ο οργανισμός αυτός έχει την ευθύνη της διοργάνωσης εκδηλώσεων, όπως φεστιβάλ, διαγωνισμούς, εκθέσεις, κλπ.

Κέντρο Κοινωνικής Προστασία, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού, Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής (ΚΑΠΑ) - Γραφείο Οργάνωσης Προγραμματισμού Αθλητικών Γεγονότων & Εκδηλώσεων

Το τμήμα αθλητισμού είναι αρμόδιο για την κανονική λειτουργία των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και την αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων των αθλητικών δραστηριοτήτων του Δήμου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Από τα προγράμματα αυτά, μεγάλο μέρος απευθύνεται σε νέους. Πιο συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες είναι:

Προγράμματα άθλησης για όλους τους πολίτες συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και φορείς του Δήμου.
Υποστηρικτικές ενέργειες για την προώθηση των προγραμμάτων άθλησης σε συνεργασία με το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων.

Προγράμματα αθλητικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου καθώς και τοπικούς και κεντρικούς φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Σχεδιάζει, προτείνει, οργανώνει, υλοποιεί, συμμετέχει σε συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια, τουρνουά και κάθε είδους αθλητικές εκδηλώσεις (Πανελλήνιους, Βαλκανικούς, Μεσογειακούς, Πανευρωπαϊκούς & Παγκόσμιους αγώνες ή τουρνουά).

Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού.

Προγράμματα Ειδικού Αθλητισμού

Λειτουργεί τμήματα γυμναστικής και χορού, διοργανώνει τμήματα ακαδημίας ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κολύμβησης, ποδηλασίας και οποιοδήποτε άλλο άθλημα ατομικό ή ομαδικό, αναλαμβάνει τη διαμόρφωση και εκμετάλλευση της γύρω δασικής περιοχής (δημιουργία πάρκων και χώρων αναψυχής καθώς και χώρων άθλησης, για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες).

Την ίδια ημέρα η αντιπροσωπεία του ΣτΕ είχε συναντήσεις με την Ένωση Νέων Αγροτών και εκπροσώπους συλλόγων και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο της νεολαίας.