ΕΛΜΕ: Ενημέρωσε τους γονείς στην Βέροια για το Νέο Λύκειο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

elme neo likio

Ενημέρωση στους γονείς για το Νέο Λύκειο, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, έκανε την Τετάρτη το απόγευμα στην Στέγη η ΕΛΜΕ και η Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων. Σύμφωνα με τους ομιλητές, η νέα μεταρρύθμιση ευνοεί την διαρροή μαθητών από το σχολείο, δίνει τομείς της τεχνικής εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα και σιγά σιγά αφαιρεί το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας από την λαϊκή οικογένεια.

Ομιλητές ήταν ο Λευτέρης Παπούλιας, πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ο Αλέκος Μόσχος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και ο Γιάννης Μελιόπουλος εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων.

Ο κ. Παπούλιας στην τοποθέτησή του είπε ότι οι αλλαγές στο λύκειο δεν γίνονται για να εκσυγχρονιστεί το σύστημα εκπαίδευσης αλλά για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του νεοφιλελευθερισμού. Ο κ. Παπούλιας είπε ότι με το νέο σύστημα ευνοείτε η διαρροή μαθητών από το σχολείο, κόβονται μαθήματα και καθιερώνονται δομές κατάρτισης κι όχι εκπαίδευσης. "Το Λύκειο γίνεται μια δομή προπαρασκευής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα εξοστρακιστεί το 25% του μαθητικού πληθυσμού και το 2015 θα μετράμε 50.000 μαθητές λιγότερους" είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι το νέο Λύκειο θα είναι σχολείο για τους λίγους και ότι η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας.

elme neo likio2

Ο κ. Μόσχος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του Νέου Λυκείου (ώρες, μαθήματα, κατευθύνσεις). Ο κ. Μόσχος επεσήμανε ότι υπάρχει μια διαρροή παιδιών από το Γενικό Λύκειο, όχι όμως προς την τεχνική εκπαίδευση αλλά προς την κατάρτιση. "Τα παιδιά ωθούνται να γίνουν τεχνίτες χωρίς πτυχία. Διώχνουν τους μαθητές από το σχολείο. Αυτό θέλουν να γίνει, αλλά εξαρτάτε από εμάς αν θα περάσει" είπε ο κ. Μόσχος.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Γιάννης Μελιόπουλος ευχήθηκε καλή και αγωνιστική χρονιά. 'Όλα αυτά δεν πρέπει να περάσουν. Πρέπει να κάνουμε αγώνα για να μείνουν στα χαρτιά. Πάνε να στερήσουν το μορφωτικό δικαίωμα από τις λαϊκές οικογένειες. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε απέναντι στο φθηνό, ευέλικτο και ταξικό λύκειο. Είναι βόμβα στα θεμέλια της εκπαίδευσης. Στεκόμαστε δίπλα στους καθηγητές. Στην εκπαίδευση δεν περισσεύει κανείς, ούτε καθηγητής, ούτε μαθητής".

* Η ΕΛΜΕ θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στις 7μμ, στο αμφιθέατρο του Φιλίππειου Γυμνασίου την Γενική της Συνέλευση.

* Η ΕΛΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στην Ελιά εκδήλωση με μαθητικά συγκροτήματα.