Eπιδεινώθηκε τον Αύγουστο το επιχειρηματικό κλίμα στην βόρεια Ελλάδα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

xrimata

Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε τον Αύγουστο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), που αποτυπώνει την πορεία των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, επιστρέφοντας μάλιστα κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2013.

Ειδικότερα, ο δείκτης απώλεσε τον Αύγουστο 10 μονάδες έναντι του Ιουλίου και διαμορφώθηκε στο -32, από -22.

Η κατακόρυφη πτώση του δείκτη αποδίδεται στο τέλος της τουριστικής περιόδου, στις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την ανάγκη ενός νέου δανειοδοτικού πακέτου το 2014, αλλά και στην συνεχιζόμενη παρατεταμένη ύφεση.

Τον Αύγουστο οι επιχειρήσεις της Β.Ελλάδας έκριναν σε ποσοστό 16% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 20% τον Ιούλιο του 2013.

Την ίδια στιγμή, στο 35% παρέμεινε το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώσαν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξήθηκε στο 49%, έναντι 45% τον Ιούλιο, το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 14% οι επιχειρήσεις που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 18% τον Ιούλιο. Στασιμότητα προβλέπει το 41% (45% τον Ιούλιο) και επιδείνωση το 45%, έναντι 37% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, η τάση για πρoσλήψεις, οι οποίες ήταν προφανώς εποχιακού χαρακτήρα, φαίνεται ότι έφτασε στο ανώτερο σημείο της τον Μάιο και πλέον υποχωρεί πάρα πολύ.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόθεση απολύσεων προσεγγίζει το 20%, έναντι 24% τον Ιούλιο του 2013, ενώ μόλις στο 5% (έναντι ποσοστού 8% τον Ιούλιο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 75%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 68% τον προηγούμενο μήνα, επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Αναφορικά με τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Αύγουστο καταδεικνύουν σημαντική αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (50%, έναντι 43% τον Ιούλιο).

Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται μόλις από το 9% (20% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Ιουλίου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 41%, έναντι 37% τον Ιούλιο.

Ο Δείκτης NGBI 500 καταρτίζεται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων και ερευνών «Interview» που διεξάγει τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

πηγή: in.gr